Ilustračné foto: Unsplash

ŠÚKL od jari vyzbieral 237 ton liekového odpadu

Počas jarného turnusu zberu liekového odpadu od 15. apríla, ktorý bol ukončený v pondelok 16. septembra, sa z 2050 lekární na Slovensku vyzbieralo 237 ton liekového odpadu. Od pondelka naň plynule nadväzuje jesenný zber. Informuje o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

V roku 2023 sa jesenný zber neuskutočnil kvôli dočasnému uzavretiu spaľovní určených na likvidáciu nebezpečného liekového odpadu. Téme sme sa venovali vo februári tohto roka, keď lekárnici upozorňovali, že nespotrebované lieky, ktoré sú klasifikované ako nebezpečný odpad, sa už rok hromadili v lekárňach. 237 ton tak predstavuje kumulované množstvo odpadu z jesenného turnusu v roku 2023 a jarného zberu tohto roka, ktoré sa z technických príčin uskutočnili spoločne.

„Situácia s odvozom liekového odpadu z lekárni je stabilizovaná a  vracia sa do rutinných koľají,“ uviedol riaditeľ ŠÚKL Roman Dorčík. V rozhovore pre Zdravotnícky denník povedal, že od polovice apríla sa začal zber liekov spoločnosťou DETOX s.r.o., ktorá uspela vo verejnom obstarávaní. Teraz informuje, že štátny ústav v záujme zvyšovania efektivity odvozu pre lekárne sprostredkoval aplikáciu, cez ktorú môžu nahlásiť, akým množstvom liekového odpadu práve disponujú. Lekárne, ktoré informácie v aplikácii aktualizovali, sú už do plánovania odvozu zahrnuté. Ostatné lekárne zo ŠÚKL vyzvali, aby tak urobili najneskôr do 30. septembra.  

Nespotrebované lieky zaťažujú nielen verejné finančné zdroje, ale aj životné prostredie. „Lieky sa nikdy nesmú vyhadzovať do komunálneho odpadu ani splachovať do toaliet, pretože by mohli kontaminovať pôdu a podzemné vody, čím by ohrozili životné prostredie aj verejné zdravie,“ upozorňuje štátny ústav. Nespotrebované lieky a lieky po exspirácii treba odniesť do ktorejkoľvek lekárne, zabalené iba vo vnútornom obale – ako napríklad blister, sklenená či plastová nádoba, hliníková tuba a podobne. Vonkajší obal a  príbalový leták patria do komunálneho odpadu a môžu sa recyklovať.

Medzi liekový odpad, ktorý lekáreň nie je povinná prevziať, nepatria ani výživové a potravinové doplnky vrátane vitamínov a čajov, homeopatiká, zdravotnícke pomôcky, kozmetika a ihly s výnimkou tých, ktoré sú súčasťou pôvodného balenia lieku. „Zodpovedným nakupovaním liekov a správnym zaobchádzaním s liekovým odpadom prispievate k zníženiu verejných výdavkov a k ochrane životného prostredia,“uzavrel Roman Dorčík.

(luh)