Foto: Penta Hospitals

Spišskonovoveská nemocnica spustila výstavbu pavilónu a začala s rekonštrukciou. Ide o tretí najväčší projekt z plánu obnovy

Spišskonovoveská nemocnica oficiálne spustila výstavbu nového pavilónu a začala s rekonštrukciou súčasného monobloku. Informoval o tom rezort zdravotníctva pod vedením Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Ide o tretí najväčší projekt v zdravotníctve spolufinancovaný z plánu obnovy. V súčasnosti projekt oficiálne prešiel do fázy stavebných prác. Rekonštrukcia v existujúcom nemocničnom monobloku bude dokončená do polovice roka 2026, nový pavilón následne do konca roka 2028.

Nemocnica s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi oficiálne spustila realizáciu projektu, ktorý bude financovaný z plánu obnovy. Ide o výstavbu nového pavilónu a začala s rekonštrukciou súčasného monobloku. Základové betónové pilóty novej budovy by sa mali začať realizovať už v najbližších týždňoch. Súbežne sa začalo aj s rekonštrukčnými prácami v pôvodnej budove, kde vznikne nové oddelenie chirurgie.

Nový pavilón

Budova nového nemocničného pavilónu bude mať tri nadzemné podlažia a nulté podlažie. Nachádzať sa v nej bude gynekologicko-pôrodnícke oddelenie vrátane novej pôrodnice, novorodenecká jednotka intenzívnej starostlivosti, oddelenie anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti, centrálne operačné sály, jednodňová chirurgia a centrálna sterilizácia.

„Vďaka finančným prostriedkom z plánu obnovy a odolnosti sa nám postupne darí modernizovať zdravotnícke zariadenia naprieč Slovenskom. Modernizácia prinesie obyvateľom Spiša nové lôžka, kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť v modernom prostredí a skúsený medicínsky tím sa vďaka rozšíreniu priestorov bude môcť postarať o väčší počet pacientov,“ priblížila Dolinková pri slávnostnom položení základného kameňa stavby.

Podľa riaditeľky spišskonovoveskej nemocnice Renáty Šulákovej sa vybudovaním nového operačného traktu navýši počet operačných sál zo štyroch na osem. „Mamičky budú rodiť v piatich samostatných pôrodných izbách, kde strávia na jednom mieste všetky doby pôrodné a v prípade potreby budú môcť byť po novom hospitalizované so svojím bábätkom aj na novorodeneckej jednotke intenzívnej starostlivosti,“ uviedla Šuláková.

Začala aj rekonštrukcia

V rámci spustenia stavebných prác začali v nemocnici aj s rekonštrukciou existujúceho monobloku, kde vznikne nové chirurgické lôžkové oddelenie. Prestavba pôvodných priestorov bude realizovaná nanovo od železobetónového skeletu. Celkovo sa na oddelení bude nachádzať 14 nových dvojlôžkových izieb a šesť jednolôžkových izieb v najvyššom štandarde. Vytvorené má byť aj zázemie pre lekárov, seminárna miestnosť či moderná sesterská miestnosť.

Nemocnica má byť aj po uvedenej investícii naďalej súčasťou majetku Košického samosprávneho kraja. V prenájme jú má Penta Hospitals. Projekt je tretím najväčším investičným projektom plánu obnovy v slovenskom zdravotníctve. Ministerstvo zdravotníctva naň vyčlenilo 48 miliónov eur. Celkové investičné náklady sú v hodnote 72 miliónov eur, z toho 24 miliónov pôjde zo súkromných zdrojov Penta Hospitals. Budova nového pavilónu koncepčne vychádza z projektu nemocnice v Michalovciach, ktorá patrí Pente.

Podľa aktuálneho harmonogramu bude v termíne do júna 2026 sprevádzkovaná zrekonštruovaná časť nemocnice s počtom 34 lôžok a trojpodlažný pavilón so 121 lôžkami bude dostavaný do úrovne hrubej stavby. Jeho kompletné dokončenie je naplánované do konca roka 2028.

(mhl)