Pavol Čekan pred Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) v New Yorku. Foto: Facebook MultiplexDX

Slovenská spoločnosť MultiplexDX spolupracuje s onkologickým ústavom v New Yorku

Slovenská biotechnologická spoločnosť MultiplexDX International podpísala zmluvu o vedeckej a medicínskej spolupráci s jedným z najlepších onkologických ústavov na svete – Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) v New Yorku. Informoval o tom CEO spoločnosti Pavol Čekan, ktorý MultiplexDX založil v roku 2016 s cieľom vyvíjať inovatívne diagnostické technológie na úrovni molekulárnej biológie.

Newyorský MSKCC v súčasnosti zamestnáva vyše 1 200 lekárov a ročne lieči tisíce onkologických pacientov s približne 400 typmi rakoviny. V tomto ústave sa používajú najmodernejšie technológie na diagnostiku rakoviny a tie najinovatívnejšie onkologické lieky.

„MSKCC je priekopníkom personalizovanej medicíny a nie je náhodou, že dokážu pomôcť mnohým onkologickým pacientom, ktorých by inde považovali za beznádejné prípady. V MSKCC sa robí aj svetový výskum, mnohé veľmi dôležité klinické štúdie a ich obrovská biobanka je pri niektorých typoch rakoviny najlepšia na svete,“ vysvetlil Čekan na sociálnej sieti.

Podpis zmluvy podľa neho pre MultiplexDX znamená, že s onkológmi z MSKCC môžu pracovať na ďalšej klinickej validácii testu Multiplex8+ pre pacientky s rakovinou prsníka. „Budeme mať prístup k pacientskym vzorkám, klinickým dátam a náš test sa v blízkej budúcnosti použije pre niektoré vybrané pacientky v MSKCC, aby sme im spoločne s onkológmi našli tú najefektívnejšiu a najúčinnejšiu liečbu,“ poznamenal Čekan.

Ako dodal, v súčasnosti nevie o žiadnom slovenskom vedeckom či klinickom tíme alebo inštitúcii, ktorá by mala takúto oficiálnu spoluprácu s MSKCC. „Aj takto robíme dobré meno Slovensku v zahraničí. Táto spolupráca je aj dôkazom, že na Slovensku vyvíjame svetové veci a inovácie, o ktoré má záujem aj špičkový onkologický svet,“ uzavrel Čekan.

Vedecký tím spoločnosti MultiplexDX vyvíja diagnostický test na rakovinu prsníka, ktorý môže pomôcť onkológom nastaviť personalizovaný plán liečby rakoviny. Test tak dáva pacientom nádej na účinnejšiu liečbu, zvýšenú kvalitu života a zníženie rizika recidívy ochorenia.

Počas pandémie covid-19 spoločnosť MultiplexDX vyvinula, validovala a certifikovala 12 diagnostických testov, ktoré okrem iného dodala ako humanitárnu pomoc do viacerých krajín po celom svete.

(bre)