Budova MZ SR. Foto: Miroslav Homola

Slovensko školí svojich odborníkov v oblasti duševného zdravia. Iniciatívu zastrešuje WHO

V polovici septembra sa na Slovensku konalo prvé školenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) QualityRights, ktoré je zamerané na alternatívy k obmedzovacím prostriedkom používaným v zdravotníckych zariadeniach. Slovensko ako prvá z krajín tak školí svojich odborníkov v oblasti duševného zdravia v rámci tejto iniciatívy. Školenie podporené Európskou komisiou spoluorganizujú Kancelária WHO na Slovensku, Regionálna kancelária WHO pre Európu a ministerstvo zdravotníctva.

Nadväzujúc na nedávno vládou schválený Národný program duševného zdravia a Akčný plán Národného programu duševného zdravia na roky 2024 až 2030 sa v dňoch 10. až 12. septembra tohto roka na Slovensku konalo prvé školenie WHO QualityRights, ktoré je zamerané na alternatívy k obmedzovacím prostriedkom používaným v zdravotníckych zariadeniach. Školenia sa zúčastnilo 27 expertov z 12 psychiatrických zariadení.

Školenie podporené Európskou komisiou spoluorganizujú Kancelária WHO na Slovensku, Regionálna kancelária WHO pre Európu a Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky. „Tieto inštitúcie spolu s národnými odborníkmi pracujú spoločne v partnerstve vytvárajúc predpoklady pre humánnu, modernú a dostupnú starostlivosť o duševné zdravie,“ tvrdí ministerstvo zdravotníctva.

Iniciatíva QualityRights si kladie za cieľ priniesť zásadné zmeny v starostlivosti o duševné zdravie zlepšením kvality služieb a podporou práv jednotlivcov. Konečným cieľom iniciatívy je zlepšiť postupy pri poskytovaní starostlivosti a umožniť poskytovateľom služieb podporovať práva a zotavenie ľudí žijúcich s týmito stavmi.

(mhl)