Ilustračné foto: Pixabay

Dlžníci budú mať ľahší prístup k zdravotnej starostlivosti, novela zákona rozširuje aj právomoci ÚDZS

Ľudia bez domova a dlžníci na zdravotnom poistení majú mať prístup k všeobecnej starostlivosti a ošetrovateľskej starostlivosti poskytovanej prostredníctvom Agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti (ADOS) alebo zariadení sociálnych služieb. Po novom aj k liečbe infekčného ochorenia a diagnostike chronického ochorenia. Navrhuje to novela zákona o zdravotnom poistení a zákona o poisťovníctve, ktorú schválila slovenská vláda. Následne pôjde novela na prerokovanie do parlamentu.

„Oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti doteraz zabezpečovala pre chudobou ohrozené skupiny obyvateľstva, teda dlžníkov alebo ľudí bez domova, prístup k úhrade neodkladnej starostlivosti, starostlivosti v súvislosti s tehotenstvom a očkovania na účely prevencie infekčných ochorení,“ vymenovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Ľudia bez domova sú štyrikrát drahší

Z analýzy neziskovej organizácie Depaul Slovensko, zameranej na pomoc ľuďom bez domova, vyplynulo, že priemerný človek bez domova navštívi ročne určitú formu urgentnej zdravotnej starostlivosti 4 až 4,4-krát tak často ako človek z bežnej populácie. Rovnako aj cena návštev urgentnej zdravotnej starostlivosti na počet ľudí bez domova je v porovnaní s cenou návštev urgentnej zdravotnej starostlivosti na počet ľudí z bežnej populácie 4 až 4,4-krát taká drahá.

„Cena hospitalizácii ľudí bez domova tvorí až 5 percent ceny všetkých hospitalizácii, napriek tomu, že ľudia bez domova tvoria iba 1,3 percenta z celkovej populácie. V prepočte na počet ľudí v danej skupine stoja hospitalizácie na bežnú populáciu 256 eur na človeka a v prepočte na počet ľudí bez domova sú hospitalizácie tejto skupiny 986 eur na človeka, čo je 3,84-krát viac. To znamená, že ľudia bez domova tvoria asi 4 percentá všetkých hospitalizácii, napriek tomu, že ich je iba 1,3 percenta z celkovej populácie, čo je približne 71-tisíc osôb,“ vypočítala analýza organizácie Depaul Slovensko.

Umožnenie poskytovania všeobecnej ambulantnej starostlivosti a ošetrovateľskej starostlivosti poskytovanú prostredníctvom agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti tak podľa nej pomôže v stredne a dlhodobom horizonte znížiť náklady, vynakladané na neodkladnú zdravotnú starostlivosť pre ľudí bez domova.

Problém s mŕtvymi dušami v zdravotnom poistení

Vládou schválená novela zákona posilňuje aj právomoci Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Konkrétne sa zvyšuje kontrolná a dohľadová činnosť úradu v prípade zdravotných poisťovní. ÚDZS tak bude môcť nariadiť zdravotnej poisťovni, aby predložila na schválenie ozdravný plán, ak vykazuje straty, v dôsledku ktorých výška vlastného imania zdravotnej poisťovne klesla pod minimálnu hodnotu základného imania. Táto zmena vyplynula z vládneho Programového vyhlásenia na roky 2023 – 2027.

Ďalšou schválenou novinkou je oblasť vzniku a zániku verejného zdravotného poistenia. Upravuje problém s evidenciou poistencov v extrémne vysokom veku, tzv. mŕtvych duší. Tí sú totiž v súčasnosti vedení v Centrálnom registri poistencov, nečerpajú zdravotnú starostlivosť, nie je s nimi evidovaná žiadna komunikácia a reálne je možné predpokladať, že už nežijú.

Mení sa aj vykazovanie poistného. Táto definuje výmenu údajov o elektronickej PN priamo medzi Národným centrom zdravotníckych informácií a zdravotnou poisťovňou. Tým sa podľa ministerstva zdravotníctva odbremenia zamestnávatelia od oznamovacej povinnosti.

Oblasť činnosti zdravotnej poisťovne rozširuje splnomocňovacie ustanovenie na vydanie tzv. programovej vyhlášky. Jednoznačne sa tak stanovujú ekonomické pojmy pri vykazovaní údajov zo strany zdravotnej poisťovne. Jednou zo schválených noviniek je i implementácia projektu ePrehliadky do legislatívy, ktorá rieši oblasť vydávania povolení pre poskytovateľov. Zverejnenie metodík pre prepočet úhradového mechanizmu DRG zabezpečuje oblasť úhradových mechanizmov.

(bre)