Americký prezident Joe Biden. Foto: White House

Dohoda Bidenovej administratívy a farmaceutických firiem: Najužívanejšie lieky pre seniorov budú lacnejšie

Americké federálne úrady sa dohodli s farmaceutickými firmami na znížení cien desiatich najpoužívanejších a najdrahších liekov, predovšetkým tých bežne používaných seniormi. S odkazom na administratívu amerického prezidenta Joea Bidena o tom informovala agentúra AP. Biely dom zatiaľ neposkytol mnoho podrobností o tom, koľko Američania za lieky po novom zaplatia. Dohoda sa pravdepodobne stane ústredným bodom prezidentskej kampane viceprezidentky Kamaly Harrisovej.

Prezident Biden v rámci zákona o znižovaní inflácie (IRA) v auguste 2022 predstavil prvotný zoznam desiatich liekov, o ktorých cene vláda vyjednávala s výrobcami prostredníctvom federálneho programu zdravotného poistenia Medicare. V programe Medicare je cez 67 miliónov Američanov. Hlavným argumentom súčasnej demokratickej administratívy boli vysoké ceny liečiv.

Americkí daňoví poplatníci by vďaka novým cenám mali ušetriť šesť miliárd dolárov (vyše 137 miliárd korún) a starší Američania by mohli na svojich liekoch ušetriť zhruba 1,5 miliardy dolárov, uviedol Biely dom. Tieto prognózy však vychádzajú zo starších odhadov a administratíva neoznámila žiadne podrobnosti o tom, ako k týmto číslam dospela, poznamenala AP.

Dohoda ovplyvní cenu liekov, ktoré používajú milióny starších Američanov na liečbu cukrovky, rakoviny krvi a prevenciu srdcového zlyhania alebo krvných zrazenín. Najčastejšie používaný liek z dotyčnej desiatky, ktorý slúži na liečbu a prevenciu krvných zrazenín a v USA sa predáva pod obchodným názvom Eliquis, užívalo medzi júnom 2022 a májom 2023 cez 3,7 milióna Američanov v rámci programu Medicare, ukazujú vládne údaje.

Zmení sa aj cena ďalšieho lieku na riedenie krvi Xarelto či liekov na cukrovku Jardiance a Januvia. V minulom roku vynaložil systém Medicare na úhradu týchto liekov 50 miliárd dolárov.

Prelomová dohoda pre prezidentskú kampaň

Pre program Medicare sa jedná o prelomovú dohodu. Po celé desaťročia mala federálna vláda zakázané vyjednávať s farmaceutickými spoločnosťami o cene ich liekov, hoci pre súkromné ​​poisťovne je to bežný postup. „To znamenalo, že farmaceutické spoločnosti si mohli za život zachraňujúcu liečbu, na ktorú sa ľudia spoliehajú, účtovať v podstate čokoľvek, a všetci Američania na to doplácali,“ povedala v stredu večer novinárom poradkyňa Bieleho domu Neera Tandenová.

Dohoda sa podľa AP stane ústredným bodom prezidentskej kampane viceprezidentky Kamaly Harrisovej, najmä preto, že pri schvaľovaní zákona dala rozhodujúci hlas. Harrisová a prezident Biden to potvrdili vo štvrtok tým, že prvýkrát spoločne vystúpili pred voličmi od chvíle, keď Biden minulý mesiac vzdal obhajobu mandátu a prenechal Harrisovej prezidentskú kandidatúru za Demokratickú stranu. Na mítingu neďaleko Washingtonu vyzdvihovali práve úspech svojej vlády v podobe dohody s farmaceutickými firmami o znížení cien vybraných desiatich liekov.

„Konečne sme porazili Big Pharma,“ vyhlásila Harrisová s odkazom na veľkých hráčov farmaceutického priemyslu. Veľké farmaceutické firmy brojili proti Bidenovmu plánu na zníženie cien liekov a neúspešne sa proti nemu pokúšali podať žaloby.

Očakáva sa, že generálne stredisko pre zdravotnícke služby CMS, ktoré dohliadalo na uzatváranie dohôd, zverejní konečné ceny liekov neskôr. Nové ceny nadobudnú platnosť až v roku 2026. V budúcom roku môže ministerstvo zdravotníctva a sociálnych vecí vybrať na rokovania o cenách ďalších 15 liekov.

ČTK