Ilustračné foto: Pixabay

Slovensko dotuje spotrebu liekov štedrejšie ako Česko, ÚDZS vidí priestor za zmenu

Slovensko oproti Českej republike vo väčšej miere uľahčuje poistencom spotrebu liekov, dietetických potravín a zdravotníckych pomôcok. Podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) je to dané veľkorysejšie nastavenými ochrannými limitmi, teda hranicami, od ktorých všetky ďalšie platby zdravotné poisťovne už vracajú svojim poistencom.

Ochranný limit sa líši pre jednotlivé skupiny poistencov a od roku 2022 pre niektorých z nich dokonca platí nulový ochranný limit, čo znamená, že takto zvýhodnené osoby nedoplácajú za lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky nič. V znížení nadspotreby liekov a v obmedzení ich plytvania ÚDZS vidí významný zdroj úspor, ktoré by mohli byť využité v prospech lepšej kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Vzhľadom na obmedzené zdroje v slovenskom zdravotníctve a narastajúce nároky poskytovateľov zdravotnej starostlivosti ÚDZS dáva vláde a parlamentu na zváženie otázku revízie ochranných limitov v smere ich zosúladenia s ekonomickými možnosťami štátu, motivovania pacientov k úsporám a s princípmi adresnej sociálnej politiky.

Česká republika má tretinový doplatok oproti SR

Na Slovensku v roku 2023 celková výška vrátených doplatkov (tzv. vratka) poistencom za lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky dosiahla sumu takmer 74 miliónov eur. Predstavuje to nárast o 12 miliónov eur oproti roku 2022. „Ak by sme túto sumu rozdelili medzi všetkých poistencov na Slovensku, tak by bola priemerná vratka jednému poistencovi 14,25 eura za rok,“ vysvetľuje úrad pre dohľad. Ochranný limit pre poistencov, ale s inými podmienkami, majú zavedený aj v Českej republike. „Priemerná výška doplatku vráteného poistencovi v roku 2023 tam predstavovala iba 5,05 eura za rok, teda približne tretinu z doplatku vráteného na Slovensku,“ konštatuje ÚDZS.

Ak by podľa úradu bol na Slovensku ochranný limit nastavený obdobne ako v Česku, celková výška vrátených doplatkov by v roku 2023 predstavovala sumu okolo 26,2 milióna eur, teda o 47,7 milióna eur menej. „A práve na takto usporené zdroje sa možno pozerať z perspektívy ich efektívnejšieho využitia,“ pripomína ÚDZS.

Úrad vypočítal, že celkové príjmy z poistného v roku 2023 dosiahli na Slovensku sumu 7,244 miliardy eur a priemerná mesačná platba za jedného poistenca vychádzala na 116 eur. Dodáva, že celkové príjmy z poistného v roku 2023 dosiahli v Českej republike sumu 19,175 mld. eur a teda priemerná mesačná platba za poistenca bola v sume 147 eur. „Priemerné príjmy z poistného boli v Českej republike teda vyššie o 26,4 percent. Takže český štát je napriek väčšiemu objemu zdrojov v zdravotníctve menej štedrý vo vratkách za lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky,“ informuje ÚDZS.

Niektorí pacienti neplatia doplatky

Aj keď sú v celkových nákladoch zahrnuté tiež výdavky na tzv. inovatívne lieky, je podľa úradu pre dohľad jasné, že na Slovensku ide na lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky podstatne viac zdrojov ako v Česku. „Náklady na tieto tovary predstavovali v roku 2023 na Slovensku 24,7 percent z celkových nákladov na zdravotnú starostlivosť hradenú z verejného zdravotného poistenia, pričom v Českej republike to bolo približne 13 percent. Treba pripustiť, že na slovenskú vyššiu spotrebu majú vplyv aj štedrejšie ochranné limity,“ pripúšťa ÚDZS.

Priemerný doplatok, teda vratka, na Slovensku bol vyšší už aj v roku 2021, ale od roku 2022, keď došlo k rozšíreniu skupín ochranných limitov a boli zavedené aj nulové limity, je priemerný vrátený doplatok takmer trikrát väčší ako v Česku.

Zdroj: Údaje za SR: počet poistencov – ÚDZS, doplatky poistencom – zdravotné poisťovne do Správy o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za rok 2023 a 2022. Údaje za ČR: Zpráva analytické komise o vývoji příjmů a nákladů na zdravotní služby hrazených z prostředků v. z. p. v roce 2023.

Poistencom, ktorí splnili podmienky ochranného limitu, zdravotné poisťovne vracajú doplatky za lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky. Iná možnosť je, že títo poistenci neplatia nič už pri výdaji týchto komodít. Ide najmä o deti do 6 rokov, držiteľov preukazu ŤZP a rôzne typy dôchodcov, pričom každá z týchto skupín poistencov má zákonom stanovený limit spoluúčasti (0, 12, resp. 30 eur za štvrťrok). Ak sa na poistenca vzťahujú viaceré ochranné limity, uplatní sa pre poistenca ten výhodnejší. Do limitu sa započítava doplatok za najlacnejšiu verziu generického lieku, zdravotníckej pomôcky a dietetickej potraviny na trhu. To znamená, že v prípade liekov poistenec nehradí doplatok nad ochranný limit len v tom prípade, ak mu bol vydaný generický liek zaradený v zozname kategorizovaných liekov s najnižším prepočítaným doplatkom na štandardnú dávku liečiva, čo možno považovať za regulačné opatrenie na obmedzenie spotreby drahších, spravidla originálnych liekov.

Nie všetci pomoc potrebujú, je zavedená plošne

V roku 2023 bolo na Slovensku 89 percent zo všetkých vrátených doplatkov vyplatených poistencom, ktorí boli poberateľmi rôznych dôchodkov, resp. boli invalidní a nevznikol im nárok na invalidný dôchodok, držiteľom preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom. Zvyšných 11 percent doplatkov za prekročenie limitu spoluúčasti bolo vyplatených poistencom vo veku do 6 rokov.

Podľa údajov Všeobecné zdravotní pojišťovny, najväčšej českej zdravotnej poisťovne, až 81 percent z celkovej sumy preplatkov bolo vyplatených poistencom vo veku nad 70 rokov. Ďalšou najpočetnejšou skupinou boli poistenci vo veku 65-69 rokov, ktorým bolo vyplatených 13 percent. „Z toho vyplýva, že 94 percent všetkých preplatkov za prekročenie ochranného limitu bolo vyplatených poistencom v dôchodkovom veku, a to napriek tomu, že horný ochranný limit v ČR platí pre každého poistenca a poistenku. Poistenci vo veku 0-18 rokov tvorili len 1 percento a ľudia v produktívnom veku od 19 do 64 rokov 5 percent z celkovej sumy preplatkov za prekročenie limitu doplatkov,“ konštatuje ÚDZS.

Úrad preto prišiel k záveru, že zavedenie nulových ochranných limitov na Slovensku v roku 2022 viedlo k výraznému zvýšeniu vrátených doplatkov na lieky, dietetické potraviny a zdravotnícke pomôcky. Pre časť poistencov spotreba týchto komodít nepredstavovala žiadne dodatočné výdavky, a teda ani brzdu, ktorá limituje dopyt a eliminuje nadspotrebu. „Nulový ochranný limit, ktorý znižuje vnímanú hodnotu poskytovanej liečby, bol navyše nastavený bez zohľadnenia sociálnej situácie jeho poberateľov, to znamená plošne, napríklad všetky deti do 6 rokov majú doplatky za lieky vrátené bez ohľadu na to, či takúto pomoc od štátu potrebujú,“ uzatvára ÚDZS.

(bre)