Generálne riaditeľstvo VšZP v Bratislave. Foto: Wizzard – Vlastné dielo, CC BY-SA 4.0

VšZP: Náklady na zdravotnú starostlivosť sa zvyšujú, potrebná je diskusia o nedostatku zdrojov

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) víta úsilie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) otvoriť diskusiu o nedostatku zdrojov v zdravotníctve. Pod zhoršujúcu sa prognózu sa podľa poisťovne podpisujú najmä zvyšujúce sa náklady na zdravotnú starostlivosť a lieky. Uviedla to v tlačovej správe hovorkyňa VšZP Ivana Linetová, ktorá dodala, že VšZP je pripravená intenzívne komunikovať s ÚDZS a reflektovať jeho pripomienky.

Predseda ÚDZS Michal Palkovič sa stretol s vedením VšZP v súvislosti s aktuálnymi hospodárskymi výsledkami štátnej poisťovne vrátane jej negatívneho výhľadu do konca roka. Podľa toho VšZP v roku 2024 očakáva stratu vo výške 169 miliónov eur.

Nedostatky pri tvorbe rozpočtu a regulačných rámcov

Diskutovalo sa o šiestich témach – o liekoch, zdravotných pomôckach, ústavnej zdravotnej starostlivosti, všeobecnej a špecializovanej ambulantnej starostlivosti a spoločných vyšetrovacích a liečebných zložkách. Tieto segmenty podľa úradu pre dohľad tvoria gro výdavkov zdravotných poisťovní a zároveň sú aj kľúčovými oblasťami na dosiahnutie relevantných úspor. Predseda ÚDZS preto požiadal vedenie VšZP o predloženie opatrení, ktorými sa vo VšZP dá zvrátiť nežiaduci hospodársky vývoj bez toho, aby to negatívne pocítili poistenci alebo poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

„Vec je naliehavá, ak sa neprijmú účinné protiopatrenia, môže dôjsť k nenaplneniu očakávaní na strane poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Za úrad môžem povedať, že sme pripravení aktívne sa zúčastňovať na riešeniach, ktoré pomôžu celému sektoru,“ konštatoval Palkovič po stretnutí.

Opakujúci sa problém s chýbajúcimi zdrojmi je podľa ÚDZS čiastočne spôsobený aj nedostatkami pri tvorbe rozpočtu a regulačných rámcov, ktoré treba riešiť do budúcna. Úrad preto víta úmysel ministerstva zdravotníctva zriadiť radu pre rozpočet zdravotníctva, ktorá sa týmito otázkami bude systematicky zaoberať na pravidelnej báze a situáciu priebežne vyhodnocovať.

ÚDZD zároveň pripomenul, že nedostatok zdrojov sa netýka všetkých troch zdravotných poisťovní. Tie súkromné taktiež očakávajú v roku 2024 straty, Dôvera 70 miliónov eur a Union 17 miliónov eur, ale obe majú dostatok prostriedkov na pokrytie všetkých nárokov poistencov i poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. „Hoci podľa ich odhadov príjmy z poistného v tomto roku nepokrývajú celkom ich očakávané výdavky, minuloročné dofinancovanie sektora zo strany štátu vo výške 316 miliónov eur im vytvorilo dostatočnú hotovostnú rezervu. Na konci roka 2024 by tak mali mať na účtoch dostatok peňažných prostriedkov. Dôvera by mala mať 138 miliónov eur a Union 82 miliónov eur, čo je ich bežná úroveň likvidity,“ dodal úrad pre dohľad.

Dofinancovanie prispelo vlani k zisku

VšZP podľa Linetovej každý mesiac posiela do ÚDZS aktualizované výkazy o očakávaných hospodárskych výsledkoch ku koncu roka 2024. Oproti aprílovým číslam došlo k zlepšeniu odhadu, ktorý počíta so stratou na konci roka 169 miliónov eur. „Poisťovňa už pri tvorbe obchodno-finančného plánu upozorňovala na riziká pre sektor vo forme zvýšeného rastu cien a spotreby liekov, zdravotníckych pomôcok a niektorých typov zdravotnej starostlivosti. Kontinuálne sa snažíme aplikovať zlepšenia na stabilizáciu situácie, avšak rast spotreby liekov a zdravotníckych pomôcok nevieme priamo ovplyvniť a ide o problém, s ktorým dnes zápasia všetky zdravotné poisťovne,“ poukázalo predstavenstvo VšZP. „Je pravda, že zdravotné poisťovne skončili za rok 2023 v zisku, ale len vďaka dofinancovaniu sektora, ku ktorému došlo v septembri 2023. V porovnaní s minulým rokom hospodári VšZP o 35 miliónov lepšie,“ dodalo predstavenstvo VšZP.

Poisťovňa bude zároveň pokračovať v postupnom znižovaní straty. V spolupráci s ÚDZS vytvorila pracovnú skupinu, ktorá bude slúžiť na aktívny monitoring hospodárskeho vývoja VšZP, identifikáciu najrizikovejších oblastí a návrhy opatrení, ako aj ich následné vyhodnocovanie. Zároveň sa obe inštitúcie zhodli na potrebe intenzívnenejšieho stretávania sa, vzájomnej komunikácie a pomoci.

Dvojtretinový podiel na financovaní nemocníc

Hovorkyňa VšZP poznamenala, že dôvodom odhadovanej straty je najmä fakt, že predpokladané náklady na zdravotnú starostlivosť narástli o vyše 220 miliónov eur vo všetkých segmentoch, pričom je predpoklad, že náklady na lieky a zdravotnícke pomôcky vzrastú o 78 miliónov eur, náklady na ústavnú zdravotnú starostlivosť o 81 miliónov eur a náklady na ambulantnú zdravotnú starostlivosť vzrastú o 34 miliónov eur.

Ako dlhodobý problém v oblasti ústavnej zdravotnej starostlivosti VšZP vníma aj fakt, že na nemocničnú starostlivosť vynakladá viac, ako je skutočný podiel poisťovne na liečených pacientoch. Odhady zdravotných poisťovní ukazujú, že v roku 2024 bude podiel VšZP na financovaní nemocníc vyšší ako podiel definovaný v programovej vyhláške – 61,38 percenta. „Poisťovňa preto apeluje aj na férové rozdelenie nákladov na ústavnú zdravotnú starostlivosť. VšZP celkovo vynakladá na zdravotnú starostlivosť dlhodobo viac ako 96 percent svojich príjmov, čo je najviac zo všetkých zdravotných poisťovní,“ uzavrela Linetová.

(bre)