Vizualizácia: Penta Hospitals SK

Nemocnicu v Spišskej Novej Vsi chcú začať modernizovať už na jeseň, kraj upravil majetkovoprávne vzťahy s Pentou

Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) odsúhlasilo usporiadanie budúcich majetkovoprávnych vzťahov medzi KSK a spoločnosťou Penta Hospitals SK. Tá plánuje z prostriedkov plánu obnovy dostavať a zrekonštruovať budovu nemocnice v Spišskej Novej Vsi, ktorá je vo vlastníctve kraja. Preto Penta požiadala o riešenie majetkových vzťahov.

„Projekt novej nemocnice v Spišskej Novej Vsi je tak o krok bližšie k zahájeniu výstavby. V najbližších dňoch plánujeme uzavrieť verejné obstarávanie na hlavného zhotoviteľa. Ak všetko pôjde podľa plánu, stavebné práce by sa mohli spustiť už počas tejto jesene,“ povedal pre Zdravotnícky denník Tomáš Kráľ, hovorca firmy Penta Hospitals SK.

Tretí najväčší projekt v zdravotníctve

Projekt obnovy nemocnice je rozdelený do dvoch fáz, pričom realizácia prvej je naplánovaná do konca júna 2026 a druhá fáza by mala byť zrealizovaná do konca roka 2028. Projekt nemocnice v Spišskej Novej Vsi je podľa Kráľa tretím najväčším investičným projektom plánu obnovy v slovenskom zdravotníctve. Ministerstvo zdravotníctva naň vyčlenilo 48 miliónov eur s DPH, celková suma vrátane nákladov z ďalších vyvolaných investícií, komplexného medicínskeho vybavenia a vonkajších úprav však mala dosiahnuť až 72 miliónov eur s DPH. „Rozdiel v hodnote takmer 24 miliónov eur má byť financovaný zo súkromných zdrojov siete Penta Hospitals. Keďže samotná nemocnica je majetkom Košického kraja, bolo nevyhnutné sa dohodnúť na presných podmienkach spomínanej investície,“ poznamenal hovorca nemocničnej siete.

„Nájomca žiadal majetkovoprávne usporiadanie aj vzhľadom na to, že nájomná zmluva s krajom a zmluva o dočasnom prevode akcií uplynie k 1. septembra 2031. Podľa podmienok výziev z plánu obnovy a Operačného programu Slovensko musí dĺžka nájomného vzťahu trvať viac ako 10 rokov,“ vysvetlil Rastislav Trnka, predseda KSK. Doplnil, že bez dodatku k zmluve by de facto premrhali investičnú príležitosť pre krajskú nemocnicu na Spiši. „Tento návrh v maximálnej možnej miere sleduje verejný záujem, ktorý nijako neokliešťuje budúce manažérske rozhodovanie kraja a zároveň vopred jasne a férovo stanovuje pravidlá hry,“ poznamenal Trnka.

Do júna 2026 pribudne 34 lôžok

Podľa schváleného dodatku k Zmluve o dočasnom prevode akcií má košická župa v poslednom roku plynutia nájomnej zmluvy možnosť požiadať o spätné odkúpenie akcií za symbolické jedno euro. V prípade, že tak neurobí, Penta Hospitals bude môcť pokračovať v prevádzkovaní nemocníc v kraji ďalších 20 rokov. Ak si KSK uplatní právo spätného odkupu a rozhodne sa prevádzkovať nemocnice sám, prevezme na seba aj kompenzáciu predošlej investície nájomcu do budovy.

Župa si s nájomcom dohodla mechanizmus vyrovnania takýchto investícií na základe znaleckého posudku v predposlednom roku nájomnej zmluvy. Ďalšou možnosťou v prípade spätného odkupu akcií krajom za jedno euro je, že župa vyhlási verejnú obchodnú súťaž. V tom prípade bude mať nájomca, teda Penta Hospitals, predkupné právo akcií, a to počas piatich rokov od uplynutia zmluvy o dočasnom prevode akcií. To znamená, že Penta by mala právo dorovnať najvyššiu ponuku, predloženú vo verejnej obchodnej súťaži.

„Platnosť a účinnosť schváleného dodatku s výnimkou režimu odsúhlasovania investícií je viazané na úspešné ukončenie dostavby a rekonštrukcie Nemocnice v Spišskej Novej Vsi,“ dodal župan Trnka.

Podľa aktuálneho harmonogramu bude v  termíne do júna 2026 odovzdaná zrekonštruovaná časť nemocnice s počtom 34 lôžok a trojpodlažný pavilón so 121 lôžkami bude dostavaný do úrovne hrubej stavby. „Plnohodnotné uvedenie nového nemocničného pavilónu do prevádzky je naplánované do konca roka 2028. Nemocnica aj po uvedenej investícii má byť naďalej súčasťou majetku Košického kraja,“ uzavrel Kráľ.

Jozef Brezovský