Ilustračné foto: Freepik.com

Počas chrípkovej sezóny 2023/2024 nezaznamenali hygienici žiadnu celoštátnu epidémiu

V chrípkovej sezóne 2023/2024 nedošlo k celoštátnej chrípkovej epidémii na území Slovenska pričom najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola v skupine detí do piatich rokov. Zaočkovaných proti chrípke bolo 265-tisíc ľudí. Uviedla to hlavná hygienička Tatiana Červeňová na webe Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).

Chrípková sezóna 2023/2024 sa 18. kalendárnym týždňom oficiálne skončila. Aj keď na rozdiel od predchádzajúcej sezóny nebola zaznamenaná chorobnosť na úrovni celoštátnej chrípkovej epidémie, ÚVZ v čase najvyššej aktivity akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípke a jej podobných ochorení (CHPO) však zaevidoval početné lokálne epidémie naprieč celým Slovenskom.

Zlepšenie oproti vlaňajšku

Na Slovensku bolo počas celej chrípkovej sezóny (október – začiatok mája) hlásených vyše 1,42 milióna ARO, čo predstavuje chorobnosť 59-tisíc na 100-tisíc osôb v starostlivosti hlásiacich lekárov. V porovnaní s predchádzajúcou chrípkovou sezónou 2022/2023 počet hlásených ARO klesol o takmer päť percent.

„V chrípkovej sezóne 2023/2024 bolo hlásených spolu 169 546 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia, čo tvorí približne 12 percent z celkového počtu ARO. V porovnaní s predchádzajúcou sezónou je to pokles o viac ako 3 percent,“ poznamenala hlavná hygienička.

Prvý výrazný vzostup chorobnosti zaznamenal ÚVZ od 47. kalendárneho týždňa 2023 s maximom v 50. kalendárnom týždni, teda týždeň pred začiatkom vianočných prázdnin.

Druhý prudší nárast chorobnosti nastal v závere vianočných prázdnin a hlavne v nasledujúcich týždňoch po návrate detí do škôl a škôlok. „Konkrétne sme nárast chorobnosti zaznamenali od 1. kalendárneho týždňa 2024 s dosiahnutím maxima v 5. kalendárnom týždni 2024, kedy ochorelo viac ako 70-tisíc ľudí, čo znamená, že chorobnosť dosiahla 2 850 na 100-tisíc osôb.

Počas tohto týždňa ÚVZ zaevidoval aj početné lokálne epidémie – najvyššia chorobnosť na ARO bola v Trnavskom kraji, najvyššia chorobnosť na CHPO zase v Nitrianskom kraji.

Najväčšia chorobnosť bola u malých detí

V priebehu chrípkovej sezóny 2023/2024 najvyššiu vekovo-špecifickú chorobnosť na ARO zaznamenali hygienici vo vekovej skupine detí do piatich rokov, v ktorej ochorelo 328-tisíc detí. „Najvyššiu vekovo-špecifickú chorobnosť vo veku do piatich rokov sme zaznamenali aj v prípade CHPO. Ochorelo takmer 39-tisíc osôb,“ konštatovala Červeňová.

Dieťa v predškolskom veku je podľa nej náchylnejšie na respiračné ochorenia, pretože imunita sa u neho ešte len vyvíja, nemá ešte dostatočné hygienické návyky a viac sa kontaktuje s inými chorými deťmi.

Komplikovaný priebeh ARO malo viac než 44-tisíc chorých, teda 3,1 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najpočetnejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín, na ktorý ochorelo necelých 24-tisíc ľudí. „Počas chrípkovej sezóny bolo hlásených 64 prípadov ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI), z toho 16 skončilo úmrtím,“ dodala hlavná hygienička.

Zaočkovanosť mierne stúpla

Medzi laboratórne potvrdenými chrípkovými vírusmi, tak ako aj v predchádzajúcej sezóne, dominoval vírus chrípky A nad vírusom chrípky B. Na Slovensku prevažoval subtyp A/H1pdm09, ktorý bol obsiahnutý vo vakcíne určenej pre sezónu 2023/2024.

V chrípkovej sezóne 2023/2024 boli na Slovensku na očkovanie proti chrípke použité dva druhy vakcín pre dospelých a jedna nazálna vakcína pre deti. „Zloženie chrípkových vakcín pre chrípkovú sezónu 2023/2024 odporučili experti Svetovej zdravotníckej organizácie a Výbor pre humánne lieky. Očkovacie látky proti chrípke obsahovali antigény štyroch kmeňov vírusu chrípky,“ vysvetlila Červeňová.

Na Slovensko bolo dovezených 276-tisíc dávok očkovacích látok proti chrípke, z ktorých bolo dodaných do distribučnej siete vyše 275-tisíc dávok. Konečný spotrebiteľ využil 265-tisíc dávok očkovacích látok a necelých 11-tisíc zostalo nevyužitých.

„Očkovanie je dôležité najmä pre vekovú skupinu 59-ročných a starších, ktorým pre vek a často aj ďalšie ochorenia hrozí vyššie riziko ochorenia na chrípku a následných komplikácií. V tejto vekovej skupine sa v sezóne 2023/2024 zaočkovalo celkovo 165-tisíc osôb, čo predstavuje 11,7 percent populácie tejto vekovej skupiny,“ pripomenula hlavná hygienička.

Očkovaním proti chrípke bolo teda chránených 4,9 percent z celej populácie Slovenska, čo je o 0,1 percentuálneho bodu vyššia zaočkovanosť ako v predchádzajúcej chrípkovej sezóne, pričom očkovaných bolo o 3 894 osôb viac.

(bre)