Vo fakultnej nemocnici v Skalici postavia nový lôžkový pavilón za 27 miliónov eur

Poklepaním základného kameňa stavby vo Fakultnej nemocnici Agel Skalica sa slávnostne spustila výstavba moderného lôžkového pavilónu internistických disciplín. Štvorposchodový pavilón bude mať kapacitu 96 lôžok s logistickým usporiadaním v zmysle diagnostiky, hospitalizácie a liečby pacienta.

Podľa riaditeľa nemocnice Vladislava Šrojtu chýbať nebude najvyšší možný komfort v rámci prístrojového vybavenia, ale aj obsluhy, starostlivosti a prístupu zdravotníckeho personálu. „Súčasťou projektu je prepojenie nového pavilónu s hlavnou budovou, čím vznikne moderná monobloková nemocnica 21. storočia. Znamená to, že pacient dostane komplexnú starostlivosť na jednom mieste,“ priblížil Šrojta.

Nový lôžkový pavilón bude stáť na mieste pavilónu bývalej neurológie. „So zhotoviteľom stavby sme podpísali zmluvu o dielo ešte v prvom kvartáli tohto roku, čím sme splnili dôležitý míľnik plánu obnovy a odolnosti a čo nám umožňuje vstúpiť do realizačnej fázy investičného projektu skalickej nemocnice. K tomuto kroku pristúpime ihneď po ukončení búracích prác starej budovy,“ upresnil Michal Pišoja, predseda predstavenstva spoločnosti Agel.

Vyvolané investície, ako napríklad na búracie práce, Agel vynaloží z vlastných zdrojov. Okrem nich si projekt vyžiada financovanie prevyšujúce 27 miliónov eur, ktoré sú z prostriedkov plánu obnovy. „V súčasnosti ide o najväčšiu investíciu do zdravotného zariadenia na území Trnavského samosprávneho kraja,“ dodal Pišoja.

Stavba financovaná z plánu obnovy bude ukončená do júna 2026. „Z pohľadu našej spoločnosti ide o strategický, rozvojový projekt, pre zdravotnú starostlivosť v širokom regióne Záhoria. Projekt má zároveň ambíciu výrazne posunúť kvalitu poskytovania zdravotnej starostlivosti a prispieť k stabilizácii zdravotného personálu v geograficky exponovanej časti Slovenska, hraničiacej s Českou republikou, ktorá je často lákavou destináciou,“ uzavrel Tomáš Lučkai, výkonný riaditeľ spoločnosti Agel SK, zodpovedný za projekty spolufinancované z plánu obnovy a odolnosti.

(bre)