Prístup k liečbe rakoviny krvi je na Slovensku oneskorený. Do onkológie sa oplatí investovať, tvrdí Babeľa

Pacienti s rakovinou krvi majú v strednej Európe a Pobaltí rozdielny prístup k liečbe a celkovej starostlivosti v porovnaní so západnou Európou. Poukázala na to aktuálna štúdia z skupiny The Economist Impact, ktorá sa zamerala aj na Slovensko. Podľa výsledkov má Slovensko problém s komplikovanými a zdĺhavými schvaľovacími procesmi, administratívnou záťažou a nižšími výdavkami na zdravotnú starostlivosť. Štúdia priniesla aj konkrétne odporúčania.

Kým napríklad pacienti v Nemecku majú prístup k inovatívnym liekom od registrácie v Európskej liekovej agentúre v priemere za 128 dní, v regióne strednej Európy a Pobaltia je to v priemere až 587 dní. Na Slovensku je to ešte viac a pacienti na lieky čakajú v priemere 590 dní. Ukázala to prvá medzinárodná štúdia o stave mnohopočetného myelómu, teda rakoviny krvi, z dielne skupiny The Economist Impact.

Oneskorený prístup k liečbe

Prístup k liečbe rakoviny krvi je tak na Slovensku oneskorený. Dôvodom sú komplikované a zdĺhavé schvaľovacie procesy, administratívna záťaž, nižšie výdavky na zdravotnú starostlivosť, ako aj nedostatočná informovanosť o ochoreniach. Analýza zároveň upozornila aj na neskorú diagnostiku, obmedzený prístup k multidisciplinárnej starostlivosti či nedostatky v dostupnosti a spracovaní dát.

Problém je podľa štúdie aj v tom, že inovácie sa berú ako náklady, nie ako investície. „Do onkológie sa oplatí investovať, pretože z dlhodobého hľadiska prináša zásadný ekonomický prínos z pohľadu produktivity. Už dnešné dáta ukazujú, že dochádza k zásadnému poklesu trvania práceneschopnosti a pacienti sa tak môžu oveľa skôr integrovať naspäť do pracovného života,“ hodnotí slovenský expert na liekovú politiku a zdravotníctvo Róbert Babeľa.

Medzi hlavné odporúčania štúdie okrem zvyšovania investícií do tejto oblasti patrí zabezpečenie rovnakého prístupu k včasnej diagnostike a najlepšej možnej liečbe pacientov vo všetkých krajinách. Okrem toho sa odporúča aj precíznejšia práca s dátami či zlepšovanie cesty a komplexného manažmentu pacienta s mnohopočetným myelómom. „Mnohopočetný myelóm postihuje čoraz viac ľudí v produktívnom veku. Investície do tejto oblasti by jednoznačne mali v najbližších rokoch stúpať,“ tvrdí Babeľa.

Štúdia sa zamerala na desať krajín

Štúdia o stave mnohopočetného myelómu hodnotí komplexnú starostlivosť o pacientov s týmto ochorením v desiatich krajinách. Okrem Slovenska sa zameriava aj na Česko, Bulharsko, Chorvátsko, Maďarsko, Srbsko, Slovinsko, Estónsko, Litvu a Lotyšsko. Spoluautor regionálnej štúdie Gerard Dunleavy z Economist Impact tvrdí, že výsledky vzišli z hodnotenia klinických expertov, vedcov, analytikov, tvorcov politík, zástupcov pacientov a tiež z dostupných dát. Cieľom bolo identifikovať medzery v spôsobe starostlivosti o pacientov s mnohopočetným myelómom v jednotlivých európskych krajinách.

Mnohopočetný myelóm je pritom druhým najčastejším hematoonkologickým ochorením. Štúdia upozorňuje, že Slovensko sa spomedzi sledovaných krajín zaraďuje na najvyššiu priečku v odhadovanom počte pribúdajúcich pacientov s týmto ochorením v regióne. Podľa odhadov by mohol na Slovensku do roku 2050 narásť počet novo-diagnostikovaných pacientov o 56 percent. Podľa odborníkov sa však prognóza pacientov za posledné roky zlepšila. V súčasnosti ale u väčšiny pacientov stále patrí medzi nevyliečiteľné ochorenia.

Zástupcovia pacientov v súvislosti so štúdiou vyzývajú na to, aby mal každý pacient v Európe spravodlivý a včasný prístup k najlepšej uznávanej liečbe a celkovej starostlivosti. „Aj na Slovensku vyzývame vládnych predstaviteľov na vzájomnú spoluprácu, ktorá bude viesť k implementácií našich odporúčaní. Či už ide o zlepšenie prístupu ku komplexnej multidisciplinárnej starostlivosti, inovatívnej liečbe či zlepšenie kvality života a celkovej cesty slovenského pacienta,“ povedala predsedníčka Slovenskej myelómovej spoločnosti Zuzana Gajdošíková.

(mhl)