Lekárske fakulty môžu prijať o 150 slovenských študentov viac, rezort školstva uvoľní potrebné financie

Na rok 2024 sa ministerstvu školstva podarilo vybojovať taký rozpočet, že už tento rok môže byť prijatých o 150 slovenských študentov viac na lekárske fakulty. Ide o navýšenie asi o 20 percent, keďže teraz je asi 700 slovenských medikov.

„Nie je to jednorazová iniciatíva, ale o šesť rokov chceme konštatovať, že na lekárskych školách študuje o 900 slovenských medikov viac,“ povedal predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

Zabránenie kolapsu zdravotníctva

Podľa Pellegriniho si uvedomujú kritický stav nedostatku lekárov a potrebu riešiť tento stav. „Zodpovedná vláda sa na to nemôže pozerať len z krátkodobého hľadiska, ale hľadať a prijímať riešenia, ktoré budú v dlhodobého hľadiska garantovať stabilitu a bezpečnosť v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti. Bez dostatku lekárok, lekárov a ostatného zdravotníckeho personálu to nie je možné,“ potvrdil predseda parlamentu.

Ak by štát túto situáciu nezačal riešiť už teraz, o niekoľko rokov by sa Slovensko podľa neho nachádzalo v kritickej situácii, kedy by nedostatok lekárov presiahol hranicu, ktorá by spôsobila kolaps slovenského zdravotníctva.

Spomenul aj študentov zo zahraničia, ktorí nespôsobujú problémy, práve naopak. „Zahraniční študenti, ktorí študujú na našich lekárskych fakultách, pochádzajú zo západných krajín Európy, čo dokazuje vysokú úroveň nášho medicínskeho vzdelávania. Ak by to tak nebolo, tak by k nám predsa nešli študovať,“ poznamenal Pellegrini.

Dodal, že samotné navýšenie počtu študentov nestačí, ale je potrebné dobudovať samotné vyučovacie priestory, zabezpečiť fakultám najmodernejšiu techniku a treba podporovať aj kvalitu pedagógov.

Milióny eur na ďalšie projekty

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) potvrdil, že Lekárska fakulta Univerzity Komenského (UK) v Bratislave by mala v budúcom školskom roku prijať o 45 študentov viac, Jesseniova lekárska fakulta UK v Martine o 30 študentov viac, Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach o 45 a Slovenská zdravotnícka univerzita (SZU) v Bratislave o 30 študentov viac. „Dohodu však musia ešte schváliť akademické senáty jednotlivých škôl,“ pripomenul Drucker. Do nového akademického roka chce ministerstvo školstva fakultám poskytnúť asi milión eur.

Milióny eur budú podľa Druckera smerovať do ďalších projektov, ako napríklad simulačných centier, renovácie výučbových pracovísk či modernizácie internátov. Spomenul, že sa zaoberajú aj možnosťou zrušenia diplomových prác študentom medicíny, čo by tiež mohlo zatraktívniť štúdium. „Tým by mohli venovať svoj čas a energiu veciam, ktoré potrebujú v budúcej praxi,“ dodal minister školstva.

Prax v slovenských nemocniciach

Podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) kontinuálne treba riešiť aj nedostatok zdravotných sestier a študentov ošetrovateľstva. „Prebiehajú rokovania o úprave kompetencií a vzdelávania v oblasti ošetrovateľstva,“ dodala. Pracovná skupina sa zaoberá aj možnosťou zlepšenia praktickej výučby medikov od 4. do 6. ročníka štúdia mimo lekárskych fakúlt priamo v nemocniciach. Už od školského roka 2024/25 budú študenti 6. ročníka môcť takúto prax v slovenských nemocniciach absolvovať. „Pracovná skupina sa venuje aj tomu, ako budú definované kompetencie medikov počas štúdia,“ konštatovala Dolinková.

Dekan Lekárskej fakulty UK Juraj Payer ocenil kroky ministerstiev školstva a zdravotníctva a uviedol, že sú na navyšovanie poštu študentov medicíny pripravení. Privítal i finančné navýšenie.

Priznal, že evidujú problém s pedagógmi na teoretických ústavoch a časť financií môže byť použitá na zvýšenie ich ohodnotenia. Taktiež ocenil, že financie majú byť použité i na renováciu priestorov či na simulačné procesy, keďže simulačná medicína je veľmi dôležitá. Pripravenosť zvýšený počet študentov deklaroval aj rektor SZU Peter Šimko.

Jozef Brezovský