Dolinková chce predovšetkým stabilizovať svoj rezort, v optimalizácii nemocníc bude pokračovať neskôr

Na ministerstve zdravotníctva treba v prvom rade upratať personálne, aby jeho zamestnanci robili, čo majú, a rezort plnil svoje úlohy. Ako svoju prioritu to označila slovenská ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Na Slovensku sa dlhodobo hovorí o prezamestnanosti a prehnanej byrokracii na štátnych úradoch. „Snažím sa s ľuďmi rozprávať o tom, ako vnímajú svoju agendu, aj o tom, čo si ja predstavujem, že majú robiť,“ povedala Dolinková na konferencii Jesenná ITAPA v Bratislave. ITAPA je najväčšia konferencia o digitalizácii a moderných technológiách na Slovensku a zaoberá sa špecificky aj technológiami v zdravotníctve. Rečníci sa však dotkli aj celkového fungovania slovenského zdravotníctva.

Organizačné zmeny a personálna stabilizácia v rezorte sú aj krátkodobou prioritou programového vyhlásenia vlády. Dolinková hovorí, že zamestnanci ministerstva by mali mať nadhľad nad celou situáciou v zdravotníctve a že im musí dôverovať. V súlade s tým robí aj personálne zmeny na ministerstve.

Čo sa týka väčších reforiem, parlamentom v skrátenom legislatívnom konaní prešiel zákon, ktorý o rok odkladá ostré spustenie optimalizácie siete nemocníc (OSN). Reforma bude zatiaľ pokračovať za plného rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti vo všetkých nemocniciach a žiadne oddelenia nebudú zanikať. Zároveň sa posunie dátum zavedenia maximálnych čakacích lehôt na operácie. Dôvodom je podľa ministerky nedostatok dát a prechodné obdobie do začiatku roku 2025 mieni rezort využiť práve na ich zbieranie. „Nie je v záujme nikoho, aby OSN zastavila, ale nemôžeme reformovať nemocnice, pokiaľ nemáme stabilizovaný bazál, predovšetkým ambulancie,“ tvrdí Dolinková. Chcela by ministerstvo zdravotníctva odpolitizovať a pokračovať v projektoch predchádzajúcich garnitúr, ktoré sú dobré.

„Doteraz sme sa na reformu dostatočne nepripravovali – nemáme zabezpečenú cestu pacienta či dostatočne stabilizovanú sieť záchrannej a dopravnej zdravotnej služby. Z môjho pohľadu je absolútne prirodzené, ak chceme zabezpečiť dostupnú a bezpečnú starostlivosť o pacienta, aby sme na prechodné obdobie ponechali súčasný rozsah poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ myslí si ministerka. Na otázku, či prípravu stihnú za rok, odpovedala, že urobí všetko preto, aby to stihli.

Ďalšou prioritou je podľa Dolinkovej elektronizácia, digitalizácia zdravotníctva a plné sfunkčnenie systému ezdravie, tak, aby vedel odbremeniť lekárov a odstrániť zbytočnú byrokraciu. Momentálny stav na Slovensku nazvala „dátové peklo“ a veľkou výzvou je podľa nej nastavenie efektívneho fungovania Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Dáta, ktoré eviduje, musia byť aktuálne, aby štát nerobil rozhodnutia na základe nesprávnych údajov.

Dolinková dodala, že jej rezort intenzívne pracuje aj na novom katalógu výkonov a zaoberá sa riešeniami nedostatku sestier. „Sú rozpracované viaceré projekty, chceme motivovať mladých, aby šli na stredné zdravotnícke školy, diskutujeme o možnosti duálneho vzdelávania a o tom, aby študentky a študenti už od tretieho ročníka išli do praxe. Bude si to vyžadovať úpravu kurikula,“ načrtla ministerka. Práve získavanie väčšieho množstva praktických skúseností už počas štúdia by podľa nej mohlo byť pre mladých ľudí motivujúce. „Čím skôr potrebujeme dostať sestry do systému. Aj absolventke strednej zdravotníckej školy vieme rozšíriť kompetencie, aby tam nebola len do počtu,“ hovorí s tým, že možno navrhne novú legislatívu v tomto zmysle. „Podľa hrubých odhadov chýba minimálne 4000 sestier, a to sú len údaje z nemocníc. Nemáme údaje z ambulantného a sociálneho sektora,“ podotkla Dolinková.

Doplnila, že dôležité bude vyrokovať pre zdravotníctvo dostatočný rozpočet na budúci rok a rozprávať sa o finančnej podpore na vznik nových špecializovaných ambulancií. Pre podporu ambulancií všeobecných lekárov a pediatrov existuje rezidentský program, ale špecialisti žiadnu podobnú schému nemajú. Aj ich je už ale v niektorých odboroch a regiónoch nedostatok.

Ministerka sa nevyhla ani otázke o tom, prečo zrušila platnosť odborného usmernenia k zmene pohlavia, ktoré vydal rezort ešte pod vedením Vladimíra Lengvarského. Priznala, že to urobila kvôli zachovaniu stability vládnej koalície. „Koaličných partnerov si nevyberiete,“ naráža na Slovenskú národnú stranu, ktorá žiadala zrušenie usmernenia. Dodala, že sa bude meniť medzinárodná klasifikácia chorôb a má vzniknúť nový štandardný postup k zmene pohlavia, preto sa na túto záležitosť ešte chce pozrieť v spolupráci s odborníkmi v súlade s novými odporúčaniami.

Lucia Hakszer