Šebek: Podporme športovanie detí, spoločnosti sa to vráti

Som presvedčený o tom, že šport a pohybové aktivity vo všeobecnosti sú v prevencii veľmi významným faktorom, ktorý môže štátu dlhodobo ušetriť veľa peňazí. Na konferencii Zdravotnického deníku Ekonomika prevence to povedal predseda Národnej športovej agentúry Ondřej Šebek. Ten vo svojej prednáške pripomenul varovné čísla dokazujúce, že predovšetkým mladí Česi pohyb nevyhnutne potrebujú. Predstavil tiež nástroje, ktorými sa jeho agentúra snaží šport v tuzemsku rozvíjať.

Šebek pripomenul, že šport a pohybové aktivity pomáhajú zlepšiť kvalitu života a prispievajú k prevencii v mnohých formách. „Kľúčová je zdatnosť, teda vytrvalosť a sila. Mal som možnosť hovoriť s množstvom lekárov, ktorí mi potvrdili, že kým má človek svaly, je sebestačný. Preto je nesmierne dôležité podporovať zdatnostné parametre obyvateľov a vďaka tomu minimalizovať možnosť, že sa zo zdravých ľudí stanú pacienti,“ uviedol na konferencii Šebek. Okrem toho je podľa neho šport veľmi dôležitý aj kvôli nadväzovaniu sociálnych kontaktov predovšetkým medzi mladými ľuďmi. Šport tiež zvyšuje morálne voľné vlastnosti a má pozitívny vplyv na duševné zdravie, dodal Šebek.

Účastníci prvého bloku konferencie (zľava): primár kardiologického oddelenia Nemocnice na Homolce Petr Neužil, riaditeľ Ústavu molekulárnej a translačnej medicíny Lekárskej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Marian Hajdúch, generálny riaditeľ slovenskej Union zdravotnej poisťovne Michal Špaňár, predseda Národnej športovej agentúry Ondřej Šebek, vydavateľ Zdravotníckeho denníka a moderátor diskusie Ivo Hartmann, člen Národnej ekonomickej rady vlády Aleš Rod a podpredseda snemovného Výboru pre zdravotníctvo Petr Fifka počúvajú prednášku, ktorú cez videohovor predniesol predseda výboru pre zdravotníctvo a bývalý slovenský minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Varovné čísla pri deťoch

Šport a pohyb pritom Česi, a najmä tí mladí, jednoznačne potrebujú, čo predseda Národnej športovej agentúry doložil aj niektorými varovnými číslami. Pripomenul totiž, že osem percent detí do 15 rokov trpí obezitou, pritom však len každé piate dieťa napĺňa požiadavku WHO na 60 minút pohybovej aktivity denne. Výskum Českej školskej inšpekcie navyše ukázal, že sa zdatnosť detí výrazne zhoršila a viac ako polovica z nich dosahuje kritické hodnoty v zdatnosti vo vytrvalosti. „Je to následkom pandémie covidu, ale predovšetkým súčasného životného štýlu, ktorý je veľmi viazaný na konzumáciu virtuálneho obsahu,“ myslí si Šebek, ktorý súhlasí s ďalšími rečníkmi konferencie v tom, že dve hodiny telesnej výchovy v školách nestačia.

Záznam celej konferencie si môže pozrieť tu:

Šport a pohybové aktivity sú však dôležité v každom veku, pripomenul Šebek. A upozornil na to, že české zdravotníctvo bojuje s nárastom chronických pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami, diabetom a obezitou a na ich liečbu vynakladá obrovské prostriedky v desiatkach miliárd českých korún. „Tie by štát ušetril tým, keby oveľa početnejšie využíval v prevencii práve šport. Investícia štátu do športu, ale aj investícia rodičov do športovania ich detí je rozhodne zmysluplná a v dlhodobom horizonte majú takéto investície veľmi významný prínos pre celú spoločnosť,“ povedal Šebek.

Publikum konferencie Zdravotnického deníku Ekonomika prevence se často zapojovalo do diskusií zaujímavými otázkami.

Športovanie v kluboch

Národná športová agentúra (NSA), v ktorej Šebek pôsobí, vznikla pred tromi rokmi. Dnes je najvyšším správnym úradom v krajine, ktorého hlavnou agendou je šport. „Predtým tomu tak nebolo, riadenie športu spadalo pod ministerstvo školstva, mládeže a telovýchovy, pre ktoré nebol šport vždy hlavnou prioritou. Takže športové prostredie vníma vznik nášho úradu pozitívne, hoci stále bojujeme o svoje miesto na slnku,“ predstavil na úvod Šebek svoju inštitúciu. NSA kompetenčne spadá priamo pod premiéra a má dve zásadné agendy – dotačné a koncepčné. „Našou ambíciou nie je byť križovatkou na rozdeľovanie peňazí, ale chceme byť inštitúciou, ktorá bude spolupracovať s ďalšími subjektmi, ktoré môžu podporovať rozvoj športu. A zároveň chceme pripravovať aj rôzne koncepcie a programy,“ vysvetlil Šebek.

Olympijský víťaz a hokejista Dominik Hašek (vpravo) pri diskusii so slovenským poslancom Richardom Rašim.

„Prevádzkové prostriedky sa snažíme rozdeľovať naprieč celým športom, takže podporujeme veľké športové zväzy, zastrešujúce športové organizácie a v neposlednom rade aj organizácie ako sú Sokol, Orol a ďalšie. Podporujeme organizáciu športových podujatí i športovanie v kluboch. Práve to považujem z hľadiska prevencie za najzásadnejšie,“ vymenoval Šebek. NSA sa tiež pomocou investičných dotácií snaží o rozvoj a výstavbu športovej infraštruktúry, pre vrcholový šport aj športovanie širokej verejnosti. V rámci svojej koncepčnej činnosti sa potom agentúra usiluje o koordináciu štátnych inštitúcií, o boj proti rizikovým javom v športe, o predkladanie dlhodobých plánov a o medzinárodnú spoluprácu.

Za hlavnú dotačnú výzvu považuje Šebek v rámci NSA predovšetkým jej program Môj klub. „Prostredníctvom toho podporujeme naozaj všetky kluby, ktoré vychovávajú mládež a vykonávajú nejakú tréningovú a súťažnú činnosť,“ predstavil Šebek kľúčový program agentúry. Ten je určený pre všetky športy, všetky regióny a veľké aj malé kluby. Čerpá ho viac ako 7 000 klubov a objem vyplatených prostriedkov v ňom sú zhruba dve miliardy korún ročne.

Kuloárna diskusia predsedu Národnej športovej agentúry Ondreja Šebeka (vpravo) s členom Národnej ekonomickej rady vlády Alešom Rodom.

Předseda NSA na konferenci také zdůraznil, že je podle něj sport v České republice dlouhodobě podfinancován. „Na tom se shodnou všichni aktéři sportu. A to i přes to, že 1,2 milionu lidí v naší zemi je registrovaných sportovců, aktivně sportují čtyři miliony občanů a o sport se v době konání vrcholných akcí zajímá 75 procent Čechů,“ zmínil Šebek.

Predseda NSA na konferencii tiež zdôraznil, že je podľa neho šport v Českej republike dlhodobo podfinancovaný. „Na tom sa zhodnú všetci aktéri športu. A to aj napriek tomu, že 1,2 milióna ľudí v našej krajine je registrovaných športovcov, aktívne športujú štyri milióny občanov a o šport sa v čase konania vrcholných akcií zaujíma 75 percent Čechov,“ zmienil Šebek.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Poďakovanie za podporu konferencie patrí Všeobecnej zdravotnej poisťovni, Národnej športovej agentúre, RBP, Zdravotnej poisťovni Ministerstva vnútra ČR, Vojenskej zdravotnej poisťovni, zdravotníckej skupine EUC a spoločnosti Sprinx.

Na konferencii panovala priateľská atmosféra. Zľava riaditeľ VZP Zdeněk Kabátek, český minister zdravotníctva Vlastimil Válek, poslanec zdravotníckeho výboru Národnej rady SR a bývalý slovenský minister zdravotníctva Richard Raši a slávny hokejový brankár Dominik Hašek.
Konferencie sa zúčastnil aj skalný lezec a štvornásobný majster sveta Adam Ondra. Na snímke pri kuloárnej diskusii so šéfredaktorom Zdravotnického deníka Tomášom Cikrtom.
Druhý panel konferencie Ekonomika prevence s názvom Prevence zdravotních rizik – teorie versus praxe. Zľava predseda onkologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Luboš Petruželka, námestník VZP pre služby klientom Ivan Duškov, futbalový brankár Tomáš Vaclík, slovenský hlavný hygienik Ján Mikas, prezident Poľskej spoločnosti pre verejné zdravie Andrzej Mariusz Fal a riaditeľka SZÚ Barbora Macková.