Šport je ideálna prevencia, do neho investované prostriedky sa mnohonásobne vrátia, zhodli sa experti na konferencii Ekonomika prevence

Kľúčovým prvkom prevencie je šport, zaslúži si podporu a propagáciu, zhodli sa účastníci diskusného panelu konferencie Zdravotnického deníku Ekonomika prevence. Súčasný český minister zdravotníctva Vlastimil Válek (TOP 09) a bývalý slovenský šéf rovnakého rezortu Richard Raši (Hlas-SD) ponúkli politický pohľad na to, ako do pohybových aktivít v rezorte zdravotníctva alokovať viac peňazí a pozornosti. Riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VZP) Zdeněk Kabátek hovoril o možnostiach zdravotných poisťovní a slávny hokejista Dominik Hašek pridal pohľad na to, ako rozhýbať dnešnú mládež.

Minister zdravotníctva Vlastimil Válek v úvode diskusie spomenul, že za najefektívnejší spôsob prevencie považuje tie veci, ktoré človek môže pre seba urobiť sám. „Veci, ku ktorým potrebujete len pevnú vôľu, inak nič. Teda športovať, primerane sa každý deň zdravo pohybovať, primerane sa stravovať, nefajčiť a nepiť alkohol. To je tá kľúčová prevencia,“ povedal Válek.

Dodal, že štát podporu prevencie rieši hneď na dvoch frontoch. „Z čisto ekonomického pohľadu človek, ktorý chodí na preventívne prehliadky, zúčastňuje sa na skríningových programoch a žije zdravým štýlom života, ušetrí štátu nemalé peniaze. Jednak tým, že to, čo odovzdá na zdravotnom poistení, čerpá v menšej miere, a navyše taký človek obvykle pracuje do vyššieho veku, má v práci väčšiu efektivitu a výkonnosť, a teda aj vyššiu mzdu, takže platí aj vyššie dane. Pokiaľ teda štát podporuje zdravý štýl života ľudí, šetrí hneď dvojakým spôsobom,“ vysvetlil Válek.

Vlastimil Válek a Richard Raši v diskusii na konferencii Ekonomika prevence.

Veľmi dobre návratná investícia

Poslanec zdravotníckeho výboru Národnej rady SR a bývalý slovenský vicepremiér a minister zdravotníctva Richard Raši predstavil možnú cestu podpory rozvoja športu. „Na Slovensku otvárame debatu, či by časť verejného zdravotného poistenia, teda povinných zdravotných daní, nemala byť transferovaná na podporu športovania detí a mládeže,“ uviedol Raši. Okrem toho, že by vyrástli nové športové talenty, by to podľa neho prinieslo poznateľný zdravotný efekt. „Náš Slovenský olympijský a športový výbor si nechal pripraviť stratégiu rozvoja športu na Slovensku do roku 2030 na základe dát zo Slovenska. A ukázalo sa, že jedno euro investované do mládežníckeho športu prináša ekonomike približne tri eurá, výrazne zvyšuje zamestnanosť a má nespochybniteľné zdravotné efekty,“ povedal Raši.

Exminister upozornil aj na fakt, že financie ušetrené posilnením športu by mohli predstavovať až desať percent nákladov na odvrátiteľné úmrtia. „Priemer financovania športu v rámci vyspelých krajín je zhruba sto eur na obyvateľa, zatiaľ čo na Slovensku je to 25 eur,“ dodal Raši.

Publikum konferencie Zdravotnického deníku Ekonomika prevence se často zapájalo do diskusií zaujímavými otázkami.

Minister Válek reagoval slovami, že v zákone, ktorý chce jeho rezort presadiť už na začiatku budúceho roka, by podobná forma využitia časti verejného zdravotného poistenia na podporu športovania detí a mládeže, o ktorej hovoril Raši, mala byť. „Počítame s čiastkou zhruba dvoch tisíc českých korún na človeka,“ povedal Válek, ktorý na konferencii avizoval, že by už v januári budúceho roka vo vláde chcel predložiť legislatívnu úpravu, ktorá by okrem vyššie spomínaného umožnila zdravotným poisťovniam aspoň čiastočne využívať individuálne zdravotné plány a bonifikačné programy. Tým by sa mala aj zvýšiť efektivita verejného zdravotného poistenia. Nový zákon by mal podľa ministra tiež jasnejšie vymedziť oblasti, ktorých by sa mali týkať preventívne programy.

Viac hodín telesnej výchovy, otvorenejšie športoviská

Šport je pre prevenciu nesmierne dôležitý aj podľa slávneho hokejového brankára a olympijského víťaza z Nagana Dominika Hašeka. Podľa neho je kľúčové, aby ľudia začali športovať v mladom veku, pretože človek, ktorý od detstva športuje, bude podľa neho s väčšou pravdepodobnosťou športovať aj po zvyšok svojho života. „Dôležitá je preto výchova v rodine, to či rodičia dieťa v športe podporujú. Pokiaľ nemá dieťa podporu v rodine, mala by šport podporovať spoločnosť,“ povedal na konferencii Hašek.

Dominik Hašek na konferencii Ekonomika prevence.

Podľa neho by pohybovú aktivitu detí zlepšilo viac telocviku v školách. „Vždy boli dve hodiny telocviku, a to ako na základnej, tak aj na strednej škole. Osobne nevidím dôvod, prečo by nemali byť štyri hodiny telocviku týždenne. Myslím, že je rovnako dôležitý ako matematika alebo čeština, a spoločnosti to do budúcna prinesie veľkú úsporu peňazí,“ uviedol Hašek. Za kľúčové považuje aj podporu vzniku ihrísk a športovísk, ktoré podľa neho v niektorých lokalitách chýbajú. „Bol by som veľmi rád, aby si mohli deti z centier miest a zo sídlisk spoločne zadarmo zašportovať,“ povedal, pričom to, aby bola dostupnosť športovania zadarmo, zdôraznil.

Na Slovensku sa pred niekoľkými mesiacmi podarilo schváliť zvýšenie počtu hodín telocviku na základných školách z dvoch na tri týždenne. Cesta k tomu ale nebola jednoduchá. „Paradoxne, najväčší odpor bol zo samotných škôl. Možno nešlo ani tak o priestory, ale o to, že tá hodina telesnej výchovy navyše ide na úkor nejakých iných predmetov, pretože počet odučených hodín je daný,“ vysvetlil situáciu na Slovensku Raši. Podľa neho aj ďalších rečníkov je v súčasnosti zásadným problémom vysoké percento detí, ktoré sú z hodín telocviku svojimi rodičmi ospravedlňované, a tiež množstvo hodín, ktoré deti trávia na mobiloch či za počítačom.

Na konferencii panovala priateľská atmosféra. Zľava riaditeľ VZP Zdeněk Kabátek, český minister zdravotníctva Vlastimil Válek, poslanec zdravotníckeho výboru Národnej rady SR a bývalý slovenský minister zdravotníctva Richard Raši a slávny hokejový brankár Dominik Hašek. Foto: Radek Čepelák

Minister Válek vidí problém aj v tom, že aj keď mnohé ihriská v mestách pribúdajú, na rozdiel od minulosti nie sú také prístupné. „Ihriská a telocvične boli predtým pri školách takmer stále prístupné, dnes je mnoho z nich nedostupných cez víkendy alebo počas prázdnin,“ upozornil Válek. Na konferencii tiež prezradil, že Štátny zdravotný ústav začne pripravovať dáta a analýzy, ktoré ukážu, v čom máme v oblasti športu a pohybu najväčšie medzery.

Bez zlepšenia verejného zdravia systém skolabuje

Športové aktivity svojich klientov sa snažia podporovať aj zdravotné poisťovne. „Pohybové aktivity podporujeme v rámci našich pilierov fondu prevencie, čo nie je nič iné ako zakotvenie našich programov v dlhšom čase. Snažíme sa bonifikovať klientov za to, že sa hýbu a pohybové aktivity sú u nás jedným z najčerpanejších príspevkov,“ uviedol na konferencii riaditeľ VZP Zdeněk Kabátek.

Riaditeľ VZP Zdeněk Kabátek na konferencii Zdravotnického deníku.

V budúcnosti chce VZP aj vďaka legislatívnej zmene, ktorú ministerstvo nedávno presadilo, viac cieliť na plošné aktivity. Ide napríklad o pobyty na horách, v ozdravovniach alebo v kúpeľoch. „Šport podporujeme aj po stránke marketingovej a PR, kedy môžeme nejaké obmedzené zdroje investovať do podpory zdravého životného štýlu a akcií, ktoré cielia na pritiahnutie ľudí k športovým aktivitám,“ vymenoval Kabátek.

Druhý panel konferencie Ekonomika prevence s názvom Prevence zdravotních rizik – teorie versus praxe. Zľava predseda onkologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Luboš Petruželka, námestník VZP pre služby klientom Ivan Duškov, futbalový brankár Tomáš Vaclík, slovenský hlavný hygienik Ján Mikas, prezident Poľskej spoločnosti pre verejné zdravie Andrzej Mariusz Fal a riaditeľka SZÚ Barbora Macková.

Oslovovať známe tváre a pozývať ich do kampaní, je podľa českého ministra zdravotníctva jednou z ciest. „Druhou možnosťou je urobiť tvrdé analytické dáta a na ich základe sa sústrediť na to, aby mladí ľudia, ktorí sa môžu hýbať, mali kde športovať,“ povedal Válek. A upozornil, že je načase konať, pretože ak sa nepodarí zmeniť systém verejného zdravia, systém sa zrúti. „Celé financovanie zdravotného poistenia bude financovať nejakých 25 percent zamestnancov a podnikatelia, nikto iný. A pokiaľ vieme, exponenciálne stúpa cena za centrovú starostlivosť, a to sa bez brutálneho zlepšenia verejného zdravia nedá financovať. Štát sa jednoducho ekonomicky zrúti,“ varoval Válek.

Dominik Hašek je presvedčený, že prípadný program prevencie, nech už by ho pripravil ktokoľvek, podľa neho športovci radi veľmi podporia. Aj tí bývalí, vrátane jeho samotného. Za ideálnu „role modely“ pre motivovanie mladej generácie označil bývalý brankár napríklad snowboardistku a lyžiarku Ester Ledeckú alebo hokejistu Davida Pastrňáka.

Konferencie sa zúčastnil aj skalný lezec a štvornásobný majster sveta Adam Ondra. Na snímke pri kuloárnej diskusii so šéfredaktorom Zdravotnického deníku Tomášom Cikrtom.

Hašek vyslovil nakoniec aj jednu odvážnu a provokatívnu tézu, ako prinútiť deti k pohybu. „Nevidím vôbec nič zlé na tom, aby niekto musel tvrdo makať v telocviku, aby neprepadol. Z môjho pohľadu je to rovnako dôležitý predmet ako čeština alebo matematika. Keď niekto nemá talent na češtinu a nepracuje na nej, neučí sa vybrané slová, minulé časy, zhodu predmetu s prísudkom, dostane trojku alebo štvorku. Rovnaké by to mohlo byť v telocviku. Keď sa niekto nebude snažiť zlepšovať, prečo by nemohol dostať štvorku? Ale je mi jasné, že s niečím takým nebudú rodičia detí súhlasiť,“ uzavrel tému Hašek.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Poďakovanie za podporu konferencie patrí Všeobecnej zdravotnej poisťovni, Národnej športovej agentúre, Revírnej bratskej pokladni, Zdravotnej poisťovni Ministerstva vnútra ČR, Vojenskej zdravotnej poisťovni, zdravotníckej skupine EUC a spoločnosti Sprinx.

Vydavateľ Zdravotnického deníku Ivo Hartmann zahajuje III. ročník medzinárodnej konferencie Ekonomika prevence.
Olympijský hokejista Dominik Hašek (vpravo) pri diskusii so slovenským poslancom Richardom Rašim.
Vpravo brankár futbalovej reprezentácie ČR a amerického klubu New England Revolution Tomáš Vaclík, vľavo námestník VZP Ivan Duškov.
Druhý panel konferencie Ekonomika prevence s názvom Prevence zdravotních rizik – teorie versus praxe. Zľava predseda onkologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Luboš Petruželka, námestník VZP pre služby klientom Ivan Duškov, futbalový brankár Tomáš Vaclík, slovenský hlavný hygienik Ján Mikas, prezident Poľskej spoločnosti pre verejné zdravie Andrzej Mariusz Fal a riaditeľka SZÚ Barbora Macková.