Kupovanie liekov „do zásoby“ vedie k stovkám ton odpadu ročne

Množstvo liekového odpadu každým rokom rastie. V roku 2022 ho na Slovensku bolo viac ako 241 ton, pričom náklady na jeho zber a likvidáciu v spaľovni predstavovali 410-tisíc eur.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na sociálnej sieti informoval, že išlo o nespotrebované lieky vyzbierané v 2 144 lekárňach. Občanom pripomína niekoľko zásad pre racionalizovanie množstva odpadu v lekárňach.

Zdroj: ŠÚKL

Základom je pri nákupe liekov dôkladne zvážiť, koľko balení skutočne potrebujete a nekupovať lieky v neprimeranom množstve do zásoby. Spotreba liekov pritom na Slovensku rastie. „Nespotrebované lieky a lieky po dátume exspirácie je potrebné odniesť do ktorejkoľvek verejnej lekárne iba vo vnútornom obale, teda blistri, sklenenej či plastovej nádobe, tube a podobne,“ vysvetľuje ŠÚKL. Lieky totiž nie je vhodné likvidovať spolu s bežným komunálnym odpadom. Môžu obsahovať látky, ktoré kontaminujú prostredie. Na druhej strane, vonkajší obal a príbalový leták patria do triedeného zberu a môžu sa recyklovať.

„Použité striekačky, ktoré tvoria s ihlou jeden celok, je potrebné odniesť do lekárne v plastovej nádobe alebo kartónovej krabici, avšak iba v prípade, ak sa jedná o súčasť pôvodného balenia lieku,“ uviedol štátny ústav. Doplnil, že medzi liekový odpad nepatria výživové a potravinové doplnky vrátane vitamínov a čajov, homeopatiká, zdravotnícke pomôcky a kozmetika. Takýto odpad nie je lekáreň povinná prebrať.

Lucia Hakszer