Červený kríž opäť ocenil najlepších v poskytovaní prvej pomoci

Na konci júna si v Rožňave 17 družstiev dobrovoľníkov Slovenského červeného kríža (SČK) porovnalo schopnosti v poskytovaní prvej pomoci. Celoslovenská súťaž Memoriál MUDr. Vladimíra Harineka, ktorej sa konal už 28. ročník, je jednou z aktivít, ktorou sa Červený kríž snaží upozorniť širokú verejnosť na dôležitosť prvej pomoci, a vzbudiť záujem o jej výučbu.

Ide o najprestížnejšie podujatie tohto druhu na Slovensku, ktorého odbornými garantmi sú prezident SČK doktor Jozef Köppl, ktorý je súčasne predsedom Slovenskej resuscitačnej rady, a bývalý prezident SČK docent Viliam Dobiáš. Ten je zároveň predsedom poroty.

Tímy dobrovoľníkov z celého Slovenska si vďaka desiatkam figurantov a maskérov v simulovaných situáciách preverili svoje zručnosti v poskytovaní predlekárskej prvej pomoci v tých najrôznejších životných situáciách. Totiž, ako uviedol doktor Köppl aj v rozhovore pre Zdravotnícky denník, podať prvú pomoc sa dá naučiť iba v praxi, poučky nepomôžu.

V kategórii dospelých si prvé miesto odniesli dobrovoľníci z Územného spolku SČK Humenné, na druhom mieste skončil Územný spolok SČK Topoľčany a tretí boli dobrovoľníci z Územného spolku SČK Bratislava – mesto. V poskytovaní prvej pomoci ale súťažia aj juniorskí dobrovoľníci. Prvý sa tento rok umiestnil tím Územného spolku SČK Nové Zámky, druhý spolku Bratislava-mesto a tretí boli dobrovoľníci SČK z Dolného Kubína.

Lekár a záchranár Vladimír Harinek tragicky zahynul pri leteckom nešťastí v Podzámčoku v okrese Zvolen v roku 1993. Súťaž v poskytovaní prvej pomoci sa organizuje každý rok na jeho počesť.

Slovenský Červený kríž patrí k lídrom vo výučbe predlekárskej prvej pomoci na Slovensku a jeho inštruktori sú skúsení zdravotníci z praxe. Táto oblasť činnosti organizácie patrí aj k prioritám súčasného prezidenta. „Je nutné si uvedomiť, aký obrovský význam má, aby aj laici vedeli podať prvú pomoc. Pokiaľ totiž u človeka dôjde k zastaveniu krvného obehu, začína plynúť posledných 5 minút, kedy ho je ešte možné zachrániť. Sanitka má zvyčajne dojazd do 10 minút, preto ak človeku nepomôžu ľudia v jeho bezprostrednom okolí a nezačnú ho resuscitovať, je veľmi malá šanca, že prežije,“ upozornil doktor Köppl. „Kurz prvej pomoci je investícia prevažne do zdravia svojich najbližších. Štatistiky totiž ukazujú, že vo ôsmich prípadoch z desiatich poskytujeme prvú pomoc práve im,“ uzavrel.

-luh-