Štátna poisťovňa a detská nemocnica v Košiciach sa nakoniec dohodli na zmluve. Sporili sa o peniaze

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a Detská fakultná nemocnica v Košiciach na nakoniec dohodli na pokračovaní v zmluvnom vzťahu. Predtým sa inštitúcie sporili o peniaze. Štátna poisťovňa hovorila, že nemocnici ešte na konci júna ponúkla výrazné navýšenie platieb. Podľa nemocnice však navrhovaný objem finančných prostriedkov nebol vo výške vyprodukovaných výkonov.

Štátna poisťovňa a detská košická nemocnica nakoniec našli zhodu pri predlžovaní zmluvy o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Bez nej by museli poistenci VšZP platiť za zdravotnú starostlivosť z vlastných peňazí. Obe inštitúcie sa v utorok 4. júla tohto roka dohodli na tom, že zmluva bude platiť nasledujúcich 12 mesiacov.

„Našich poistencov ubezpečujeme, že v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach budú mať od 5. júla tohto roka naďalej plne zabezpečenú a hradenú zdravotnú starostlivosť. Pacienti, ktorí nemocnici už majú naplánované výkony a vyšetrenia, ich budú môcť absolvovať v dohodnutých termínoch,“ informovala hovorkyňa VšZP Eva Peterová.

Len neodkladná zdravotná starostlivosť

Kým ale začne platiť zmluva, v nemocnici poisťovňa prepláca len takzvanú neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Ide najmä o náhlu zmenu zdravotného stavu, ktorá ohrozuje niekoho život alebo niektorú zo základných životných funkcií a bez rýchleho poskytnutia starostlivosti môže ohroziť zdravie. Môže ísť aj o stav, ktorý pacientovi spôsobuje náhlu a neznesiteľnú bolesť alebo náhle zmeny jeho správania a konania, pod ktorých vplyvom ohrozuje seba alebo svoje okolie.

Za neodkladnú starostlivosť sa považuje aj vyšetrenie, diagnostika a liečba osoby označenej za možný zdroj rýchlo sa šíriacej a život ohrozujúcej nákazy ako bol napríklad covid. Súčasťou neodkladnej starostlivosti je aj neodkladná preprava do zdravotníckeho zariadenia, medzi nimi alebo aj neodkladná preprava darcu a príjemcu ľudského orgánu určeného na transplantáciu.

Neodkladná starostlivosť je aj preprava ľudského orgánu určeného na transplantáciu či preprava zdravotníckych pracovníkov, ktorí vykonávajú činnosti súvisiace s odberom ľudského orgánu.

Problém bol v peniazoch

Poisťovňa a nemocnica sa na ďalšom zmluvnom vzťahu predtým nevedeli dohodnúť. Hovorkyňa nemocnice Zuzana Baníková Zdravotníckemu denníku povedala, že im poisťovňa ponúkala málo peňazí.

„Ani po opakovaných rokovaniach a argumentácii z našej strany nebola VšZP ochotná v rámci uzatvorenia novej zmluvy o poskytovaní zdravotnej starostlivosti s účinnosťou od 1. júla tohto roka poskytnúť nášmu zdravotníckemu zariadeniu mesačný objem finančných prostriedkov vo výške vyprodukovaných výkonov tak, aby sme mohli naďalej poskytovať našim detským pacientom potrebnú zdravotnú starostlivosť v celom rozsahu a bez obmedzenia,“ uviedla pred dohodou Baníková.

Všeobecná zdravotná poisťovňa sa však bránila tým, že sa snažila vyhovieť požiadavkám nemocnice. Podľa poisťovne je tvrdenie o nižších jednotkových cenách v tejto nemocnici nepravdivé. „VšZP ponúkla Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach 50-percentné navýšenie úhrad oproti minulému roku,“ povedala Peterová.

Miroslav Homola