Vlani sa na Slovensku spotrebovali lieky za viac ako dve miliardy eur, ukazujú dáta NCZI

V roku 2022 Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) zaznamenalo medziročný nárast spotreby humánnych liekov v úhradách aj v počte balení. Celková finančná úhrada medziročne stúpla o 4,9 percenta na sumu 2,06 miliardy eur. Z toho úhrada zdravotných poisťovní predstavovala 1,54 miliardy eur, čo znamená nárast o 5,3 percent. Taktiež pacienti zaplatili o 3,6 percenta viac, čo predstavovuje 519 miliónov eur.

Spotreba liekov vyjadrená počtom balení medziročne vzrástla o 2,5 percenta a predstavovala 163,6 miliónov balení. Z tohto počtu najväčší podiel vydaných balení tvorili lieky plne alebo čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia (VZP), a to 57,5 percenta. Voľnopredajných liekov bolo 28,2 percenta z celkového počtu balení. Lieky vydané pre nemocnice a neštátne ambulancie tvorili spolu 5,9 percenta. Počet balení liekov vydaných na recept bez úhrady z VZP predstavoval podiel 8,4 percenta z celkového počtu balení.

Trend ako v minulých rokoch

Najvyšší medziročný nárast bol zaznamenaný v 1. štvrťroku 2022 o 10,4 percenta v celkových úhradách a o 8,4 percenta v počte balení. V medziročnom porovnaní prišlo v roku 2022 podľa údajov NCZI k poklesu len v počte balení a to v 3. štvrťroku o 0,4 percenta a 4. štvrťroku o 0,9 percenta. Úhrady boli v každom štvrťroku 2022 vyššie v porovnaní s rokom 2021.

„Spotreba liekov vydaných na lekársky predpis a liekov so špeciálnym spôsobom úhrady „A“ a „AS“ podľa ATC skupín si zachovala podobný trend ako v predchádzajúcich rokoch,“ uvádza NCZI. Najvyššiu sumu uhradili v roku 2022 zdravotné poisťovne za lieky v skupine Antineoplastiká a Imunomodulátory (391 miliónov eur) a v skupine Tráviaci trakt a metabolizmus (175 miliónov eur). Nasledovali lieky skupiny Krv a krvotvorné orgány (156,6 miliónov eur) a lieky skupiny a v skupine Kardiovaskulárny systém (154,8 miliónov eur). Najvyššia spotreba liekov hradených z VZP vyjadrená v počte balení bola v skupine Kardiovaskulárny systém (26,2 miliónov eur), ďalej v skupine Nervový systém (14,1 miliónov eur) a v skupine Rôzne (11,3 miliónov eur).

Pri medziročnom porovnaní celkovej spotreby liekov podľa ATC (anatomicko-terapeuticko-chemický klasifikačný systém, poznámka redakcie) skupín prišlo k najvyššiemu nárastu pri liekoch skupiny Respiračný systém, pri ktorých celková úhrada vzrástla až o 35,8 percenta a počet balení vzrástol o 31,2 percenta, skupine liekov Zmyslové orgány o 7,4 percenta v úhradách aj v počte balení a tiež pri liekoch skupiny Muskuloskeletárny systém s medziročným nárastom úhrad o 6 percent a v počte balení o 6,7 percenta. „K najvýraznejšiemu medziročnému poklesu celkovej spotreby prišlo pri ATC skupine liekov Antiparazitiká s poklesom úhrady o 7,9 percenta a poklesom počtu balení o 12,5 percenta a pri skupine Systémové hormonálne prípravky okrem pohlavných hormónov s poklesom úhrady o 7,1 percenta a počtu balení o 4,8 percenta,“ konštatuje NCZI.

Vzrástol doplatok pacientov

„Po prudkom poklese spotreby liekov ATC skupiny Antibakteriálne látky na systémové použitie vydaných na lekársky predpis a liekov so špeciálnym spôsobom úhrady „A“ a „AS“ hradených z VZP v pandemickom roku 2020 sme od roku 2021 zaznamenali nárast spotreby, ktorý v roku 2022 predstavoval zvýšenie úhrad zdravotných poisťovní až o 47,3 percent a počtu balení o 39,6 percenta oproti predchádzajúcemu roku. Doplatok pacientov vzrástol o 25,2 percenta,“ uvádza v správe NCZI.

V posledných rokoch systematicky mierne rastie celková spotreba vybraných ATC skupín liekov na nervový systém, ktoré si zachovali rastúci trend spotreby aj v prvom roku pandémie 2020 a ktorý naďalej pokračuje. V rámci sledovaných skupín spotreba v roku 2022 medziročne vzrástla v skupine Iné analgetiká a antipyretiká v počte balení (o 7 percent), pri úhrade z VZP (o 16,4 percenta) a aj pri úhrade či doplatku pacienta (o 24,5 percenta). K medziročnému nárastu spotreby prišlo aj pri skupine Antidepresíva, pri ktorých stúpol počet vydaných balení o 5,2 percenta.

Rastie predaj voľnopredajných liekov

Spotreba liekov vydaných bez lekárskeho predpisu sa v posledných rokoch kontinuálne zvyšovala, iba v roku 2020 v dôsledku pandemických opatrení klesla. Od roku 2021 spotreba voľnopredajných liekov opäť vzrástla a v roku 2022 dosiahla medziročný nárast o 12,5 percenta v počte balení a 20 percent nárast v úhradách. „Občania v lekárňach kúpili 46,2 milióna balení voľnopredajných liekov a zaplatili 280,2 milióna eur,“ približuje NCZI.

Z pohľadu ATC skupín bolo v roku 2022 najviac predaných balení liekov bez predpisu v skupine Respiračný systém s počtom 14,3 milióna balení, nasledovali lieky skupiny Tráviaci trakt a metabolizmus s 8,5 milióna baleniami a lieky skupiny Nervový systém s 8,2 milióna baleniami. Pacienti najviac zaplatili za voľnopredajné lieky skupiny Respiračný systém (88,5 milióna eur), ďalej za lieky skupiny Tráviaci trakt a metabolizmus (58,8 milióna eur) a Muskuloskeletárny systém (45 miliónov eur). Najvyšší medziročný nárast spotreby zaznamenali v roku 2022 voľnopredajné lieky skupiny Respiračný systém, pri ktorých stúpol počet predaných balení o 42,5 percenta a úhrada až o 56 percent.

V rebríčkoch spotreby boli v roku 2022 najčastejšie kupovanými voľnopredajnými liekmi PARALEN 500 a MUCONASAL PLUS.

Jozef Brezovský