Žilinská nemocnica chce z plánu obnovy postaviť nový pavilón. Pribudne tam aj ďalší heliport

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline plánuje z plánu obnovy financovať dostavbu svojho areálu. Za tri roky by v ňom mal pribudnúť nový pavilón urgentnej medicíny s potrebným technickým zázemím a parkovacími miestami. Nemocnica chce v rámci projektu postaviť aj ďalší heliport. Vyplýva to z dokumentácie projektu, ktorý žilinská nemocnica na začiatku mája tohto roka predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Nová budova žilinskej nemocnice by mala vyrásť v južnej časti jej súčasného areálu. Presná pozícia objektu ale bude určená až po detailnejšom vyhodnotení územia a projektu. Podľa návrhu by malo vzniknúť hneď niekoľko nových budov. Pôjde o pavilóny urgentného príjmu, ktoré budú navzájom prepojené. Stavba by sa mala napojiť na už existujúcu dopravnú a technickú infraštruktúru nemocničného areálu.

Projekt počíta s tým, že v nemocnici pribudne 343 lôžok. Jednotlivé oddelenia by mali mať od 20 do 30 lôžok. Celkové náklady len na stavbu budú na úrovni vyše 122,6 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Náklady na vnútorné a medicínske vybavenie nemocnica odhaduje vo výške 64,5 milióna eur bez DPH. Nemocnica chce projekt financovať z plánu obnovy v rámci komponentu moderná a dostupná zdravotná starostlivosť.

Žilinská nemocnica potrebu projektu odôvodňuje tým, že v súčasnosti sa v mnohých odboroch správa ako centrálna spádová nemocnica na úrovni celého Žilinského kraja. „V prípade úspešnej realizácie predloženej investície v spolupráci hlavne so samosprávnym krajom sa táto pozícia posilní a FNsP Žilina dokáže efektívne plniť funkcie koncovej nemocnice minimálne v niektorých oblastiach,“ píše v návrhu projektu.

Zahájenie výstavby je plánované na začiatok budúceho roka. Nový pavilón by potom mal byť dokončený najneskôr v júni 2026, kedy má byť budova spustená do prevádzky.

Pavilón bude mať sedem poschodí

Celý objekt by mal vyrásť do výšky siedmich poschodí. Na prízemí pred budovou by mal byť priestor pre vozidlá zdravotnej záchrannej služby a desať parkovacích miest. Samotné parkovanie chce nemocnica vyriešiť aj podzemným parkoviskom s 399 parkovacími miestami. Nové cesty by sa mali tiež napojiť na už existujúcu infraštruktúru. „Nemocnica by mala byť navrhnutá ako samostatné zdravotnícke zariadenie, ktoré využíva spojenie s existujúcou infraštruktúrou a primárne ho dopĺňa, vrátane potrebných zdrojov energie a médií,“ tvrdí nemocnica v návrhu.

V suteréne by sa malo nachádzať technické a prevádzkové zázemie. Okrem iného tam bude mať zdravotnícky personál aj svoje šatne. Na prvom poschodí nemocnica plánuje zriadiť akútne príjmové oddelenie so samostatným príjmom druhej kategórie. Okrem toho tam bude úrazové oddelenie, hlavný vstup do pavilónu, informačné centrum, stravovanie, príjem pacientov, lekáreň či laboratórium. Samostatnou súčasťou bude prevádzka magnetickej rezonancie.

Na ďalších poschodiach budú napríklad pomocné a diagnostické oddelenia, rehabilitácia, administratívna sekcia, anesteziologicko-resuscitačné oddelenie, operačné sály či pooperačná starostlivosť. Na streche pavilónu pribudne aj nový heliport, ktorý bude určený na akútny letecký príjem pacientov. Nemocnica už jedným heliportom v areáli disponuje aj v súčasnosti.

Návrh územného umiestnenia nového pavilónu FNsP Žilina. (foto: enviroportal.sk)

Ambulancie by mali byť umiestnené na prízemí, prvom a druhom poschodí hlavnej budovy v časti akútnej starostlivosti. Univerzálny pavilón by mal mať svoje vlastné ambulancie na prízemí a na prvom poschodí.

Lôžkové oddelenia s väzbou na liečebno-diagnostickú časť musia byť situované do samostatných pavilónov. „Stavebné dispozície jednotlivých oddelení musia byť univerzálne riešené tak, aby ich bolo možné podľa potreby zamieňať alebo meniť odbornosť oddelenia. Pacienti budú umiestnení v jedno-, dvoj- a trojlôžkových izbách so sociálnym zariadením,“ upozorňuje nemocnica v návrhu. V centrálnej časti budovy budú aj prednáškové sály, odpočinkový priestor a modlitebňa. Na štvrtom poschodí bude umiestnená centrálna sterilizácia.

Žilinská nemocnica na tretej úrovni

Žilinská nemocnica sa v rámci prvého zoznamu kategorizovaných nemocníc dostala na tretiu úroveň s poskytovaním komplexnej akútnej aj plánovanej starostlivosti. Ministerstvo zdravotníctva jej schválilo 97 povinných programov. Vedenie nemocnice bolo so svojim zaradením spokojné, keďže ho obhajovali aj pred zverejnením prvej kategorizácie. Nemocnica vtedy argumentovala aj tým, že je treťou najväčšou fakultnou nemocnicou na Slovensku.

FNsP Žilina by sa nemala do nižšej kategórie dostať ani vtedy, keď sa napríklad dokončí diaľničný tunel Višňové alebo nová nemocnica v Martine. O trvalom zaradení nemocníc ale bude rozhodovať kategorizačná komisia, ktorú bude zaujímať napríklad kvalita a rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti, náročnosť diagnóz, personálne zabezpečenie, vybavenie a podobne. Tak, ako pri iných nemocniciach, aj pri tej žilinskej platí, že niektoré oddelenia realizujú výkony na vyššej úrovni ako dostala v rámci kategorizácie.

Podmienky a pravidlá pre zaradenie nemocníc do jednotlivých kategórií určuje vyhláška ministerstva zdravotníctva. Odborníci pri rozdeľovaní brali do úvahy päticu exaktných podmienok ako je napríklad počet potenciálnych pacientov v rámci spádovej oblasti, časová dostupnosť zariadenia, plnenie minimálnych počtov úkonov, špeciálne personálne zabezpečenie a existencia povinných programov.

Pre povinné programy platí, že ich musí nemocnica poskytovať a plniť. Oddelenie musí mať aj dostatok personálu, počet výkonov a materiálno-technickú stránku. Doplnkové a nepovinné programy len rozširujú ponuku medicínskych služieb, nemocnica môže o povolené doplnkové programy požiadať. Rezort zdravotíctva nedávno zverejnil prvý zoznam schválených doplnkových a nepovinných programov. Keď už ich nemocnica získa, musí splniť všetky požadované kritériá ako pri povinnom programe.

Miroslav Homola