Riaditeľka Národnej implementačnej a koordinačnej autority na úrade vlády (NIKA) Lívia Vašáková. (Foto: Vlado Škuta/NIKA)

Nemocnice Rázsochy a Bory sa nedajú porovnávať, tvrdí šéfka koordinačnej autority z úradu vlády Lívia Vašáková

To, či bude nová štátna nemocnica Rázsochy v Bratislave lepšia ako nová súkromná nemocnica Bory, sa nedá porovnávať. V rozhovore pre Zdravotnický deník to povedala riaditeľka Národnej implementačnej a koordinačnej autority na úrade vlády (NIKA) Lívia Vašáková. „Nemocnica Bory je plánovaná ako regionálna nemocnica, len s vybranými medicínskymi odbornosťami, Rázsochy majú ponúknuť komplexnú a koncovú nemocnicu s výučbovou základňou,“ hovorí Vašáková.

Z plánu obnovy by mali vyrásť dve nové nemocnice v Martine a Bratislave. Počíta sa s výstavbou aj iných nových nemocníc?

V samotnom pláne obnovy sa konkrétne nemocnice nespomínajú, dokument hovorí o výstavbe a rekonštrukcii nemocníc a sprístupnení lôžok v týchto nemocniciach. Časť financií určených na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc z plánu obnovy bude prerozdeľovaná medzi úspešných žiadateľov, ktorí sa zapojili do výziev a časť bola určená prostredníctvom priamej kompetencie vlády rozhodnúť sa, ktoré nemocnice štát z prostriedkov plánu obnovy postaví. 

Čo zavážilo pri rozhodovaní o výstavbe v prospech Martina a Bratislavy?

Zahrnutie Rázsoch a nemocnice v Martine do plánu obnovy bolo určené uznesením vlády, ako som spomínala, plán obnovy nehovorí o konkrétnych nemocniciach.

V akej fáze je momentálne projekt výstavby nových nemocníc z plánu obnovy?

Pokiaľ ide o výzvy, jedna zameraná na veľké investičné projekty, bola vyhodnotená tento týždeň, druhá sa plánuje ukončiť do konca marca. Podľa našich informácií v rámci nemocnice v Martine prebiehajú povoľovacie procesy potrebné k začatiu výstavby a zároveň je spustené verejné obstarávanie na zhotoviteľa. Pokiaľ ide projekt Rázsochy, na NIKA sme identifikovali niekoľko problémov vrátane chýbajúceho komplexného harmonogramu. Poukázali sme na ne aj prostredníctvom krízových opatrení, ktorých dôsledkom je výrazné meškanie.

Semafor investičných projektov ukazuje, že plán výstavby nemocnice Rázsochy je ohrozený. V čom konkrétne je problém?

Ako naznačuje aj semafor na našom webe, bohužiaľ, vidíme, že kľúčové investície môžu byť ohrozené, ak ministerstvo zdravotníctva nezlepší spôsob, akým sú manažované. V júli 2022 bola podpísaná zmluva o dielo so zhotoviteľom projektovej dokumentácie. Približne v polovici februára bola zo strany ministerstva zaslaná finálna podoba medicínskeho plánu nemocnice Rázsochy zhotoviteľovi. To je sedem mesiacov po podpise zmluvy, štyri mesiace po zmluvne dohodnutom termíne odovzdania jednej časti dokumentácie a dva mesiace po zmluvne dohodnutom termíne druhej časti dokumentácie.

Tím, ktorý má realizáciu tejto investície na ministerstve zdravotníctva manažovať, stále nie je kompletný. Stretnutí sa naďalej zúčastňujú osoby, pri ktorých nie je jasná ich pozícia, kompetencia či zodpovednosť. Tak isto nie je určená stála pracovná skupina osôb podieľajúcich sa na príprave projektu. To spôsobuje informačný chaos a neprehľadnosť v zodpovednostiach jednotlivých pracovníkov. Práve preto sme voči ministerstvu ako NIKA zaviedli už v apríli takzvaný zvýšený dohľad a koncom januára predložili vláde návrh krízových opatrení, čo sú naše zákonné kompetencie.

Kto a ako to môže vyriešiť?

Ministerstvo zdravotníctva je vykonávateľ tejto investície, my sme ich o nedostatkoch informovali a opakovane žiadali ich odstránenie. V tejto chvíli bude preto kľúčové, aby nový krízový tím na ministerstve komplexne vďaka auditu vyhodnotil, v akom stave sa nachádzame a postaral sa o rýchlu nápravu.

Sú ohrozené peniaze, ktoré majú ísť z plánu obnovy na Rázsochy?

Jednotlivé investície ministerstva zdravotníctva sú súčasťou viacerých žiadostí o platbu z plánu obnovy, ktoré sa môžu podávať len vtedy, ak sú splnené všetky míľniky a ciele. Najbližší míľnik týkajúci sa výstavby a rekonštrukcie nemocníc sa vzťahuje na uzatvorenie zmluvy so zhotoviteľom stavby pre všetky projekty. 

Nemocnica v Bratislave má byť v rámci plánu obnovy vybudovaná do hrubej stavby. Z čoho sa bude financovať jej dokončenie?

Nie je v kompetenciách NIKA zodpovedať túto otázku. Za plán obnovy je kľúčové splniť tie míľniky a ciele, ku ktorým sme sa zaviazali.

Prečo je projekt v Martine bez problémov a v Bratislave nie?

Podľa môjho názoru tento rozdiel spočíva najmä v prístupe zodpovedných inštitúcií a osôb, ktoré určujú, ako sa jednotlivé projekty manažujú. 

Nie je najväčšou slovenskou „brzdou“ podobných projektov najmä verejné obstarávanie?

Na Slovensku máme v prípade veľkých investícií dva hlavné problémy. Sú to povoľovacie procesy a verejné obstarávanie. V tomto ale nehovorím nič nové.

Bude nová štátna nemocnica v Bratislave lepšia ako nová súkromná nemocnica Bory?

Podľa nás nie je možné porovnávať uvedené nemocnice. Nemocnica Bory je plánovaná ako regionálna nemocnica, len s vybranými medicínskymi odbornosťami, Rázsochy majú ponúknuť komplexnú a koncovú nemocnicu s výučbovou základňou.

Aké termíny musíme stihnúť v rámci podmienok vyplatenia peňazí z plánu obnovy?

Plán obnovy ráta s jedným míľnikom a jedným cieľom pokiaľ ide o výstavbu a rekonštrukciu nemocníc – udelenie zákazky na projekty v podobe podpisu zmluvy so zhotoviteľom stavby je súčasťou šiestej žiadosti o platbu, ktorú si Slovensko podá budúci rok a sprístupnenie lôžok v zmodernizovaných nemocniciach je súčasťou predposlednej, teda deviatej žiadosti o platbu, ktorá je naplánovaná na rok 2025.

Budete žiadať aj o predĺženie lehôt na dokončenie projektov, ak niektoré termíny nebude možné dodržať?

Plán obnovy má vopred presne stanovené termíny, ktoré sa viažu na žiadosti o platby. Jeho realizácia sa končí v roku 2026, po tomto dátume sa teda nedá rátať s možnosťou predĺženia žiadnych projektov. O predĺžení termínu z konca roka 2025 na prvú polovicu roka 2026 už s Komisiou intenzívne rokujeme.

O akú sumu z plánu obnovy by mohlo zdravotníctvo prísť, ak sa nedodržia termíny?

Veľké investičné projekty plánu obnovy v oblasti zdravotníctva sa týkajú spolu piatich žiadostí o platbu v celkovej hodnote vyše tri miliardy eur. Tie sa môžu podávať len vtedy, ak sú splnené všetky míľniky a ciele. Teda aj tie, ktoré so zdravotníctvom nesúvisia.

Mohlo by si tú sumu Slovensko dovoliť poskytnúť z vlastného rozpočtu?

Toto je otázka, na ktorú neviem za NIKA odpovedať.

Okrem výstavby nových nemocníc majú byť z plánu obnovy financované aj rekonštrukcie. Už sú nejaké projekty rekonštrukcie nemocníc schválené?

Tento týždeň bola vyhodnotená výzva na výstavbu a rekonštrukciu veľkých investičných projektov nemocníc. Výzva na malé investičné projekty nemocníc sa plánuje ukončiť do konca marca 2023.

Peniaze z plánu obnovy sa môžu využiť aj na vybavenie nemocnice. Rovnaká otázka. Už sú nejaké projekty vybavenia nemocníc schválené?

Výzva na vybavenie nemocníc sa plánuje vyhlásiť v apríli 2023.

Prečo sa pôvodne uvažovalo o tom, že zdroje z plánu obnovy nebudú môcť čerpať súkromné nemocnice? Išlo o politické rozhodnutie?

V pláne obnovy nie sú definované konkrétne projekty nemocníc, len počty lôžok na rôznych úrovniach výstavby.

Riaditeľka odboru zdravotníctva v Žilinskom kraji Silvia Pekarčíková pre Zdravotnický deník povedala, že by sa mala postaviť nová koncová nemocnica vo všetkých krajoch na strategickom mieste. Bolo by to na Slovensku reálne?

Bolo by to reálne, ak by sme mali k dispozícii neobmedzené zdroje. Nemyslím len finančné, ale aj ľudské. Tie však nemáme, preto si musíme stanoviť priority. Jedna z reforiem plánu obnovy je aj optimalizácia siete nemocníc, ktorá prinesie presne takúto prioritizáciu. Nie je cieľom mať v každom krajskom meste koncovú nemocnicu. Cieľom je poskytnúť špičkovú kvalitnú starostlivosť bez ohľadu na to, odkiaľ pacient pochádza.

Ako vo všeobecnosti hodnotíte prvé výsledky optimalizácie siete nemocníc?

Z pohľadu plánu obnovy mali byť prvé výsledky reformy nemocníc známe už na konci roka 2021, na strane ministerstva sa však tento plán zmenil a momentálne intenzívne pracujú na tom, aby sa mohli zverejniť doplnkové programy. Dôležitý je fakt, aký budú mať výsledky reálny vplyv na fungovanie nemocníc a reálny dopad na pacienta. Reformu podporujeme a veríme, že bude kvalitatívne dokončená. Reprofilizáciu 40 percent nemocníc musíme podľa toho splniť do konca 2025, aby bolo naplnené to, čo sme si stanovili v pláne obnovy.

Budú podľa vás nové nemocnice v Martine a Bratislave po dokončení spĺňať podmienky na zaradenie do najvyššej kategórie v rámci reformy siete nemocníc?

Hovoríme o špičkových koncových univerzitných nemocniciach, z čoho vyplýva, že by mali byť v tej najvyššej kategórii.

Čo by sa z vášho pohľadu malo zmeniť v slovenskom zdravotníctve, aby sa v budúcnosti neopakovali krízy ako napríklad hromadné výpovede lekárov, problém s ambulanciami a podobne?

Zdravotníctvo je náročná oblasť a so starnutím obyvateľstva bude komplexnosť len narastať. Je potrebná kvalitná koncepcia zdravotnej starostlivosti na Slovensku v krátkodobom, strednodobom a ideálne aj dlhšom horizonte. Rozhodujúcou však bude jej implementácia, lebo ani najlepšia koncepcia či stratégia nezaručí, že sa starostlivosť o pacienta na Slovensku pohne správnym smerom.

Miroslav Homola