Nová nemocnica Bory v Bratislave. (Zdroj: Nemocnica Bory)

VšZP stále nemá zmluvu s nemocnicou Bory. Niektoré výkony musí zaplatiť aj bez dohody

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), ktorá je v rukách štátu, sa stále nedohodla na zmluvnej spolupráci s novou bratislavskou nemocnicou Bory. Obe strany zhodne tvrdia, že rokovania stále prebiehajú. Prevádzka nemocnice však má byť zahájená už v priebehu marca tohto roka. Niektorí pacienti tak nemusia mať kryté zákroky a budú si to platiť z vlastného vrecka. Aj keby sa štátna poisťovňa s nemocicou nedohodla, niektoré výkony musí nakoniec zaplatiť.

Na Slovensku pôsobia celkovo tri verejné zdravotné poisťovne. So zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union je nemocnica na podmienkach v zásade dohodnutá. VšZP pritom bude musieť operovať aj s tým, že v rámci predregistrácie pacientov sa do nemocnice Bory prihlásilo vyše 90-tisíc pacientov. Z toho vyše 35-tisíc je poistencov štátnej poisťovne. S novou nemocnicou ale ešte stále nemá podpísanú dohodu.

„VšZP stále rokuje o zazmluvnení Nemocnice Bory. Posledné osobné stretnutie sa uskutočnilo 23. januára tohto roka, na ktorom poisťovňa vyzvala zástupcov nemocnice k predloženiu oficiálnej a  kompletnej žiadosti. VšZP ubezpečuje svojich klientov, že žiadosť  posúdi s cieľom zabezpečiť  pre nich kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť,“ povedala pre Zdravotnický deník hovorkyňa VšZP Ivana Štefúnová.

V podobnom duchu reagovala aj sieť nemocníc Svet zdravia, pod ktorú nová bratislavská nemocnica patrí. „Rokovania s VŠZP stále prebiehajú. Veríme, že k dohode ako aj naplneniu všetkých administratívno-legislatívnych náležitostí dôjde už v najbližších týždňoch. Záujem verejnosti o Nemocnicu Bory je evidentný,“ uviedol hovorca siete zdravotníckych zaríadení ProCare a Svet zdravia Tomáš Král.

Do celej situácie sa navyše nemôže zapájať štát. „Ide o zmluvný vzťah medzi poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a zdravotnou poisťovňou,“ povedalo tlačové oddelenie rezortu zdravotníctva pre Zdravotnický deník.

Poisťovne musia zaplatiť za neodkladnú starostlivosť

Bory by sa mali oficiálne otvoriť už v priebehu marca. Akútna aj plánovaná zdravotná starostlivosť by v nej mala byť pre všetkých pacientov hradená z verejného zdravotného poistenia. Prístup do nej tak budú mať všetci pacienti s bežným preukazom poistenca. Bez zmluvy so štátnou poisťovňou by ale jej poistencom hrozilo, že si za liečbu budú musieť zaplatiť. V tomto prípade ale existujú výnimky.

Podľa slovenskej legislatívy totiž musí každá zdravotná poisťovňa zaplatiť za takzvanú neodkladnú starostlivosť, ktorú definuje zákon o zdravotnej starostlivosti. Podľa neho ide o starostlivosť „poskytovanú osobe pri náhlej zmene jej zdravotného stavu, ktorá bezprostredne ohrozuje jej život alebo niektorú zo základných životných funkcií a bez rýchleho poskytnutia zdravotnej starostlivosti môže vážne ohroziť jej zdravie“.

Zákon ale hovorí, že ide napríklad aj o stav, ktorý pacientovi spôsobuje náhlu a neznesiteľnú bolesť alebo náhle zmeny jeho správania a konania, pod ktorých vplyvom ohrozuje seba alebo svoje okolie. Navyše, za neodkladnú starostlivosť sa považuje napríklad aj pôrod, ale aj vyšetrenie, diagnostika a liečba osoby označenej za možný zdroj rýchlo sa šíriacej a život ohrozujúcej nákazy. Ešte vlani by to bol Covid-19.

Súčasťou neodkladnej starostlivosti je aj neodkladná preprava do zdravotníckeho zariadenia, medzi nimi alebo aj neodkladná preprava darcu a príjemcu ľudského orgánu určeného na transplantáciu. Neodkladná starostlivosť je aj preprava ľudského orgánu určeného na transplantáciu či preprava zdravotníckych pracovníkov, ktorí vykonávajú činnosti súvisiace s odberom ľudského orgánu.

To v praxi znamená, že bez ohľadu na to, či bude mať nemocnica Bory zmluvu so štátnou poisťovňou, za neodkladnú zdravotnú starostlivosť poistenca VšZP v Boroch bude musieť zaplatiť.

Bory ako koncová nemocnica

Bory bude prvá koncová nemocnica (nemocnica najvyššieho typu, pozn. redakcie) siete ProCare a Svet zdravia a bude zastrešovať takmer všetky medicínske odbory. Nosnú činnosť však bude tvoriť šesť hlavných klinických interdisciplinárnych programov, na ktorých sa budú podieľať odborníci viacerých špecializácií. V novej nemocnici sa však budú liečiť aj všetky bežné choroby, čiže i cukrovka, vysoký krvný tlak alebo žlčníkové ťažkosti.

Celkovo plánuje nemocnica zamestnať viac ako 1500 ľudí, z toho bude 322 lekárov, 440 sestier, 470 ostatných zdravotníckych pracovníkov a 270 administratívnych a prevádzkových zamestnancov. Na otvorenie a úvodnú fázu prevádzky je nemocnica podľa vlastného tvrdenia z veľkej časti personálne pripravená. Do Borov prichádzajú záujemcovia aj zo siete ProCare a Svet zdravia z rôznych častí Slovenska, ktorí chcú byť tohto projektu súčasťou.

Nemocnica bude mať 405 lôžok. Ročne plánuje uskutočniť 35 tisíc hospitalizácií a 350-tisíc ambulantných vyšetrení. Jej súčasťou bude 16 operačných sál, urgentný príjem novej generácie s heliportom, 24 izieb multiodborovej intenzívnej starostlivosti a 35 izieb intermediárnej starostlivosti, osem pôrodných izieb, robotická prípravovňa liekov a potrubná pošta, nadštandardné rádiologické vybavenie vrátane napríklad lineárneho urýchľovača či kybernetického noža CyberKnife. Pacientske izby sú v jednolôžkovom štandarde.

Nemocica je v rámci takzvanej kategorizácie registrovaná ako uchádzač o zaradenie do siete v tomto roku a chce sa dostať do štvrtej úrovne. Zaraďovanie nemocníc do kategórií je súčasťou optimalizácie siete nemocníc. Ministerstvo zdravotníctva sľubuje, že po nej bude mať pacient mal garantovanú geografickú dostupnosť zdravotnej starostlivosti a maximálnu čakaciu lehotu na konkrétny zákrok.

Miroslav Homola