Ilustračné foto: Freepik

Svoju výpoveď nakoniec nestiahli všetci slovenskí lekári. Ide skôr o výnimky

Dohoda slovenskej vlády a zástupcov Lekárskeho odborového združenia (LOZ) z konca novembra tohto roka odvrátila hromadný odchod lekárov z nemocníc. Výpoveď dalo viac ako dvetisíc lekárov v rámci celého Slovenska. Keďže vláda sa zaviazala splniť podmienky odborárov, svoje výpovede mali stiahnuť ešte pred začiatkom decembra. Prieskum Zdravotníckeho denníku ale ukázal, že niektorí lekári z nemocníc nakoniec odišli. Podľa vedenia nemocníc ale ide skôr o výnimky.

V rámci Košického kraja sa k výpovediam pridalo napríklad 226 lekárov z Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach. Celkovo ich tam pracuje vyše 900. Nemocnica bola v súvislosti s výpoveďami lekárov podľa slov svojho riaditeľa Ľuboslava Beňu s odborármi v aktívnom kontakte. „Až na dvoch kolegov všetci lekári stiahli svoje výpovede, rovnako aj zdravotné sestry neurochirurgickej kliniky,“ uviedlo vedenie nemocnice pre Zdravotnicky deník. Vedenie ale neodpovedalo na otázku, kam sa lekári pracovne presunuli.

Nemocnica predtým ani preventívne nezrušila plánované operácie, preto môže pokračovať bez zmien v organizácii práce a poskytuje nielen akútnu zdravotnú starostlivosť, ale aj plánované operácie. „Vítam podpísanie memoranda medzi vládou a Lekárskym odborovým zväzom, ako aj schválenie potrebnej legislatívy v parlamente,“ cituje nemocnica svojho riaditeľa, ktorý dodal, že všetky kliniky, oddelenia a ambulancie fungujú aj naďalej v štandardnom režime.

Jedným z významných zdravotníckych zariadení na východe krajiny je aj Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb. V ňom ale v rámci hromadných výpovedí a aktivity lekárskych odborárov nepodal výpoveď ani jeden lekár. „Zdravotná starostlivosť je tak naďalej poskytovaná bez obmedzení a na špičkovej úrovni,“ povedal pre Zdravotnicky deník hovorca ústavu Igor Michalčík.

Ani v Prešovskom kraji svoju výpoveď niektorí lekári nakoniec nestiahli. Z popradskej nemocnice nakoniec odišli traja z nich. Vedenie nemocnice ale Zdravotnickemu deníku nevedelo povedať, kam budú lekári pracovne pôsobiť. Vo Fakultnej nemocnici J. A. Reimana v Prešove stiahli výpovede všetci lekári.

V Žilinskom kraji len jedna výpoveď

V rámci Žilinského kraja sa k hromadnej výpovedi pripojilo 270 lekárov. Hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová ale pre Zdravotnicky deník uviedla, že svoje výpovede stiahli takmer všetci. „Stiahli výpovede z pracovného pomeru a rovnako tak stiahli výpovede aj zo služieb. Neregistrujeme informácie, že by lekári odišli a trvali na výpovedi. Máme informáciu len o jednom lekárovi, ktorý nestiahol výpoveď. Lekár korektne informoval zamestnávateľa, že z rodinných dôvodov odchádza, čo je úplne normálne a nemocnica akceptuje jeho rozhodnutie. Nie je v tom súvislosť s aktivitou LOZ,“ dodala.

Ďalšie zdravotnícke zariadenie v rámci kraja je Univerzitná nemocnica Martin, kde mali v súvislosti so štrajkom vo výpovedi 44 lekárov. Podľa nemocnice ale všetci podpísali dohodu a svoju výpoveď stiahli. Všetci lekári stiahli výpovede aj v nemocnici v Dolnom Kubíne či v liptovskej nemocnici. V Hornooravskej nemocnici s poliklinikou v Trstenej nebola podaná ani jedna výpoveď zo strany lekárov.

Tento kraj bol pritom výpoveďami ohrozený najviac. Vedenie ešte pred dohodou avizovalo, že v prípade nestiahnutia výpovedí nebude v silách nemocníc garantovať poskytovanie akútnej a neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Dôvodom boli napríklad skladba a štruktúra výpovedí, množstvo aktuálne hospitalizovaných pacientov, geografická zložitosť regiónov, zimná sezóna či komplikovaná dopravná infraštruktúra.

Súkromná ambulancia či zahraničie

Ešte pred uzatvorením dohody sa počítalo aj s tým, že niektorí lekári svoju výpoveď nakoniec nestiahnu. Podobná situácia totiž nastala v roku 2011. Podľa odborníkov lekár nemá problém nájsť si iné pracovné miesto. Lekári, ktorí odišli sa môžu presunúť napríklad do súkromnej nemocnice, odísť do zahraničia, otvoriť vlastnú ambulanciu alebo odísť do penzie.

Špekulovalo sa aj o tom, že niektorých lekárov by mohla získať nová nemocnica Bory v Bratislave, ktorá bude spustená do prevádzky na jar budúceho roka. Sieť nemocníc Svet zdravia, do ktorej patria aj Bory, ale súvislosť medzi náborom personálu a výpoveďami odmietlo komentovať.

Nemocnica tvrdí, že personál lovila vo vlastných vodách v sieti ProCare a Svet zdravia z rôznych častí Slovenska, ktorí sa chcú posunúť alebo chcú byť tohto projektu súčasťou. Okrem toho v nej ale budú pracovať aj ľudia mimo siete, lekári vracajúci sa zo zahraničia alebo aj takí, ktorí medzičasom pre nespokojnosť so systémom súčasného slovenského zdravotníctva začali na Slovensku pracovať na iných pozíciách.

Miroslav Homola

Ilustračné foto: Freepik