Varovné príznaky závislosti na alkohole často postrehne okolie skôr než samotný jedinec. Najlepší test pre ľudí, ktorí pijú alkohol, je takzvaný suchý február. V podcaste Zdravotníckeho denníka Perspektívy zdravia to povedal riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica. Výkonná riaditeľka Asociácie zdravotných poisťovní (AZP) Dajana Petríková vyjadrila obavu o generáciu alkoholikov a alkoholičky vo veku 35 až 40 rokov, ktorí sú na vrchole fyzických síl a predstavujú najvýkonnejšiu pracovnú silu.

Aké sú hlavné príznaky, podľa ktorých si človek alebo jeho okolie môže všimnúť problémy s alkoholom? Okruhlica vysvetlil, že väčšinou si to skôr všimne okolie, ako si to sám jedinec uvedomí. Ako účinný indikátor uviedol mesačnú abstinenciu. „Keď človek nie je schopný na mesiac prestať piť, alebo keď mu to spôsobuje veľké problémy, napríklad nemôže dobre spať, je napätý, prídu myšlienky na ďalší pohárik, ide o varovné znaky,“ tvrdí. Podčiarkol, že strata kontroly sa prejavuje zlyhaním zámeru dať si menej alkoholu. „Ak si niekto povie, dám si len dva deci, a nakoniec ich vypije päť či šesť,“ vysvetľuje.

Na otázku, čo predstavuje rizikové pitie, Okruhlica zdôraznil, že definícia závisí od miery škody na zdraví, sociálnom živote či pracovnej výkonnosti. „Rizikové pitie môže indikovať priamy medicínsky dopad označený diagnózou F10, ale aj množstvo pridružených ochorení, ktoré sú nie sú priamo vedené pod alkoholom,“ povedal. Upozornil, že ak osoba s vysokým krvným tlakom či diabetom konzumuje alkohol, ide o hazardné pitie. „Rovnaký problém je, ak niekto riadi motorové vozidlo pod vplyvom alkoholu alebo kombinuje lieky, napríklad antidepresíva, s pitím. To sú všetko formy rizikového pitia,“ zdôraznil.

V kultúrnej rovine Okruhlica priznal, že spoločenská akceptácia opitých osôb môže podceňovať vážnosť situácie. „Keď sa niekto často opije, z toho môže vzniknúť závislosť,“ poznamenal s tým, že zároveň eviduje priaznivý trend medzi mladými, že v niektorých európskych krajinách sa nekonzumuje toľko alkoholu. „V Barcelone dospelé deti kolegyne nevypili ani víno, bavia sa bez neho. Nie pre suchý február, ale ako životný štýl,“ vysvetlil riaditeľ.

Petríková zase v podcaste ukázala meniace sa štatistiky. „Za posledných päť rokov klesol počet diagnostikovaných v skupine F10 o šesť percent,“ povedala v podcaste výkonná riaditeľka AZP. Podrobnejšie uviedla, že u ľudí vo veku 40 až 70 rokov pokles predstavuje až osem percent, a vo veku 55 až 60 rokov dokonca 16 percent. Naproti tomu u kategórie 35 až 40 rokov nastal nárast o desať percent a u seniorov vo veku 70 až 75 rokov o 20 percent. „Tieto údaje si vyžadujú ďalšie analýzy, aby sme vedeli popísať príčiny,“ dodala.

Mohlo by vás zaujímať

Dôležitá je aj úloha všeobecného lekára pri včasnom zachytení problému s alkoholom. Okruhlica vysvetlil, že aj keď je skríning odporúčaný Svetovou zdravotníckou organizáciou, nerobí sa to rutinne“ a preto by záchyt mohol byť výrazne vyšší. Poukázal tiež na to, že zlepšená životná úroveň znamená, že ľudia s problémom s alkoholom sa dožívajú vyššieho veku. „Rakúski kolegovia jedia nezdravé jedlá, pijú pivo, no majú kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť a žijú dlhšie, ako je to u nás. Aj u nás sa životná úroveň zvýšila, takže ľudia s alkoholovými problémami prežijú dlhšie obdobie, než kedysi,“ uviedol.

Petríková vyjadrila obavu o generáciu ľudí vo veku 35 až 40 rokov. „Sú na vrchole fyzických síl a predstavujú najvýkonnejšiu pracovnú silu. Mohli by mať ešte mnoho rokov kvalitného života, no nie sú na správnej ceste.“ Podľa štatistík práve v tomto veku rastie počet diagnostikovaných alkoholikov. Okruhlica objasnil príčinu. „Ide o obdobie od začiatku nadmerného pitia až po chvíľu, keď človek potrebuje zdravotnú starostlivosť. Nie je to nárazové, ale postupne sa vyvíja. Organizmus ešte zvláda fungovať pracovne i sociálne, a preto prichádzajú až vtedy, keď sú problémy výraznejšie,“ hovorí.

Dodal, že priemer prvého vstupu do liečby býva okolo 42 rokov, pričom adepti na alkoholovú závislosť začínajú pravidelne piť často medzi 20. a 30. rokom života. Upozornil tiež na marketing zodpovedného pitia alkoholového priemyslu. „Propaguje sa pitie kvalitného a drahšieho alkoholu, s dôrazom na to, aby nerobili spoločenské problémy či nešoférovali. Mnohí mladí a strednej generácie to však neprebrali ako svoj životný štýl, a následky sa prejavia až zdravotnými problémami v strednom veku,“ povedal.