Nie je dobré zdravie prezentovať len cez optiku hmotnosti. „Máme skúsenosť s tým, že pri dňoch zdravia v práci alebo na telocviku v škole sa ľudia vážia a merajú a výsledky sa potom komunikujú tak, že to môžu počuť aj iní kolegovia alebo spolužiaci,“ na nedostatok empatie pri týchto praktikách poukázali predstaviteľky občianskeho združenia (OZ) Chuť žiť, ktoré šíri osvetu o poruchách príjmu potravy. Niektorí ľudia si takéto nepekné skúsenosti nesú z detstva do dospelosti. Rovnako dôležitý je spôsob komunikácie o výžive, pretože u ľudí, ktorí majú nejakú psychickú predispozíciu na poruchy príjmu potravy, môže takúto poruchu spustiť aj nadmerný dôraz okolia na počítanie kalórií.
„Je extrémne dôležité, kto výsledky meraní interpretuje a kto o výžive radí. K tejto téme sa totiž vyjadruje kdekto, aj ten, kto nemá adekvátne vysokoškolské vzdelanie, ale len kurz,“ povedala odborníčka na výživu Simona Almášiová na konferencii pri príležitosti vyhodnotenia súťaže Union Zdravá firma roka. Tá sa venovala aj témam výživy, wellbeingu a prevencie priamo v práci. V občianskom združení majú skúsenosti napríklad s tým, že neodborníci ľuďom radia znížiť denný kalorický príjem na úroveň bazálneho metabolizmu, čo je nebezpečné. Také množstvo energie totiž človek potrebuje len na to, aby vôbec prežil.
„Keď hovoríme, že obézny človek by si mal sledovať kalorický príjem, nepriamo podporujeme nezdravé sklony,“ vyhlásila Almášiová. Pripomenula, že podľa štatistík má každá druhá žena nezdravý vzťah k jedlu alebo k svojmu telu. Každá šiesta žena má počas svojho života skúsenosť s poruchou príjmu potravy. Najznámejšie sú mentálna anorexia a bulímia. Podľa Almášiovej je dôležitá komplexnosť vo vzdelávaní o jedle, ktoré nemá byť strašiakom, ale partnerom. „Čím viac budeme proti obezite, tým máme vyšší výskyt porúch príjmu potravy,“ podotkla nutričná špecialistka.
Keďže narastá počet ľudí, ktorí majú obezitu, ale aj poruchy príjmu potravy, zakladateľka OZ Chuť žiť Valentína Sedileková na konferencii povedala, že treba robiť prevenciu akejkoľvek nezdravej manipulácie s jedlom, ktorá môže vyústiť v podváhu, ale aj nadváhu. Obe majú totiž neblahý vplyv na zdravie. „Čím sme viac kritickí k ľuďom s nadváhou alebo obezitou, robíme si z nich vtipy a používame bodyshaming, dostávame ich do tlaku a stresu. Človeku narastá hladina kortizolu a zvyšuje sa pravdepodobnosť, že využije nejaký nezdravý zvládací mechanizmus, napríklad prejedanie,“ hovorí Sedileková s tým, že dôležité je komunikovať citlivo a empaticky. Teda nehodnotiť ani sa nesnažiť človeka diagnostikovať, iba popisovať, čo na ňom vidíme, podporiť ho, aby vyhľadal pomoc a povedať mu, že sme tam preňho.
Chudnutie má príčiny v psychike
Vzťah k jedlu nie je úplne zdravý, keď má človek výčitky po zjedení nejakej sladkosti, keď delí potraviny na dobré a zlé, prípadne keď sa viac naje a hovorí si, že to musí „vycvičiť“. Podľa Sedilekovej sa dá povedať, že spoločnosť žije v akejsi „diétnej kultúre“, ľudia stále riešia, ako inak by ich telo mohlo vyzerať a čo s ním preto majú spraviť. „Niektorých sa podobné poznámky tak nedotknú. Iní sú zraniteľnejší, môže to ovplyvniť ich vzťah k jedlu aj k samému sebe,“ tvrdí.
Najčastejšie u ľudí naznačujú problém postupná alebo náhla zmena v stravovacích návykoch, vyhýbanie sa udalostiam ako sú konferencie, spoločné obedy a večere, prípadne to, že si vždy vyberajú zdravšie a menej kalorické jedlá. „Ak už choroba prepukne, prejavmi môžu byť zhoršený výkon, ťažkosti so sústredením a únava, lebo napríklad záchvaty prejedania či opakované zvracanie destabilizujú bežný režim,“ hovorí Sedileková. Podľa nej sú aj ľudia, ktorí celý deň nejedia. Poruchy príjmu potravy sú veľmi rozmanité, ale všetky pramenia zo psychiky človeka.
Mohlo by vás zaujímať
„Nie je to o tom, že sa mi mení hmotnosť a preto sa necítim dobre, ale práve naopak. Vnútorné príčiny ako úzkosť nás vedú k manipulácii s jedlom – k hladovaniu alebo záchvatovému prejedaniu. Porucha príjmu potravy je závažné ochorenie, nie snaha zaujať pozornosť, módny trend ani prejav nezrelosti,“ hovorí mladá žena, ktorá OZ Chuť žiť založila na základe vlastnej skúsenosti s poruchou príjmu potravy. Niektorí ľudia podľa nej o jedle premýšľajú tak, že si „nezaslúžia jesť“, kým napríklad niečo nedokončia.
Niektorí ľudia konzumujú veľa sladkostí
Nutričná špecialistka Simona Almášiová dodala, že lipnúť na zdravej výžive nie je dobré, pokiaľ človek síce je zdravo, ale jedlo mu neprináša potešenie. Tiež hovorí, že by sa nemalo pravidelne stávať, že človek v rýchlosti obeduje pri počítači. Na jedlo by mal nájsť čas, aby naplnil svoje energetické potreby, potom dokázal ďalej fyzicky fungovať a podať výkon. „Treba na chvíľu odísť od počítača a venovať čas obedu, lebo to, v akom psychickom nastavení jeme a ako sa na to sústredíme, ovplyvňuje naše trávenie. Problém je, keď to robíme dlhodobo nesprávne,“ poznamenala Almášiová.
Podľa Valentíny Sedilekovej treba poruchy príjmu potravy destigmatizovať a informovať ľudí, aby rozumeli, o čo vlastne ide – psychické až psychosomatické ochorenie, ktoré patrí do rúk odborníka – psychiatra. „Je dôležité, aby v spoločnosti, v rodinách a na pracovisku panovala kultúra, že je v poriadku mať nejaký problém a zdôveriť sa niekomu s tým, čo ma obmedzuje,“ pripomenula. Zamestnávatelia by preto mali investovať do krátkeho školenia HR lídrov či manažérov a na pracovisko, napríklad do kuchynky, umiestniť pre zamestnancov osvetové letáčiky aj o týchto témach. Aj na základe vlastnej skúsenosti s anorexiou odporúča, aby rodič aspoň v prvej fáze liečby niekoľko dní alebo týždňov zostal s dieťaťom doma na OČR, kým spoľahlivo nenabehne na normálne stravovanie.
Niektorí ľudia konzumujú veľa sladkostí a hovoria o „závislosti na sladkom.“ Podľa výživovej odborníčky Almášiovej nič také nie je vedecky potvrdené. „Keď má niekto často chuť na sladké, hľadala by som, či nemá nedostatočný príjem energie a nenaháňa ju narýchlo cukrami. Keď som celý deň poriadne nejedla, poobede a večer už nemám kapacitu vymýšľať, čo si pripraviť, ísť nakúpiť suroviny a podobne,“ vysvetlila. Častá chuť na sladké teda označuje, že človek málo je alebo konzumuje energeticky nevyváženú stravu. Môže to byť aj istý emocionálny kompenzačný mechanizmus.
Pre ľudí, ktorí majú poruchu príjmu potravy alebo problémy so sebaobrazom, Chuť žiť poskytuje aj telefonickú, mailovú a chatovú linku pomoci. Kontakty na túto poradňu sú k dispozícii na webovej stránke združenia.