Ilustračné foto: Freepik.com

Zdravotníci väčšinou výpovede lekárov čakali. Vyzývajú na ďalšie rokovania

Lekárske odborové združenie (LOZ) oznámilo, že viac ako 2 400 nemocničných lekárov je pripravených podať výpoveď z pracovného pomeru do konca tohto mesiaca. Podľa slov predsedu LOZ Petra Visolajského sú to lekári z 32 nemocníc po celom Slovensku.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko pre Zdravotnícky denník povedal, že lekári najprv podávali výpovede z nadčasov, čo v podstate aj očakával. Čo sa týka výpovedí z pracovného pomeru nebol celkom presvedčený, podľa jeho slov to bolo päťdesiat na päťdesiat. „Dohoda s vládou bude nevyhnutná, veď odborári neuzavreli dohodu len s ministrom zdravotníctva, ale s vládou. Je to ale otázka kompromisu, musí to byť v štýle niečo za niečo,“ poznamenal prezident ANS.

Čo sa týka prípadnej nedohody a odchodu lekárov z nemocníc, priznal, že nemocnice nemajú žiadne krízové plány. „Nemocnice to nedokážu pokryť. Nemáme dosť vojenských lekárov, nepomôžu lekári zo zahraničia a nepomôže ani vyhlásenie mimoriadneho stavu,“ dodal prezident ANS.

Anton Szalay, predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS), si myslí, že podobný krok LOZ sa dal očakávať, keďže stupňovanie požiadaviek lekárov sa po niekoľkýkrát opakuje. „Doteraz žiadna vláda neurobila poriadok v rezorte a predpokladám, že ani teraz k tomu nesmeruje. Dôležití sú ostatní zdravotníci a všetci, ktorí pracujú v nemocniciach na rôznych pracovných pozíciách, bez nich sa lekári nezaobídu. Napríklad pre stanovenie diagnózy, postupu liečby a podobne,“ povedal Szalay pre Zdravotnícky denník. Dodal, že pre ich zväz, ako zástupcov zamestnancov bez rozdielu na ich vzdelanie či pracovnú pozíciu, ide o zlepšovanie pracovných podmienok na pracoviskách, zvyšovanie odmeňovania, lepšie služby občanom – pacientom, kvalitnejšiu a dostupnejšiu zdravotnú starostlivosť. „Je určite potrebné zaoberať sa aj možnými opatreniami smerujúcimi k úspornému vynakladaniu financií v celom systéme, ale tiež zabezpečiť dostatočné počty odborníkov v nemocniciach potrebných k liečbe. Verím, že minister zdravotníctva ako manažér sa bude usilovať prijímať a realizovať rozhodnutia, ktoré nasmerujú rezort k lepším výsledkom,“ dodal Szalay.

„Po minimálne dvoch úspechoch tejto revolučnej taktiky sa dalo očakávať, že vedenie LOZ opäť pristúpi k podobnej stratégii. V  minulosti však malo na druhej strane vždy iný typ politikov, ako má v súčasnosti, čo nemusí viesť k želanému výsledku,“ povedal pre Zdravotnícky denník Rastislav Zanovit, predseda Združenia všeobecných lekárov pre dospelých (ZVLD). Podľa neho treba jasne povedať, že LOZ berie pacienta ako rukojemníka.

„Ja ako všeobecný lekár, uvedomujúci si všetky dôsledky takéhoto rozhodnutia, by som nemal odvahu k takémuto kroku. Nakoľko, my, všeobecní lekári, sme v prvej línii, sme najbližšie k občanovi a akákoľvek takáto aktivita by sa zviezla len na naše plecia. Oni, teda LOZ, sú od pacientov pomerne ďalej a využívajú to, že sa starajú aj o kriticky chorých občanov,“ konštatoval Zanovit. Pripomenul, že žiaden premiér si nemôže dovoliť riskovať, že by kvôli politickým prekáračkam prišiel o život čo i len jeden občan na území Slovenska.

Je veľmi zvedavý, čo vymyslia predstavitelia LOZ na Roberta Fica, lebo on je podľa neho trochu iný kaliber v porovnaní s Ivetou Radičovou či Eduardom Hegerom. „Na druhej strane treba povedať, že súčasný platový automat nemotivuje k práci a pacientom nič nepriniesol. Poznám zdravotnícke zariadenia, ktoré dokážu pracovať efektívne, negenerujú stratu, a potom tu máme zariadenia, ktoré sú v strate a majú dostatok personálu. Je to tak, aj v zdravotníctve máme chovné a ťažné kone“ uzavrel predseda ZVLD.

Jozef Brezovský