Ilustračné foto: Ministerstvo školstva SR

Zdravotníci o novom ministrovi zdravotníctva nič nevedia. Očakávania však majú veľké

Nový ministrom zdravotníctva by sa mal stať Kamil Šaško (Hlas-SD), ktorý doteraz pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve hospodárstva. Návrh na jeho vymenovanie podal predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) prezidentovi Petrovi Pellegrinimu. Urobil tak na návrh predsedu strany Hlas-SD Matúša Šutaja Eštoka. Prezidentský palác už avizoval, že Pellegrini prijme demisiu ministerky zdravotníctva a menuje do tejto funkcie Šaška.

Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský sa pre Zdravotnícky denník vyjadril, že u Kamila Šaška rodinné väzby vytvárajú veľké otázniky, ale dodáva, že hodnotiť ľudí aj ministrov sa dá až podľa skutkov. „Veľa napovie aj to, kým sa nový minister obklopí, a ja dúfam, že to nebudú ľudia s väzbami na finančné skupiny ako to bolo pri jeho predchodkyni, lebo aj jej skutky boli v prospech finančných skupín a nie pacientov. Preto verím, že sa vymení cely ministrov tím,“ konštatoval Visolajský.

Rezort zdravotníctva je podľa neho dnes v gescii strany Hlas-SD, ktorá za tento rezort a aj svojich ministrov ma politickú zodpovednosť, tak verím, že si ju aj uvedomujú. „Ako prvé, čo má minister urobiť, je presvedčiť vládu a ukázať, že v slovenskom zdravotníctve sa da šetriť násobne viac na zdravotníckom biznise ako na chýbajúcom zdravotnom personáli,“ odporúča predseda LOZ.

Združenie ambulantných poskytovateľov (ZAP) sa k nominácii Kamila Šaška nevie relevantne vyjadriť, keďže novo vymenovaného ministra zdravotníctva vôbec nepozná. „Nikdy doteraz sme jeho osobu v odborných zdravotníckych kruhoch nezaregistrovali a ani inak sme sa nestretli. Veríme však, že bude dostatočne zorientovaný a pripravený okamžite nastúpiť do rozbehnutého vlaku a pokračovať v rozpracovaných projektoch tak, aby sme sa v krátkom čase dočkali potrebných zmien,“ hovorí pre Zdravotnícky denník Jaroslava Orosová, prezidentka ZAP.

Od nového ministra zdravotníctva očakáva, že bude pravidelne a úzko komunikovať so všetkými zástupcami sektora a pozorne im načúvať. „Rovnako očakávame, že s výmenou ministra nebude nutné meniť aj fungujúci odborný personál, ako tomu bývalo v minulosti. No a samozrejme, asi najviac očakávame, že nový minister konečne rázne zasiahne voči neodbornosti, tmárstvu, popieraniu vedeckých faktov, spochybňovaniu medicínskych postupov a postaví sa na stranu zdravotníkov, medicíny a vedy,“ upozorňuje prezidentka ZAP.

Predseda Združenia všeobecných lekárov pre dospelých (ZVLD) Rastislav Zanovit pre Zdravotnícky denník priznáva, že Šaška nepozná a nevie, aký odborník je a do akej miery rozumie problematike zdravotníctva. „Otázkou takisto bude aj zadanie, ktoré mu Hlas-SD ako strana určite zadá. Osobne si myslím, že ak zdravotníctvu niekto môže pomôcť, tak aby to bolo lepšie v prospech pacienta a pri tomto objeme zdrojov, musí to byť človek zvnútra. Človek zo systému, ktorý vie, kadiaľ tečú eurá preč a snažiť sa látať diery a mal by začať tými najväčšími dierami,“ tvrdí Zanovit. Dodáva, že možno na úspech bude stačiť, keď zapláta aspoň jednu. „Ale myslím, že na Slovensku nie je veľa ľudí, ktorí by toto dokázali bez toho, aby nevznikali pochybnosti, že tok eur zo zapchatej diery nepresunie na svoj účet. Preto súčasnú nomináciu vnímam naozaj len ako čisto pragmatické stranícke riešenie,“ konštatuje Zanovit.

Od nového ministra očakáva to isté, čo od bývalej pani ministerky. „To znamená, že sa bude venovať odporúčaniam nadnárodných inštitúcií, ako napríklad OECD, a podporovať primárny kontakt, aby o 10 rokov počet ľudí, ktorí nebudú mať svojho lekára, nebol vyšší, ako je teraz,“ uzatvára Zanovit.

„Pána Šaška nepoznám, jeho meno som zaregistrovala po prvý krát iba dnes. Podľa jeho životopisu je to skôr ekonóm, so skúsenosťou v Rade EÚ, čo môže byť pozitívum, ale zdravotníctvu rozumieť nebude,“ hovorí pre Zdravotnícky denník Iveta Ždiľová, podpredsedníčka Komory opatrovateliek Slovenska (KOS). Myslí si, že nový minister môže mať lepší prehľad a odporúčaniach a smerniciach, ktoré vydáva Európska komisia a Rada EÚ napríklad v súvislosti s Európskou stratégiou starostlivosti a prístupom k vysoko kvalitnej dlhodobej starostlivosti, transparentných pracovných podmienkach, o rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom pracujúcich opatrovateľov a podobne.

Podpredsedníčka KOS pripomína, že komora stojí za sestrami a je proti konsolidačným opatreniam, ktoré by akokoľvek negatívne ovplyvnili situáciu sestrám. Konštatuje, že potrebujú zlepšenie a zatraktívnenie práce sestier v zariadeniach sociálnych služieb a v Agentúrach domácej ošetrovateľskej starostlivosti a markantné zvýšenie ich počtu v teréne, aby bola domáca starostlivosť dostupnejšia aj pre domácich opatrovateľov a opatrovaných.

„Mobilné hospice a paliatíva nás nezachránia. Starostlivosť v teréne potrebujú aj tí, ktorí nie sú ešte v terminálnom štádiu alebo nemajú práve nádorové ochorenie, ale ich kvalita života a schopnosť vrátiť sa do spoločenského a ekonomicky produktívneho života rýchlejšie závisí od dostupnej ošetrovateľskej starostlivosti vo všetkých kútoch a vidieckych častiach Slovenska,“ dodáva Ždiľová.

Prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) Marín Šóth konštatuje, že je všeobecne známe, že na poste ministra zdravotníctva je veľká obmena. „Ministri sa menia, problémy pretrvávajú a prehlbujú sa,“ hovorí Šóth pre Zdravotnícky denník. Pripomína, že Kamil Šaško je prezentovaný ako uznávaný odborník s medzinárodnými skúsenosťami, ekonomickým a manažérskym vzdelaním, a podľa vyjadrenia predsedu Hlasu-SD Matúša Šutaja Eštoka jeho úlohou bude nastaviť efektívny manažment a financovanie rezortu.

„Podľa našich skúseností bude závisieť od toho, či ako ekonóm bude chcieť prijať špecifiká zdravotníctva a najmä fakt, že za číslami a tabuľkami sú ľudia a diagnózy. A samozrejme, či bude mať podporu vlády na zásadné kroky, ktoré je nutné pre záchranu zdravotníctva spraviť,“ dodáva prezident ASL.

Keďže Anton Szalay, predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS), nového ministra nepozná, nechce hodnotiť výber, ale konštatuje, že si trúfa na také horúce kreslo a potrebu riešenia neskutočne veľa problémov. „Len čas ukáže, či to bola dobré voľba politickej strany, ktorá má v riadiacej pôsobnosti rezort zdravotníctva,“ dodáva Szalay pre Zdravotnícky denník.

Rozhodne však od nového ministra zdravotníctva očakáva väčší záujem o dialóg a diskusiu o pripravovaných krokoch v rezorte. „Toto bolo od exministerky takmer ignorované a vždy len zareagovala na naše výzvy o zvolanie rokovania Odvetvovej hospodárskej a sociálnej rady na ministerstve zdravotníctva. Od nominanta sociálnej demokracie sa určite očakáva intenzívnejšia komunikácia, ako aj hľadanie podpory u tých, ktorí v rezorte pôsobia, či sú to už odbory, komory, zamestnávatelia a podobne,“ uzatvára predseda SOZZaSS.

(bre)