Ilustračné foto: Unsplash

Začne budúci rok očkovanie v lekárňach? Farmaceuti sa najskôr musia pripraviť

Očkovanie v lekárni sa stalo realitou, ale zatiaľ len na papieri. Od 1. januára tohto roka nadobudla účinnosť novela zákona o liekoch, ktorá umožňuje v lekárňach očkovať dospelých proti chrípke. To znamená, že pokiaľ poskytovatelia lekárenskej starostlivosti zvažovali výkon očkovania v lekárni, od začiatku tohto roka mohli iniciovať tento proces. Zatiaľ ale farmaceuti očkovať nemôžu, a to z viacerých dôvodov.

V prvom rade potrebujú doplniť svoju kvalifikáciu. Dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského Ján Klimas na utorkovom tlačovom brífingu povedal, že fakulta pripravila certifikačný program na doplnenie vzdelania farmaceutov: „Čakáme na posledné legislatívne kroky. Začiatok očkovania v lekárňach závisí od toho, kedy bude schválené nariadenie vlády, ktoré umožní takéto vzdelávanie.“

Aj krátke oddialenie prijatia legislatívy podľa neho môže byť problematické a spôsobiť dlhé oddialenie očkovania v lekárňach. Zatiaľ je tam totiž uzákonená len vakcinácia proti chrípke, ktorá sa vykonáva na jeseň pred začiatkom chrípkovej sezóny. A každý lekárnik v rámci certifikačnej prípravy bude musieť vykonať 20 očkovaní pod dohľadom lekára.

V prieskume Slovenskej lekárnickej komory ešte v roku 2022 sa 59 percent zo 457 lekárnikov domnievalo, že ich lekáreň by mala záujem poskytovať očkovanie proti chrípke a 54 percent z nich by sa chcelo stať očkujúcim lekárnikom. Toto očkovanie by chcelo realizovať až 79 percent opýtaných študentov farmácie.

V 15 európskych krajinách

„Sme vo fáze dokončovania a precizovania vyhlášky, ktorá presne určí materiálovo-technické a personálne predpoklady, ktoré musia lekárne splniť, aby sa v nich mohlo očkovať. Myslím, že od začiatku roka 2025 nebude nič brániť rozšíreniu očkovania do lekární,“ povedal štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Ladislav Slobodník. Aj prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ verí, že od budúceho roka by mohlo byť očkovanie v lekárňach štandardom. Už sú to tri roky od začiatku diskusií o takomto očkovaní. V lekárňach očkujú v 15-tich z 27 krajín Európskej únie aj v ďalších krajinách sveta. Začali s tým pred 20 rokmi vo Veľkej Británii. Napríklad v Česku sa na to zatiaľ ani nepripravujú.

Podľa zákona na Slovensku farmaceuti v lekárňach môžu očkovať len na základe písomného odporúčania predpisujúceho lekára, ktoré môže byť súčasťou preskripčného záznamu vakcíny. Právny predpis zároveň stanovuje platnosť odporúčania, ktoré nesmie byť staršie ako tri dni. Proti iným ochoreniam ako chrípka sa v lekárňach neočkuje. Taktiež v lekárni nie je možné zaočkovať deti a mladistvých do 18 rokov.

Advokátska kancelárie H&h Partners, ktorá prevádzkuje portál Medipravnik a spolupracuje na vydávaní časopisu Lekárnik, pripomína, že očkovanie doposiaľ nebolo súčasťou štandardného vysokoškolského vzdelania farmaceutov. Zvyšovanie kvalifikácie lekárnikov na tento zdravotný výkon sa bude robiť v rámci nového akreditovaného certifikačného študijného programu – aplikácia vakcín, teoretické vedomosti plus praktická príprava pod dohľadom lekára. Celý postup ešte musí schváliť Akreditačná komisia Ministerstva zdravotníctva SR. Pred schválením akreditovaného certifikačného programu farmaceuti zatiaľ nie sú kompetentní injekčne podávať vakcínu. Potrebná je aj novelizácia vyhlášky o správnej lekárenskej praxi s presným zadefinovaním podmienok očkovania v lekárňach.

Vakcinácia pomôže vyhnúť sa problémom

„Som veľmi rada, že sme na ceste k sprístupneniu očkovania všetkým, ktorí oň majú záujem,“ vyjadrila sa prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti Zuzana Krištúfková. Vo všeobecnosti pozýva na očkovanie proti chrípke najmä tehotné ženy, ktoré očkovaním chránia aj svoje dieťa, chronických pacientov, ktorým by mohla chrípka vážne zhoršiť základné ochorenie, a starších ľudí, u ktorých môže byť život ohrozujúca.

Veľkým zástancom toho, aby očkovanie bolo prístupné bez bariér, je aj bratislavský krajský lekár Tomáš Szalay, ktorý pravidelne organizuje župné očkovacie dni, počas ktorých očkujú najmä seniorov proti chrípke a mladších tínedžerov proti HPV. V utorok 15. októbra sa v Lekárni u Salvatora v bratislavskom Starom meste konalo pilotné očkovanie pre všetkých záujemcov. Prišli očkovať lekári, keďže farmaceuti zatiaľ nie sú pripravení. „Tráviť veľa času v čakárni u lekára a predtým behať do lekárne po očkovaciu látku, môže byť naozaj zaťažujúce pre zamestnaných ľudí,“ pripomína Szalay. Doplnil, že okrem tehotných žien, starších a chronicky chorých ľudí, je vhodné zaočkovať aj deti. U tých sa dá použiť nazálna vakcína, takže ich netreba pichať ihlou. „Očkovanie proti chrípke je najjednoduchší a najlacnejší spôsob, ako sa vyhnúť problémom počas zimnej sezóny,“ zhrnul krajský lekár.

Dostupnejšie očkovanie

Slovenská lekárnická komora s podporou ďalších expertov angažovaných v prevencii infekčných ochorení iniciovala vznik diskusnej platformy Fórum pre dostupnejšie očkovanie. Jej cieľom je otvoriť diskusiu o možnostiach rozšírenia očkovacej stratégie na Slovensku do lekární. Tie sú pre väčšinu ľudí najdostupnejším zdravotníckym zariadením.

Farmaceuti konštatujú, že okrem širokej dostupnosti očkovanie v lekárni prináša aj ďalšie benefity, a to odľahčenie iných zdravotníckych zariadení, zníženie záťaže lekárov aj zníženie nákladov na zdravotnú starostlivosť.

Lekárne, ktoré sa rozhodnú poskytovať očkovanie, musia podľa advokátov z H&h Partners, okrem zabezpečenia odborne spôsobilej osoby na výkon očkovania, oznámiť vopred začatie výkonu očkovania Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv a orgánu, ktorý lekárni vydal povolenie na prevádzku. Taktiež pred očkovaním človeku poskytnúť poučenie a mať jeho informovaný súhlas, viesť o očkovaní zdravotnú dokumentáciu, spracúvať, poskytovať a sprístupňovať údaje zo zdravotnej dokumentácie a zabezpečiť uchovávanie dokumentácie. To všetko podľa osobitného predpisu.

800 obetí chrípky ročne

Mnohí lekári sa dodnes stavajú proti zavedeniu očkovania v lekárňach. Slovenská lekárska komora však minulý rok pripomenula, že chrípka postihuje priemerne 150- až 200-tisíc osôb ročne. Často zhorší priebeh chronických ochorení ako cukrovka, astma, ischemická choroba srdca a podobne. Je vedecky dokázané, že vírus chrípky môže spôsobiť zápal vnútornej vrstvy ciev a podieľať sa tak na vzniku infarktu myokardu. Každé takéto zhoršenie zdravotného stavu zaťažuje zdravotný systém a v súvislosti s chrípkou ročne zomrie na Slovensku priemerne 800 osôb. Okrem toho sa chrípka výrazne podieľa na vysokej práceneschopnosti a počas epidémie ochromuje plynulosť mnohých prevádzok.

Zo všetkých štátov Európskej únie má Slovensko najmenej osôb chránených pred chrípkou očkovaním, a to len 4 až 4,5 percenta. Tento stav sa viac ako 10 rokov nedarí zmeniť, preto lekári považujú očkovanie v lekárňach za veľmi vhodný spôsob, ako uľahčiť vakcináciu dospelých osôb proti chrípke.

Lucia Hakszer