Ilustračné foto: https://fshoq.com, licence CC BY 4.0

UNB pri operáciách chrbtice využíva robota s umelou inteligenciou. Školiť sa tu budú lekári z celej Európy

Lekári Ortopedicko-traumatologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) ako prví na Slovensku a jedni z prvých v krajinách V4 začali využívať špičkový robotický navigačný systém MazorX s umelou inteligenciou, s ktorým doteraz úspešne odoperovali päť pacientov. Klinika sa má zároveň stať Európskym tréningovým centrom pre metódu OLIF, kde sa budú školiť lekári z celej Európy.

Operácie chrbtice patria medzi najnáročnejšie chirurgické zákroky, vyžadujúce maximálnu presnosť pri manipulácii s nástrojmi a umiestňovaní skrutiek a implantátov. Robotický navigačný systém MazorX s umelou inteligenciou rozširuje možnosti doteraz používanej technológie rozšírenej reality a je navrhnutý na presné umiestnenie chirurgických nástrojov a spinálnych implantátov počas operácie chrbtice. Tento systém sa využíva pri otvorených, minimálne invazívnych, ale aj perkutánnych zákrokoch.

Vytvorenie 3D modelu chrbtice

Robot využíva predoperačné snímky (CT a MRI) na vytvorenie 3D modelu chrbtice. Chirurg následne v počítačovej aplikácii naplánuje operáciu na základe virtuálneho modelu chrbtice konkrétneho pacienta. Do systému zadá umiestnenie skrutiek a implantátov a operáciu naplánuje do najmenších detailov. Počas samotnej operácie robot navedie ruku chirurga presne na miesta na chrbtici, ktoré boli naplánované.

Lekár má po celý čas k dispozícii 3D zobrazenie polohy nástrojov, čo mu umožňuje pracovať s vyššou istotou a presnosťou, a zároveň robot zabezpečuje, aby chirurg neodbočil od vopred naplánovaného postupu.

„Vykonávanie modernej medicíny je však závislé od výdatnej podpory prístrojového a technického vybavenia ku ktorému jednoznačne patrí aj robotická chirurgia, ktorá sa čoskoro rozšíri aj o ďalšiu technológiu s využitím pre rôzne operačné disciplíny,“ povedal riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Alexander Mayer.

Lekár Michal Božík vysvetlil, že presnosť robota je kľúčová, pretože pri niektorých častiach chrbtice je tolerancia na chyby minimálna. „Robot je neoceniteľný pri anatomických anomáliách a veľkých deformitách chrbtice. Tieto operácie sú náročné a robot s umelou inteligenciou umožňuje precízne plánovanie a umiestnenie implantátov tak, aby boli počas zákroku jednoducho a bezpečne spojené. To nie je vždy možné bez robota,“ poznamenal Božík. Vďaka robotickej asistencii sú podľa neho implantáty presne zavedené do kostných štruktúr chrbtice, čím sa minimalizuje riziko poškodenia miechy a nervov.

„Spolu s mojimi kolegami sme zrealizovali už piatu operáciu pomocou tohto jedinečného systému, ktorý pacientom ponúka niekoľko benefitov ako je napríklad zvýšenie parametru presnosti osadenia implantátu a tiež rýchlejšie zotavenie. Tento moderný spôsob realizácie operačných výkonov má veľkú budúcnosť, je však dôležité nezabúdať na fakt, že prínos ľudského faktora v podobe lekárov je pri liečbe pacientov nenahraditeľný,“ dodal Andrey Švec, prednosta Ortopedickej kliniky v Nemocnici Ružinov.

Európske tréningové centrum pre metódu OLIF

Robotický navigačný systém, používaný v najväčšej slovenskej nemocnici poskytuje značné výhody minimálne invazívnej chirurgie v spojení s operačnou metódou OLIF (Oblique Lateral Interbody Fusion), ktorá sa vykonáva cez bočný prístup k chrbtici, čím sa znižuje riziko poškodenia svalov a nervov v porovnaní s tradičnými prístupmi. To môže viesť k rýchlejšiemu zotaveniu pacienta, menšej bolesti a kratšej hospitalizácii.

Práve I. ortopedicko-traumatologická klinika LF UK, UNB patrí medzi prvé pracoviská v Európe, kde sa naplno využíva kombinácia operačnej metódy OLIF v spojení s robotickým navigačným systémom MazorX. Práve preto by tu malo už v blízkej dobe vzniknúť Európske tréningové centrum metódy OLIF, v ktorom sa budú školiť lekári z celej Európy.

(bre)