Sídlo ÚDZS v Žellovej 2 v Bratislave. Foto: Wizzard – Vlastné dielo, CC BY-SA 4.0

ÚDZS dostane v roku 2025 menej peňazí, ohrozí to investičné výdavky úradu

Ministerstvo financií a ministerstvo zdravotníctva v rozpočte znížili príspevok na činnosť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), a to na 4,9 milióna eur pre rok 2025, a vo výške 4,86 milióna eur pre rok 2026, v porovnaní so schváleným rozpočtom na roky 2024 až 2026. Pre Zdravotnícky denník to konštatovala Monika Mrázová z oddelenia komunikácie ÚDZS.

Toto opatrenie bolo podľa nej vykonané v nadväznosti na realizáciu konsolidačných opatrení a s cieľom udržať v rezorte zdravotníctva prostriedky prioritne na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Mrázová vysvetlila, že medziročný pokles príjmov z príspevku na činnosť úradu od zdravotných poisťovní pre rok 2025 oproti roku 2024 predstavuje 2,79 milióna eur, ktoré v rámci návrhu rozpočtu úradu na rok 2025 ministerstvo financií zapracovalo aj do zníženia výdavkov úradu v rovnakej výške.

Riziko v oblasti investičných výdavkov

ÚDZS medziročné zníženie výdavkov o 2,79 milióna eur zohľadnil v medziročnom znížení bežných výdavkov o 1,06 milióna eur a v znížení kapitálových výdavkov o 1,73 milióna eur. „Výdavky navrhované ministerstvom financií pre náš úrad vo výške 28,2 milióna eur však v plnej miere pokryjú nevyhnutné bežné činnosti úradu vyplývajúce zo zákona, vrátane zabezpečenia miezd zamestnancov,“ konštatuje oddelenie komunikácie. V zmysle konsolidačných opatrení vlády zároveň úrad zohľadnil zníženie predpokladaného počtu zamestnancov v nasledujúcom rozpočtovom období zo 430 na 400, pričom však bude nevyhnutné pri aktuálnom počte zamestnancov zabezpečiť plynulý výkon činností úradu.

Na nasledujúce rozpočtové obdobie podľa Mrázovej vidí ÚDZS riziko najmä v oblasti investičných výdavkov, ktoré v zmysle návrhu ministerstva financií sú v najbližšom období len vo výške 265-tisíc eur. „Uvedené prostriedky sa predpokladajú v roku 2025 realizovať prioritne na obstaranie nových agendových informačných systémov potrebných k výkonu dohľadu nad verejným zdravotným poistením a dohľadu nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti, ktoré budú spĺňať zákonom stanovené podmienky kybernetickej bezpečnosti,“ približuje Mrázová.

Budú chýbať prostriedky na prístrojové vybavenie

Úrad však k bežnému výkonu činnosti najmä pracovísk súdneho lekárstva a patologickej anatómie (SLaPA) nevyhnutne potrebuje zabezpečiť aj priebežnú obnovu špeciálneho prístrojového vybavenia. „Nakoľko možnosti rozpočtu na rok 2025 nezohľadňujú tieto potreby, úrad sa aktuálne v roku 2024 snaží v rámci stanoveného rozpočtu zabezpečiť aj investičné výdavky pôvodne plánované na rok 2025, a to najmä v oblasti spomínaného prístrojového vybavenia vlastných SLaPA pracovísk,“ poznamenáva Mrázová.

Ďalšie riziko v nasledujúcom rozpočtovom období predstavuje potreba zabezpečiť vyhovujúce priestory pre činnosť SLaPA pracoviska Banská Bystrica, ktoré po ukončení zmluvy o nájme nebytových priestorov zo strany Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta z dôvodu plánovaného odstránenia stavby, je rozdelené na dve pracoviská. Mrázová uviedla, že ÚDZS operatívne presťahoval pitevnú časť do provizórnych nevyhovujúcich priestorov nemocnice v Lučenci a laboratórnu a administratívnu časť k súkromnému prenajímateľovi v Banskej Bystrici, pričom je denne nevyhnutné zabezpečovať prepravu materiálov medzi Banskou Bystricou a Lučencom.

„Optimálne riešenie uvedenej situácie pre úrad predstavuje výstavba vlastnej budovy na zabezpečenie činnosti nielen SLaPA pracoviska, ale aj činnosti pobočky Banská Bystrica. Keďže uvedené riešenie je vysoko nákladné a napriek vlastným disponibilným zdrojom úradu nie je ministerstvom financií zohľadnené v návrhu rozpočtu na roky 2025 až 2027, úrad predpokladá v nastávajúcom období aktívnu komunikáciu s ministerstvom financií a so slovenskou vládou o umožnení použitia vlastných zdrojov za účelom realizácie tejto investície,“ dodáva Mrázová.

(bre)