Nemocnica v Bojniciach. (Foto: Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach)

Trenčiansky samosprávny kraj ponúkol samosprávam nemocnice za jedno euro. Tým sa to príliš nepozdáva

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) hľadá optimálny model fungovania nemocníc, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, a tak ponúka ich predaj samosprávam za jedno euro. Ponuka sa týka troch župných nemocníc – NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach, NsP Považská Bystrica a NsP Myjava. „Kraj chce, aby zariadenia boli aj naďalej funkčné a trvale udržateľné v systéme zdravotnej starostlivosti, preto ich ponúka samosprávam v spádovej oblasti jednotlivých nemocníc, ktoré sú k nim najbližšie. Zároveň však zdôrazňujeme, že ponuka na predaj sa viaže len na spomínané samosprávy, mestá a obce. Ak na túto ponuku nezareagujú, budeme postupovať v zmysle záverov Koncepcie rozvoja zdravotníctva TSK do roku 2030,“ vysvetlila pre Zdravotnícky denník hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

Predseda TSK Jaroslav Baška opakovane verejne deklaroval, že je proti odpredaju župných nemocníc do súkromných rúk. Toto jeho stanovisko je stále platné. „V prípade, ak by župné nemocnice prevádzkoval súkromný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, TSK si chce svoj majetok naďalej ponechať vo svojom vlastníctve, a to aj s ohľadom na fakt, že do nich za posledných desať rokov investoval obrovské množstvo zdrojov,“ poznamenala hovorkyňa kraja.

Hospodárenie zdravotníckych zariadení je stratové

Hospodárenie NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach a NsP Považská Bystrica je podľa hovorkyne dlhodobo stratové, hospodárenie NsP Myjava bolo ku koncu minulého roka kladné, k 30. júnu 2024 je však mierne stratové. „TSK neprispieva na prevádzkovanie nemocníc žiadne finančné prostriedky, svojim nemocniciam však poskytuje finančné prostriedky na investície a rozvoj, tzv. „kapitálové výdavky“. Za posledných desať rokov ich objem presiahol 60 miliónov eur,“ priblížila Kukučková.

TSK sa neobáva zhoršenia zdravotnej starostlivosti v kraji po ich predaji samosprávam za jedno euro. „Predpokladáme, že samosprávam bude záležať na zachovaní a udržaní doterajšieho rozsahu poskytovanej zdravotnej starostlivosti v nemocniciach, aby garantovali svojim obyvateľom dostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ poznamenala hovorkyňa TSK.

Na otázku Zdravotníckeho denníka, kde je záruka, že to samosprávy zvládnu finančne alebo organizačne, Kukučková povedala, že v tomto prípade je čisto na rozhodnutí samospráv, či túto ponuku využijú alebo nie. Samosprávy majú totiž k dispozícii všetky informácie o stave jednotlivých nemocníc z ich výročných správ. „Trenčiansky kraj, aj vzhľadom na prichádzajúce konsolidačné opatrenia, už do budúcnosti nebude mať finančné prostriedky na to, aby do zdravotníctva smeroval taký obrovský objem zdrojov z vlastného rozpočtu ako tomu bolo doteraz,“ priznala Kukučková.

Bojnice záujem nemajú, Myjava sa ešte nevyjadruje

Bojnice podľa primátora Ladislava Smatanu nemajú záujem o kúpu nemocnice v meste. „Ponuka je síce za jedno euro, ale so zviazanými rukami s nemocnicou ďalej niečo robiť. Napríklad keby sme ju prevzali a nejakú časť výkonov alebo služieb by poisťovne nepreplácali dobre, nemali by sme možnosť túto časť prenajať ďalej súkromným lekárom alebo komerčným spoločnostiam,“ poznamenal primátor Bojníc pre Zdravotnícky denník.

Zdravotníctvo na Slovensku dlhodobo nie je podľa Smatanu riešené koncepčne a systematicky. „Vlastniť nemocnicu, ako malú časť celej skladačky v systéme, ktorý celý nie je dobre nastavený, by bol boj s veternými mlynmi a vopred odsúdený na neúspech,“ konštatoval.

Dodal, že sa stačí pozrieť do Čiech, napríklad na ich výšku platieb zo zdravotných poisťovní na pacienta, resp. za úkon, preplácanie inovatívnych liekov poisťovňami, zavedenie DRG systému a podobne. „Ani u našich západných susedov to nie je ideálne, ale ich zdravotný systém je lepšie nastavený a na rozdiel od nás stále pracujú na jeho zlepšení. Dôkazom toho je aj odliv našich lekárov do Čiech. Nie je to len otázka platu, ale celkovej atmosféry v rezorte zdravotníctva aj v celej našej spoločnosti,“ myslí si primátor Bojníc.

Myjava dostala oficiálnu ponuku od TSK na prevzatie nemocnice za jedno euro len pred pár dňami. „Na základe tejto ponuky sme oslovili primátorov v spádovej oblasti nemocnice a starostov obcí a dohadujeme s nimi rokovania za účelom vyhodnotenia danej situácie a s následným prijatím rozhodnutia“ objasnil pre Zdravotnícky denník primátor Myjavy Ľubomír Halabrín. Kraj požaduje vyjadrenie o zahájení rokovaní alebo odmietnutí ponuky do 15. októbra 2024. „Do tejto doby máme čas na komplexnejšie zhodnotenie možností, prípadne získania všeobecnej podpory pre tak závažné rozhodnutie,“ pripomenul Halabrín.

Poznamenal, že ide zatiaľ o všeobecnú ponuku, ktorá nie celkom definuje budúce podmienky a rozsah prevzatia. „Rozhodujúce v tomto bude napríklad to, či budú môcť samosprávy prenajímať časti nemocníc tretím subjektom, ako sú súkromní lekári, súkromné služby v oblasti zdravotníctva a podobne, čo nie je z predloženej ponuky jasné,“ dodal primátor Myjavy.

Považská Bystrica: Ponuka kraja je len formálna

Mesto Považská bystrica sa k ponuke predaja nemocnice za jedno euro zatiaľ nevie vyjadriť, pretože žiadna konkrétna ponuka zo strany TSK neprišla. Pre Zdravotnícky denník to povedala hovorkyňa mesta Iveta Pagáč Kováčiková. „Ak máme seriózne rokovať, vyžaduje si to poskytnutie relevantných ekonomických údajov zo strany TSK, vrátane informácií o tom, kto bude garantovať udržateľnosť projektov realizovaných z eurofondov a kto bude zodpovedný za realizáciu a pokračovanie prebiehajúcich projektov z Plánu obnovy a odolnosti,“ zdôraznila Pagáč Kováčiková.

Mesto tiež zaujíma, ako to bude s ďalším nakladaním s už k dnešnému dňu prenajatým majetkom súkromným ambulanciám, bufetom, lekárňam, obchodom so zdravotnými pomôckami a podobne. „So znepokojením navyše sledujeme, že napriek tomu, že mestu dodnes nebola doručená oficiálne seriózna ponuka, do nemocnice už prišlo oznámenie o návšteve pracovnej skupiny spoločnosti Agel, ktorá chce rokovať o podmienkach ďalšieho fungovania,“ pripomenula hovorkyňa Považskej Bystrice.

Poznamenala, že nakoľko aj podľa neoficiálnych informácií je ponuka pre mesto úplne iná a neporovnateľne nevýhodnejšia ako podmienky, o ktorých sa rokuje so spoločnosťou Agel, považujú ponuku mestám len za formálnu s cieľom ukľudniť verejnú mienku a presunúť zodpovednosť za prenájom zdravotníckych činností zo strany TSK na mestá a obce regiónu. „V tomto názore nás utvrdzuje aj skutočnosť, že TSK síce formálne prezentuje zámer predať nemocnice mestám, no zároveň už niekoľko týždňov rokuje o podmienkach prenájmu so spoločnosťou Agel,“ uzavrela Pagáč Kováčiková.

Jozef Brezovský