Ilustrační foto: Freepik

Rezort zdravotníctva predlžuje výzvu na podporu psychiatrických stacionárov. Príspevok je viac ako 434-tísic eur

Ministerstvo zdravotníctva predlžuje vyhlásenie opakovanej výzvy na doplnenie siete psychiatrických stacionárov v rámci plánu obnovy. Žiadosti o poskytnutie prostriedkov mechanizmu môžu oprávnení žiadatelia predkladať do 9. novembra tohto roka. Maximálna výška príspevku je viac ako 434-tisíc eur.

Cieľom výzvy je vybudovanie siete stacionárov zameraných na psycho-sociálnu rehabilitáciu detí a dospelých, na liečbu, predchádzanie hospitalizácie, jej skracovanie s dôrazom na udržanie kvality života, respektíve úplný návrat do spoločnosti a znižovanie nezamestnanosti a invalidity.

„Oblasť poskytovania zdravotnej starostlivosti spojená s ochranou a podporou duševného zdravia je dlhodobo zanedbávaná a podhodnotená. V strednodobých prioritách programového vyhlásenia vlády sme sa zaviazali, že navrhneme riešenia na zvýšenie dostupnosti služieb v tejto oblasti, integrovaný a nadrezortný prístup či prevenciu duševných porúch,“ uviedol minister zdravotníctva Kamil Šaško.

Oprávnenými aktivitami sú investície do výstavby nového psychiatrického stacionára, rekonštrukcie priestorov pre potreby psychiatrického stacionára a investície do materiálno – technického vybavenia psychiatrického stacionára. Maximálna výška príspevku je 434 939,70 eura bez dane z pridanej hodnoty.

Oprávneným žiadateľom v danej výzve je podnikatelia či firmy, ktoré sa venujú poskytovaniu zdravotnej starostlivosti s vydaným povolením na prevádzkovanie zariadenia ambulantnej zdravotnej starostlivosti, alebo pri podaní žiadosti deklaruje zámer stať sa poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a začať prevádzkovať stacionár s odborným zameraním psychiatria, detská psychiatria, klinická psychológia či liečebná pedagogika.

Finančné prostriedky mechanizmu na podporu obnovy sa na účely tejto výzvy poskytujú novovzniknutým psychiatrickým stacionárom. Jeden poskytovateľ môže predložiť aj viacej žiadostí pre každé zariadenie samostatne.

(mhl)