Nový minister zdravotníctva Kamil Šaško. Foto: Kamil Šaško/Facebook

Novým ministrom zdravotníctva sa stal Šaško. Chce okamžite vstúpiť do rokovaní so zdravotníkmi

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini vo štvrtok prijal demisiu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) a do tejto funkcie menoval Kamila Šaška (Hlas-SD). Výmena prichádza potom, ako Dolinková minulý týždeň oznámila, že končí vo funkcii. Podľa jej slov odchádza z vlastného presvedčenia a dôvodom má byť najmä konsolidačný balíček, ktorý obsahuje aj škrty v zdravotníctve. Pellegrini s prijatím jej demisie čakal na meno nového ministra či ministerky. To prišlo v stredu, kedy predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok navrhol predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) na pozíciu ministra zdravotníctva práve Šaška. Ide o ekonóma, ktorý zatiaľ nemá skúsenosti s manažovaním v sektore zdravotníctva.

Novým ministrom zdravotníctva sa stal Kamil Šaško z Hlasu. Do funkcie ho po prijatí demisie Dolinkovej vymenoval prezident Pellegrini. Dolinková tak od tohto momentu už nevedie rezort. Zatiaľ je otázne, či využije svoje právo a stane sa poslankyňou parlamentu.

Pellegrini: Zdravotníctvo je náročný rezort

Pellegrini pripomenul, že od oznámenia o demisii ministerky neuplynul ani týždeň, preto je rád, že rezort už môže fungovať s novým ministrom. Odchádzajúcu ministerku pochválil za odvedenú prácu na ministerstve, kde sa podľa jeho slov okrem akútnych problémov venovala aj dlhodobým projektom. Zdôraznil, že na rezorte zdravotníctva sa vystriedalo najviac ministrov a je to náročné ministerstvo. „Som presvedčený, že ste sa snažili spraviť všetko, čo bolo vo vašich silách,“ povedal Pellegrini na adresu Dolinkovej.

Šaškovi prezident odporučil, aby riešil spor vlády a zdravotníkov, ktorých nedávno prijal aj v prezidentskom paláci. Tí nesúhlasia s konsolidačnými opatreniami v podobe spomalenia valorizácie platov či transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Podľa jeho slov nemôže byť obeťou sporu pacient. „Želám vám veľa energie, trpezlivosti a nevyhnutnej autonómnosti pri vašom rozhodovaní, nech sa vám darí presadzovať všetky vaše plány, hľadať spoločnú reč a východiská so všetkými zložkami zdravotníckeho systému,“ povedal Pellegrini na adresu nového ministra. Podľa neho by sa mal obklopiť autoritami vo svojich oblastiach.

Hlas trvá na tom, aby bola zdravotná starostlivosť aj napriek nutnému šetreniu prioritou číslo jedna. Podľa Šutaja Eštoka musí nový minister zdravotníctva nastaviť efektívny manažment a financovanie rezortu. „S jeho jasnou víziou a dôrazom na efektívne riadenie si získal plnú dôveru Hlasu ako aj koaličných partnerov,“ uviedol šéf Hlasu ešte v stredu.

Nový minister: Začnem rokovania so zdravotníkmi

Po svojom vymenovaní nový minister zdravotníctva vyhlásil, že chce okamžite vstúpiť do rokovaní so zdravotníkmi. Považuje za kľúčové, aby zdravotníci ostali v systéme. Rokovania chce viesť so všetkými relevantnými hráčmi komôr a asociácií. Hľadať chce kompromis medzi požiadavkami zdravotníkov a potrebou ozdravenia verejných financií.

Šaško tiež uviedol, že sa chce intenzívne venovať otázke prevencie a finančným tokom v sektore. Ako sám uviedol, najviac mu „červená kontrolka bliká“ pri zdravotných poisťovniach. Preto sa chce spoločne s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) pozrieť na spôsoby, akými poisťovne spravujú peniaze občanov. Minister považuje za dôležité, aby boli jeho rozhodnutia robené na základe dát, vedeckých faktov a na princípoch modernej medicíny.

„Odmietam to, čo sa stáva čoraz viac populárnejšie, a to návrat k nejakému tmárstvu alebo šarlatánstvu, alebo odmietaniu všeobecného pokroku medicíny,“ vyhlásil nový minister s tým, že chce pokračovať aj na rozbehnutých projektoch.

Dolinková: Snažila som sa prinášať transparentné riešenia

Odchádzajúca ministerka zdravotníctva Dolinková sa poďakovala za dôveru a príležitosť viesť rezort zdravotníctva. Svojmu nástupcovi zapriala úspešnú misiu pri napĺňaní jeho vízie.

„Počas svojho pôsobenia som sa vždy snažila prinášať transparentné riešenia a dennodenne som bojovala za lepšie zdravotníctvo na Slovensku. Malými krokmi som pracovala na tom, aby sa zdravotníctvo postavilo na nohy a začalo sa približovať úrovni 21. storočia. Chcem sa z celého srdca poďakovať za dôveru a príležitosť viesť tento neľahký rezort,“ uviedla Dolinková.

Poďakovala svojim kolegom z ministerstva zdravotníctva, zdravotníkom za ich obetavú prácu a všetkým, ktorí prispievajú k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti. „Slovenskému zdravotníctvu želám predovšetkým veľa spokojných pacientov, profesionálnych odborníkov, kvalitné zdravotnícke zariadenia, dostupné lieky a najmä stabilitu, predvídateľnosť, silnú podporu a napredovanie,“ dodala.

Kto je Kamil Šaško?

Šaško sa ako člen Hlasu pred vlaňajšími parlamentnými voľbami zúčastňoval workshopov pre teamleadrov politických strán pre zdravotníctvo aj za účasti odbornej verejnosti. Chodil tam spolu s Dolinkovou a Michalom Fajinom z Hlasu. Pred voľbami sa venoval zdravotníctvu ako ekonomický odborník. Pred menovaním za ministra pôsobil na pozícii štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva.

So zdravotníctvom ho spája rodinné zázemie. Jeho manželkou je Mariana Šašková, ktorá na ministerstvo zdravotníctva nastúpila ešte za Vladimíra Lengvarského v máji 2022. Šašková sa po menovaní Dolinkovej za ministerku stala na istý čas šéfkou jej kancelárie, dnes už na ministerstve nepôsobí. Šašková je zároveň dcérou bývalej šéfky Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Moniky Pažinkovej.

V minulosti pôsobil v bankovom sektore. Pracoval napríklad ako privátny bankár Tatra banky či správca portfólia v Otto Money v Londýne. Pred desiatimi rokmi získal post generálneho štátneho radcu na sekcii finančného trhu ministerstva financií. O rok neskôr sa stal finančným atašé v rámci stáleho zastúpenia Slovenska pri Európskej únii (EÚ) v Bruseli. Popri tejto funkcii robil aj finančného radcu v Rade EÚ. V roku 2020 z Bruselu odišiel do Národnej banky Slovenska, v rámci ktorej pôsobil ako expert regulácie a dohľadu.

Nový minister zdravotníctva pochádza z Popradu a má 38 rokov. Študoval matematiku na University of Sussex, kde získal bakalára v odbore aplikovaná veda a riadenie podniku. Na London School of Business and Finance potom vyštudoval investičné bankovníctvo. Ide tak skôr o ekonóma, ktorý však s manažovaním zdravotníctva zatiaľ nemá skúsenosti.

(mhl)