Ilustračné foto: SGS

Priplatia si celiatici za bezlepkové potraviny? Gastroenterológovia nesúhlasia s návrhmi rezortu zdravotníctva

Pacientom s celiakiou hrozí, že si za bezlepkové potraviny priplatia. Úpravu množstevných limitov bezlepkových surovín a potravín v legislatíve Ministerstvo zdravotníctva SR navrhovalo od októbra, avšak Slovenská gastroenterologická spoločnosť (SGS) považuje plánované zmeny za jednoznačný krok späť v starostlivosti o pacientov s celiakiou. Ministerstvo vyzýva, aby navrhované úpravy ešte prehodnotilo. Rezort zdravotníctva tvrdí, že je pripravené ešte rokovať o dôvodoch, podmienkach a opodstatnenosti navrhovaných zmien.

Rezort zdravotníctva naopak tvrdí, že prerozdelenie bezglutenovych potravín do skupín „potraviny“ a „suroviny“ celiatikom zjednoduchší spôsob výberu týchto druhov dietetických potravín. Odborník tvrdí že problém je v niečom inom. „Pri zlej ekonomickej situácii nášho zdravotníctva vieme akceptovať vyradenie niektorých doplnkových bezlepkových potravín, považujeme za racionálne aj rozdelenie na dve skupiny L2 a L3, čo zjednodušuje predpisovanie týchto potravín tým pacientom, ktorí sú kvôli svojej diagnóze na takéto potraviny odkázaní. Problém je, že registrujeme zvýšenie doplatku na väčšinu bezlepkových surovín a potravín. Pacienti tak budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Okrem zvýšenia cien na tieto potraviny v navrhovanej legislatívne vidíme ešte jeden problém. Zásadne nesúhlasíme so zmenou množstevných limitov, ktoré boli stanovené nesprávne,“ vysvetľuje prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Tibor Hlavatý.

Ministerstvo zdravotníctva v rekacii na gastroenterologickú spoločnosť tvrdí, že je pripravené ešte rokovať o dôvodoch, podmienkach a opodstatnenosti navrhovaných zmien a kategorizáciu dietetických potravín pripadne prehodnotiť tak, aby bola v prospech pacientov. „Rokovanie so zástupcami SGS sa ešte tento týždeň uskutoční na pôde ministerstva zdravotníctva,“ uvádza rezort zdravotníctva.

Podľa nového návrhu je v skupine L3, teda prirodzene bezgluténových potravín, daný limit 2 kilogramy na mesiac, a to spoločne na cestoviny, chlieb aj pečivo. Množstvo je rovnaké, či ide o deti do piatich rokov, deti vo veku 10 až 15 rokov alebo dospelých. Pre dospelého človeka podľa SGS takéto množstvo jednoducho nestačí. Poukázala na to aj poslankyňa Martina Holečková (KDH) v otázke na ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD) počas hodiny otázok v Národnej rade SR.

„Pre bezlepkové suroviny ako múka, krupica či strúhanka je naopak daný limit 10 kg, čo je zase zbytočne veľa,“ doplnila predsedníčka Pracovnej skupiny pre celiakiu Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti. Božena Pekárková. SGS navrhuje úpravu limitov v kategorizačných skupinách, a to pre L2 na 6 kg, L3 na 6 kg a u detí zmeniť L2 a L3 v identickom pomere.

„Takýmto spôsobom by sme dosiahli celkové množstvo potravín ako bolo pôvodne navrhnuté a celiatici by tak neboli vyčlenení na okraj populácie. Už aj tak žijú s rôznymi obmedzeniami, pričom musia dbať na dodržiavanie správnej diéty a stravovania,“ poznamenala Pekárková. Dodala, že celiatikov je každým rokom viac, sú to deti, mladí ľudia, ale aj ľudia v produktívnom veku. „Tieto zmeny si v praxi, tak ako sú aktuálne navrhované, naozaj nevieme predstaviť. Veríme, že ministerstvo zdravotníctva vypočuje nielen odborníkov, ale aj samotných pacientov a že pripravované zmeny prehodnotí v ich prospech,“ uzavrela lekárka.

Lucia Hakszer