Limity v preplácaní bezlepkových potravín sa po pripomienkach gastroenterológov opäť menia. Zástupcovia Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti (SGS) sa stretli s predstaviteľmi Ministerstva zdravotníctva SR kvôli zmenám v preskripcii týchto potravín. Od 1. októbra platí nová kategorizácia, ktorá ich okrem iného delí do dvoch podskupín na „potraviny“ (napríklad chlieb, cestoviny) a „suroviny“ (múka, strúhanka, krupica). Rezort zdravotníctva tvrdí, že táto zmena jednak zjednodušila spôsob výberu a zároveň poskytla pre pacienta aj vyššiu kvalitu. Priniesla však aj zmenu týkajúcu sa prerozdelenia ich. Kým do októbra mal pacient mesačne nárok na desať kilogramov dietetických surovín a potravín, aktuálne zdravotná poisťovňa pacientovi hradí 10 kilogamov dietetických surovín a zhruba 1,9 kg potravín.
Zástupcovia Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti protestovalli, že tieto limity boli v legislatíve stanovené nesprávne. „Slovenskí gastroenterológovia žiadali o urýchlené zmeny v preskripcii, čo ministerstvo zdravotníctva akceptovalo a od 1. januára 2025 budú bezgluténové dietetické potraviny zaradené do dvoch podskupín, avšak určený bude len jeden spoločný, súhrnný limit L17. Ten je diferencovaný podľa vekových kategórií. Pacienti tak budú mať možnosť voľby bezlepkových potravín podľa ich potrieb. Napríklad pre pacientov od pätnástich rokov veku a dospelých predstavuje tento limit na mesiac 12 kg bezgluténových potravín a surovín spoločne.
„Po ďalších rokovaniach medzi rezortom zdravotníctva so zástupcami organizácií združujúcich celiatikov, ako aj Slovenskou gastroenterologickou spoločnosťou sa podarilo nájsť riešenie, s ktorým vyslovili súhlas všetky zainteresované strany. Našim spoločným cieľom je presadiť maximálne zjednodušenie úhradového systému a zlepšenie dostupnosti bezlepkových potravín pre všetky vekové skupiny celiatikov,“ informuje ministerstvo zdravotníctva.
„Z pohľadu pacientov doterajší pomer medzi surovinami a potravinami, ktoré celiatik užíva, v limitoch platných od 1. októbra (napr. L2-bezgluténové suroviny pre dospelého celiatika 10 kg na mesiac maximálne a L3-potraviny 2 kg na mesiac maximálne) nie je určený tak, aby zohľadňoval individuálne potreby a preferenciu pacientov,“ upozornili zástupcovia SGS. Aj preto slovenskí gastroenterológovia žiadali rezort zdravotníctva o urýchlenú zmenu.
Úprava v prerozdeľovacom pomere je podľa ministerstva aktuálne v procese riešenia kategorizačnou komisiou. Nové prerozdelenie pomeru hradených celiatických potravín bude platné od 1. januára 2025. „O podrobnostiach budeme informovať po realizácii všetkých schvaľovacích procesov,“ avizuje rezort.
„Od nového roku si môže celiatik v rámci limitu L17 vybrať v lekárni na lekársky predpis toľko surovín a potravín, koľko potrebuje. Zdravotná poisťovňa mu takéto potraviny uhradí do výšky súhrnného limitu platného pre jeho vekovú kategóriu. V prípade dospelých je to 12 kg bezgluténových surovín a potravín na jeden mesiac. Bezgluténové suroviny a potraviny budú i naďalej čiastočne hradené zo zdravotného poistenia, s čiastočnou úhradou zo strany pacienta. Keďže je schválená sadzba DPH na základné potraviny na 5 percent, pevne veríme, že sa obdobným spôsobom upraví aj zákon na základné suroviny a potraviny celiatikov. Túto požiadavku sme rezortu zdravotníctva otvorene tlmočili,“ povedal prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti Tibor Hlavatý.
To, koľko potravín celiatik mesačne spotrebuje, si podľa Hlavatého do značnej miery bude môcť celiatik určiť sám. Niektorí pacienti vyžadujú mesačne viac hotových a menej sypkých potravín, iní zase naopak. Niektorí pacienti preferujú viac surovín a individuálnu prípravu potravín doma v bezpečnom prostredí, iní viac hotových potravín, pretože sú vyťažení pracovnými alebo školskými povinnosťami.
(luh)