Foto: James Gathany, Judy Schmidt, USCDCP, licence CC0

Očkovanie novou vakcínou Comirnaty bude dostupné aj u ambulantných lekárov

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že od polovice októbra tohto roka majú ambulancie všeobecných lekárov pre dospelých, všeobecných lekárov pre deti a dorast a špecializované ambulancie možnosť zapojiť sa do očkovacieho procesu a očkovať svojich pacientov proti ochoreniu covid-19 najnovšou vakcínou.

Očkovať sa bude adaptovanou vakcínou Comirnaty JN.1 od spoločnosti Pfizer/BioNTech. „Očkovanie sa tak stane pre ľudí ešte dostupnejším,“ vysvetľuje ministerstvo zdravotníctva. Ambulantní lekári pre dospelých a pre deti, a taktiež aj špecializované ambulancie, už môžu od 15. októbra tohto roka objednávať najnovšie vakcíny proti ochoreniu covid-19.

Rezort zdravotníctva má záujem, aby bolo očkovanie čo najdostupnejšie. Zaočkovať sa tak bude možné nielen vo veľkých mestách, ale aj v zdravotníckych zariadeniach v menších obciach.

Očkovanie v ambulanciách proti covidu-19 bude prebiehať rovnakým spôsobom ako v minulosti, pričom ambulancie budú môcť očkovať i nekapitovaných pacientov. Objednávanie vakcín a ich distribúcia je zabezpečená v spolupráci s lekárňami.

Prihlasovanie ambulancií na zapojenie do očkovania je stále možné, v prípade, ak má ambulancia o očkovanie záujem môže ho prejaviť zaslaním e-mailu. Očkovať bude môcť všeobecný lekár pre dospelých, všeobecný lekár pre deti a dorast, ako i špecializovaná ambulancia. Všetky typy ambulancií však pre očkovanie vakcínou Comirnaty JN.1 potrebujú mať uzatvorený zmluvný vzťah na túto vakcínu s ministerstvom zdravotníctva.

Aktuálne je do procesu očkovania vakcínou Comirnaty JN.1 v ambulanciách zapojených 88 ambulancií, pričom postupne sa pridávajú ďalšie. Manažment objednávania pacientov bude, tak ako v minulosti, plne v kompetencii jednotlivých ambulancií, pričom ministerstvo nebude vstupovať do priebehu objednávania pacientov a ich vzájomnej komunikácie.

(bre)