Ilustračné foto: Freepik

Národný ústav detských chorôb použil kryoanalgéziu pri operácii deformity hrudníka ako prvý na Slovensku

Národný ústav detských chorôb (NUDCH) po prvýkrát na Slovensku pri operácii deformity hrudníka u detí úspešne použil inovatívny postup kryoanalgézie – tlmenia bolesti pomocou chladu. Tento prelomový krok umožňuje deťom, ktoré podstupujú tieto operácie, prejsť pooperačným obdobím bez akejkoľvek bolesti, čím sa výrazne zlepšuje ich celková kvalita života.

„Deformity hrudníka, teda prepadnutý hrudník, sa v NÚDCH operujú minimálne invazívnymi technikami, pri ktorých je kryoanalgézia kľúčovým faktorom pri zabezpečení komfortu pre detských pacientov. Ročne sa u nás vykoná približne 20 takýchto operácií a vďaka tejto novej metóde už deti po zákroku nemusia prechádzať bolestivým zotavovaní,“ vysvetľuje Peter Bartoň, riaditeľ NÚDCH.

Operácie deformít hrudníka sú náročné aj z hľadiska následnej rekonvalescencie. „Kryoanalgézia predstavuje pre nás veľký krok vpred, pretože nám umožňuje zabezpečiť, aby deti po operácii netrpeli žiadnou bolesťou,“ hovorí chirurg Pavol Omaník. Tradičné metódy zvládania bolesti, ako epidurálna analgézia alebo podávanie opioidov sú účinné, ale nesú so sebou riziká vedľajších účinkov. „Kryoanalgézia ako súčasť operačného výkonu nám umožňuje úplne odstrániť bolesť po operácii, čo je pre deti a ich rodičov veľkou úľavou,“ dodáva Omaník. Výsledky navyše ukázali, že pacienti sa rýchlejšie zotavujú, majú výrazne kratší pobyt v nemocnici a vyhnú sa nepríjemným vedľajším účinkom liekov proti bolesti.

Kryoanalgézia je moderná technológia tlmenia bolesti, ktorá spočíva v cielenej aplikácii chladu na nervy, ktoré vedú bolestivé signály z operovanej oblasti. Dočasným zablokovaním funkcie medzirebrových nervov sa takto eliminuje bolesť bez nutnosti použitia epidurálnej analgézie či silných opioidných liekov. Výhodou kryoanalgézie je, že po operácii pacienti necítia žiadnu bolesť, čo znamená rýchlejší a pohodlnejší pooperačný priebeh a rýchly návrat do domáceho prostredia.

(bre)