Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Foto: Roman Skyba

Na demisiu Dolinkovej zareagovali politické strany i zdravotnícky sektor

Na odstúpenie Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z postu ministerky zdravotníctva zareagovali politické strany i zdravotnícke organizácie. Dolinková v piatok oznámila svoju demisiu na tlačovej konferencii. Podľa jej slov odchádza z vlastného presvedčenia. Dôvodom má byť najmä konsolidačný balíček, ktorý obsahuje aj škrty v zdravotníctve. Ide napríklad o spomalenie valorizácie platov zdravotníkov na tri percentá. Štátne nemocnice sa tiež majú zmeniť na akciové spoločnosti. Odstupujúca ministerka kritizovala aj splnomocnenca vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Petra Kotlára (SNS). Ten totiž vyhlásil, že pandémia na Slovensku nebola a odporučil zakázať aj mRNA vakcíny.

Strana Hlas-SD, ktorá Dolinkovú nominovala a je aj jej podpredsedníčkou, sa vyjadrila, že jej rozhodnutie chápe a rešpektuje. Podľa stanoviska strany Hlas-SD, konsolidácia verejných financií, ktorá je nevyhnutná po pôsobení predošlých vlád, priniesla obmedzenia, ktoré Dolinkovej neumožnili naplno realizovať všetky plány, čo ju ľudsky a profesijne sklamalo. Ako Hlas-SD dodal, rozhodnutie ministerky ovplyvnil „neustály mediálny tlak, klamstvá a osobné útoky, ktorým čelila“.

Ministra školstva Tomáša Druckera odchod Dolinkovej síce mrzí, ale povedal, že jej dôvodom rozumie. Ako vyhlásil, očakával by však, že po demisii ministerky zdravotníctva rezignuje aj splnomocnenec vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie covidu Peter Kotlár. Podľa Druckera je totiž Kotlárova činnosť všetkým iným, len nie preverením procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie. Tomáš Drucker, ktorý bol v minulosti ministrom zdravotníctva, zároveň zdôraznil, že teraz je ministrom školstva a o inú funkciu nemá záujem.

Predseda vlády a predseda strany Smer-SD Robert Fico podľa komunikačného odboru Úradu vlády berie Dolinkovej rozhodnutie podať demisiu na vedomie, ale dôvody, ktoré označila za rozhodujúce, komentovať nebude. Premiér sa zároveň Zuzane Dolinkovej poďakoval za vykonanú prácu.

Koaličná Slovenská národná strana (SNS) zobrala Dolinkovej rozhodnutie podať demisiu na vedomie a tvrdí, že ministerka dlhodobo nepredstavila pre zdravotníctvo žiadnu víziu. SNS však odsudzuje jej útok na poslanca Petra Kotlára. „Pýtame sa, koľko trestných oznámení dala ona na tých, čo kradli počas covidu,“ uvádza SNS. Pripomenula ešte, že počas pôsobenia Zuzany Dolinkovej na ministerstve zdravotníctva sa prehĺbilo zlé hospodárenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Opozícia víta odchod ministerky

Podľa Oskara Dvořáka z Progresívneho Slovenska odchod ministerky Dolinkovej musel prísť. „Nijako ale nevyrieši problémy nášho zdravotníctva. Robert Fico je unavený a nechce sa mu vládnuť a prináša už len chaos. Krízu v zdravotníctve alibisticky tlačil pred sebou, ale teraz je všetka zodpovednosť na ňom,“ dodáva Dvořák.

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) považuje odstúpenie ministerky Dolinkovej za logický krok. „Ukončil agóniu ministerky, ktorej záujmy záujmových skupín a neschopnosť prichádzať s riešeniami prerástli cez hlavu,“ konštatuje KDH. Hnutie podľa svojich slov verí, že pre dobro pacientov a zdravotníkov na Slovensku tento rezort prevezme rešpektovaná osobnosť, ktorá bude vedieť hájiť predovšetkým záujmy pacientov a bude mať silnú politickú podporu v boji so záujmovými skupinami v rezorte. „Ministerka zlyhala v najdôležitejšej oblasti, a to v boji za zdravotníkov a pacientov. Čakali sme, že pri návrhu konsolidácie sa pani Dolinková postaví a bude bojovať za svoj rezort, za sestry, záchranárov, lekárov a bude sa biť do poslednej chvíle. To sa však nestalo a ministerka radšej rezignovala. Čakáme, že jej nástupca zvráti prijaté opatrenia a zasiahne aj prezident Slovenskej republiky,“ dodáva poslanec KDH František Majerský.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje odstúpenie Zuzany Dolinkovej z postu ministerky zdravotníctva za výsledok nezvládnutia riešenia problémov v zdravotníctve. Zároveň vyzýva prezidenta, aby jej demisiu prijal. „Až dnes verejne priznala, že schválená konsolidácia bude mať devastačný dopad na občanov Slovenska a bude viesť ku kolapsu zdravotníctva,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

Strana SaS vyzvala prezidenta Petra Pellegriniho, aby prijal demisiu Zuzany Dolinkovej. „Za rok vo funkcii totiž nespravila absolútne nič. Do pani ministerky sme vkladali veľké nádeje, keďže prišla z ambulantného sektora. Problém je, že ani jeden zo svojich predvolebných sľubov nerealizovala. Pani Dolinková nemala podporu premiéra. Zdravotníctvo nebolo premiérskou témou, ale naopak vláda dávala priestor a politickú podporu Kotlárovi a konšpirátorom, čím podkopávala nohy celému sektoru,“ povedal poslanec Národnej rady SR za SaS Tomáš Szalay.

Hnutie Slovensko na sociálnej sieti uviedlo, že Dolinková počas svojho ročného pôsobenia na čele rezortu sa tak veľmi snažila odvďačiť oligarchom za svoju funkciu, až položila celé ministerstvo na lopatky. „V situácii absolútneho rozvratu celého systému zdravotníctva, keď zdravotníci hrozia výpoveďami a pacienti sa boja, že sa o nich nebude mať kto postarať, bola na čele rezortu žena, ktorej záležalo len na tom, aby oligarchovia mohli zo zdravotníctva vyťahovať milióny. Ľudia za jej nekompetentnosť platili zdravím a životmi,“ dodáva hnutie Slovensko.

LOZ vidí v odstúpení politický krok

Lekárske odborové združenie (LOZ) odstúpenie ministerky Dolinkovej vníma ako politický krok pre verejnosť. „Zároveň tým potvrdila, že konsolidácia na úkor zdravotníckeho personálu ohrozuje funkčnosť zdravotníctva. A v tomto súhlasíme, že po destabilizácii personálu sa ministerstvo zdravotníctva nedá viesť. Treba úprimne povedať, že k práci pani ministerky sa lekári vyjadrili už v júni tohto roka, kde sme verejne povedali, že nemá našu dôveru,“ pripomína LOZ.

Odstúpenie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej nie je podľa Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZ SaPA) prekvapením. „Je dôsledkom mnohých zlyhaní, ktorých sme boli za posledný rok svedkami. Na našom kritickom postoji ku konsolidačnému balíku na úkor zdravotníkov sa odstúpením ministerky zdravotníctva nič nemení,“ dodáva OZ SaPA.

Slovenská lekárska komora (SLK) berie odstúpenie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej z funkcie ako fakt a nevidí dôvod komentovať jej odchod nejako bližšie. „Veríme, že nástupca v rezorte bude určený čo najskôr, nakoľko situácia v zdravotníctve si to vyžaduje,“ prízvukuje SLK.

(bre)