Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Foto: facebook Kamila Šaška)

Minister zdravotníctva vyzval lekárov, aby pristúpili na kompromis

Minister zdravotníctva Kamil Šaško vo svojej výzve lekárkam a lekárom vysvetlil, že vláda musela pristúpiť k ozdravným opatreniam, ktoré majú vplyv na každý jeden sektor a nevyhli sa ani zdravotníctvu. V snahe priblížiť sa čo najviac podmienkam pred prijatím konsolidačných opatrení sa podarilo nájsť v koalícii dohodu na dodatočnom mimoriadnom objeme 100 miliónov eur, vďaka ktorému budú platy lekárov rásť rýchlejšie. „Opakujem, stále hovoríme o raste a nie o zmrazovaní či dokonca o znižovaní. Nárast platov o 6,4 percenta ročne je v čase tvrdej konsolidácie stále vysoko nadštandardný v porovnaní s inými oblasťami národného hospodárstva,“ zdôraznil minister zdravotníctva.

To podľa neho predstavuje priemerné zvýšenie platu o 164 eur a rozdiel v čistom vyjadrení oproti nárastu, ktorý požadujú odborári, je priemerne 62 eur mesačne v čistom. „Pevne verím, že 62 eur mesačne nie je suma, pre ktorú by mal slovenský pacient čeliť vážnej hrozbe nestability a akýmkoľvek nátlakovým akciám,“ vyhlásil Šaško. Dodal, že súčasťou ponuky je aj garancia, že po dvoch rokoch sa rast platov lekárov vráti na úroveň spred konsolidácie.

„Nezbavujem sa teda zodpovednosti, hovorím iba o prechodnom období v časoch tvrdej konsolidácie. Spomenutá garancia bude pretavená v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2027, ktorí uvidíte už na jeseň 2026, teda ešte počas mandátu súčasnej vlády,“ povedal minister zdravotníctva vo výzve lekárom. Poznamenal, že platy lekárov budú aj počas dvoch rokov rásť rýchlejšie ako priemerná mzda v národnom hospodárstve.

Vláda sa podľa neho hlási aj k systémovej priorite, teda k jasnej a transparentnej vízii pre súčasných i budúcich lekárov. Táto priorita má byť schválená aj v príslušnom zákone.

Rast platov o 6,4 percenta sa má týkať všetkých lekárov v ústavnej zdravotnej starostlivosti, nezávisle na tom, či pracujú pri lôžkach alebo v ambulancii. „V prípade lekárov z ambulantného sektora podiel z vyrokovaných 100 miliónov eur bude jasne definovaný v programovej vyhláške,“ sľúbil Šaško.

Na záver sa ešte raz obrátil na všetkých lekárov a lekárky, aby prijali návrh na kompromis. Opäť pripomenul, že ide iba o dočasné riešenie na dva roky. Slovenský pacient si podľa neho nezaslúži, aby sa stal obeťou akýchkoľvek sporov.

(bre)