Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Foto: FB Kamil Šaško)

Minister zdravotníctva sa s lekármi zatiaľ na ničom nedohodol. Rokovania budú pokračovať

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) si vypočul predstavy, požiadavky a argumenty lekárov a ďalších zástupcov zdravotníkov, no zatiaľ nepredstavil žiadne návrhy kompromisov v súvislosti s konsolidačnými opatreniami. Vyplýva to z vyjadrenia šéfa lekárskych odborárov Petra Visolajského po stretnutí s ministrom. „V tejto chvíli sa minister zdravotníctva sústredí na kompromis a keď budú všetky rokovania ukončené, poskytneme viac informácií,“ zareagoval rezort zdravotníctva pre Zdravotnícky denník.

„Toto bolo prvé stretnutie s novým ministrom. Uvítali sme ho vo funkcii, ponúkli sme mu pomoc pri zlepšovaní slovenského zdravotníctva a potom sme sa mu snažili predostrieť našich osem požiadaviek, ktoré viedli slovenských lekárov v nemocniciach do výpovedí,“ povedal Visolajský, pripomínajúc memorandum, ktoré bývalá vláda podpísala s lekárskymi odborármi na konci roka 2022. Konsolidačné opatrenia negujú niektoré záväzky v ňom, napríklad ten o valorizácii platov zdravotníkov. Minister podľa Visolajského zatiaľ nepredstavil žiadne návrhy ani nedal žiadne prísľuby. Rokovania majú pokračovať.

Asociácia súkromných lekárov po pondelkovom stretnutí na sociálnej sieti uviedla, že absolvovali prvé rokovanie s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom a veria, že je začiatkom spolupráce prospešnej pre ambulantný sektor. „Konštatujeme, že nový minister je pripravený rokovať s nami o všetkých témach, ktoré sú pre nás dôležité,“ tvrdia súkromní lekári.

Lekárske odborové združenie (LOZ) ešte pred rokovaním informovalo, že prvé, čo očakávajú od ministra, je, aby presvedčil vládu a ukázal, že v slovenskom zdravotníctve sa dá šetriť násobne viac na zdravotníckom biznise ako na chýbajúcich zdravotníkoch. LOZ zároveň ministrovi zopakovalo ich návrh na konsolidáciu v zdravotníctve. „Ministerstvo môže nájsť budúci rok 308 miliónov eur a usporiť v systéme bez toho, aby sa to dotklo kvality alebo dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov,“ podotkol Visolajský. Dodal, že ak nedôjde k dohode s vládou, vyše 3200 lekárov z nemocníc z celého Slovenska je pripravených podať výpoveď z nadčasov. „Počty klasických výpovedí z pracovného pomeru budeme vedieť v najbližších dňoch,“ doplnil.

Nový minister Kamil Šaško deklaruje, že od okamihu vymenovania aktívne pracuje na svojom prvom cieli, a to upokojiť situáciu v slovenskom zdravotníctve a zabezpečiť, aby pacientov mal kto liečiť, ošetrovať a zachraňovať. V pondelok ráno absolvoval rokovania s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) a sociálnymi partnermi v rámci tripartity. Prešli si možnosti verejných financií pri hľadaní dohody. „Cesta k dohode nebude ľahká, ale je nevyhnutná, ak sa nemá rukojemníkom tejto situácie stať slovenský pacient,“ tvrdí Šaško s tým, že rozumie snahe vlády uskutočniť nevyhnutnú konsolidáciu verejných financií aj  túžbe zdravotníkov po lepších mzdových podmienkach. Zdôraznil potrebu nájsť kompromis ako jediné riešenie situácie.

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietajú navrhnuté konsolidačné opatrenia a vyzvali prezidenta Petra Pellegriniho, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Hlava štátu po minulotýždňovom stretnutí so zástupcami zdravotníkov vyzvala vládu, aby sa ich požiadavkami zaoberala a hľadala kompromis. Deklaroval, že od rokovaní bude závisieť, či legislatívu podpíše.

(luh)