Ilustračné foto: Pexels

Manažovanie pandémie covid-19 bude vyšetrovať špecializovaný vyšetrovací tím

Špecializovaný vyšetrovací tím pre covid-19 vznikne na protikorupčnej jednotke úradu boja proti organizovanej kriminalite Prezídia Policajného zboru. Jeho zriadenie oznámili minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a prezident Policajného zboru Ľubomír Solák na tlačovej konferencii. „Potrebné je dôkladne preskúmať všetky podozrenia z nelegálneho nakladania s verejnými financiami, podozrenia z korupcie a rôzne prepojenia na spriaznené firmy politikov, ktorí v minulosti rozhodovali o tom, kam budú smerovať verejné financie,“ povedal Šutaj Eštok.

Vyšetrovací tím bude prešetrovať podozrenia v súvislosti s netransparentným prideľovaním verejných zdrojov na mobilné odberové miesta, predraženými nákupmi zdravotníckeho materiálu ako rúška, testy a ochranné pomôcky a nákupmi vakcín.

Riadne vyšetrenie pandémie je však podľa ministra vnútra nutné nielen z dôvodu možnej ekonomickej trestnej činnosti, ale aj z dôvodu zbytočných obetí, ktoré si „manažovanie pandémie“ vyžiadalo.

„Slovensko patrilo počas pandémie medzi krajiny s najvyššou mierou úmrtnosti na covid na svete. Z toho dôvodu existujú podozrenia, že katastrofálne riadenie pandémie mohlo mať za následok práve zvýšenú úmrtnosť na Slovensku. Všetci si zaslúžime poznať odpoveď, kto je zodpovedný aj trestnoprávne za zbytočné úmrtie 20-tisíc ľudí počas pandémie covidu,“ konštatoval minister vnútra.

Policajný prezident informoval, že rozhodnutie o zriadení špecializovaného tímu bolo prijaté z dôvodu rozsiahlej trestnej veci spočívajúcej hlavne v potrebe zabezpečenia veľkého množstva výsluchov, viacerých znaleckých dokazovaní, ako aj vykonania potrebnej analytickej činnosti. Tím bude spolupracovať s Najvyšším kontrolným úradom, ministerstvom zdravotníctva a ďalšími ústrednými orgánmi štátnej správy.

(bre)