Počas vrcholiacej pandémie bolo v bratislavskej UNB hospitalizovaných aj 500 pacientov s covid-19. Foto: UNB

Lekári odsúdili výroky splnomocnenca Kotlára

Výroky Petra Kotlára (SNS) sú subjektívne, zavádzajúce a nezodpovedné, zareagovala Slovenská lekárska komora na tlačovú konferenciu vládneho splnomocnenca pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Kotlára, ktorý odporúča zastaviť očkovanie mRNA vakcínami, disasocioval Slovensko od revidovaných Medzinárodných zdravotných predpisov WHO a vyhlásil, že na Slovensku pandémia covid-19 nebola.

„Aj keď správa splnomocnenca vlády ešte nie je k dispozícii, konštatujeme, že ostatné vyjadrenia pána Kotlára, ktoré predniesol na tlačovej konferencii pri jej komentovaní, sa, žiaľ, nezakladajú na objektívnom hodnotení faktov založenom na vedeckých dôkazoch,“ upozorňujú predstavitelia komory.  Žiadajú zodpovedné orgány, aby pri hodnotení správy zohľadňovali fakty podložené štatistickými a vedeckými dôkazmi, ktoré sú k dispozícii.

Ku kritike Kotlára sa pridala aj Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB). „Výroky Petra Kotlára nemajú oporu v žiadnych vedeckých poznatkoch, predstavujú iba akýsi zhluk nezmyselných tvrdení a hoaxov, ktoré žiaľ môžu u niektorých ľudí vyvolať pochybnosti o overených medicínskych postupoch liečby ochorenia covid-19 či benefitoch očkovania. Zástupcovia Univerzitnej nemocnice Bratislava sa tvrdo ohradzujú voči tvrdeniam pána poslanca Petra Kotlára a plne stoja na strane vedcov, odborníkov a lekárov, ktorí pracujú s vedecky overenými faktami na základe ktorých sa im darí liečiť a zachraňovať ľudské životy. Spoločne s mojimi kolegami preto vyzývame spoločnosť, aby nepodliehala uveriteľnosti takýchto tvrdení, ktoré našu spoločnosť môžu uviesť do tmárstva a izolovať nás od pokroku a inovácií či už v oblasti medicíny alebo aj v iných odvetviach,“ povedal riaditeľ UNB Alexander Mayer. Dodal, že si nesmierne váži odvahu odborníkov na čele s infektológom Petrom Sabakom, „ktorí aj napriek útokom, častokrát aj osobným, naďalej bojujú proti nezmysleným tvrdeniam, hoaxom a klamstvám ľudí, ktorí aj dnes dokážu parazitovať na nevedomosti a zraniteľnosti niektorých ľudí.“

Zamestnanci nemocnice tvrdia, že si navždy budú pamätať najnáročnejšie dva roky pandémie, ktorá ochromili celý svet, zasiahla celú spoločnosť a kruto poznačila životy rodín, ktorí prišli o svojich blízkych. „Na ochorenie covid-19 zomrelo na svete takmer 15 miliónov ľudí,“ pripomínajú.

Situácia v UNB, teda najväčšej slovenskej nemocnici, bola kritická a zdravotníci si siahli na dno svojich psychických a fyzických síl. „V čase vrcholiacej pandémie bolo v našej nemocnici hospitalizovaných 500 pacientov s ochorením covid-19, väčšina z nich v ťažkom stave a aj napriek enormnej snahe sa mnohých z nich už nepodarilo zachrániť. Zomierali aj naši zdravotníci, keď sa niektorí nakazili pri výkone svojej práce, kedy sa starali o pacientov, boli pri nich v najťažších chvíľach, spolu s nimi bojovali o ich život a robili všetko pre to, aby sa mohli vrátiť k svojim blízkym, čo sa niektorým našim zdravotníkom už žiaľ nepodarilo,“ skonštatovali zástupcovia UNB.

Milióny ľudí sa s nádejou pozerali na odborníkov pracujúcich na vynájdení lieku a vakcíny, no našli sa aj mnohí ľudia, ktorí podľa UNB bez akýchkoľvek dôkazov a možno iba s cieľom zaujať tvrdili, že očkovanie zabíja a pandémia na Slovensku nebola. „Vzniká tu tak situácia, keď odborníci, vedci a lekári musia reagovať a vyvracať takéto výroky hodné stredoveku,“ uviedla nemocnica.

Vyhradzuje sa voči tvrdeniam vládneho splnomocnenca Kotlára, ktoré podľa zdravotníkov nemajú oporu v žiadnych vedeckých faktoch, sú v rozpore s medzinárodnými vedeckými poznatkami založenými na medicínskych faktoch a skúsenostiach svetových aj slovenských lekárov a iných odborníkov. „Považuje ich za mimoriadne nebezpečné a odsúdeniahodné. Univerzitná nemocnica Bratislava bude vždy stáť na strane odborníkov a podporovať ich tvrdenia a poznatky, ktoré nadobudli rokmi práce, výskumov a skúseností, ktorí neúnavne pracujú, aby zachránili čo najviac ľudských životov a to aj napriek útokom a nezmysleným obvineniam,“ uzavrela nemocnica.

(luh)