Predseda Českej obezitologickej spoločnosti a prednosta Centra diabetológie IKEM Martin Haluzík. Foto: Radek Čepelák

Dajme zbohom veľkosti XXXL. V boji proti obezite po novom pomáha aj farmakoterapia

Trojciferné číslo na váhe je u nás už skoro štandardom ako vzácnosťou. Bohužiaľ je obezita, ktorá je dnes počítaná medzi chorobami, spojená s radom zdravotných problémov, od diabetu po kardiovaskulárne komplikácie. Preto treba s týmto stavom bojovať, a to ideálne už od detstva, kedy treba viesť deti k tomu, aby sa prirodzene hýbali. Chýbať by nemala ani edukácia širokej verejnosti. U tých, kde sa nepodarilo preventívne zasiahnuť, sú teraz k dispozícii (hoci v tejto chvíli ešte bez úhrady) moderné lieky, ktoré pomáhajú bojovať ako proti obezite, tak jej komplikáciám v podobe diabetu či kardiovaskulárnych ťažkostí. Problematike sa venovali odborníci na štvrtom ročníku medzinárodnej konferencie Ekonomika prevencie.

Aj keď v tejto chvíli nemáme presné dáta o tom, aká je vlastne prevalencia obezity v českej populácii, takže nemáme ani validné medzinárodné porovnanie, isté je, že si nestojíme dobre. „Sme určite v najhoršej štvrtine, čo sa týka výskytu obezity a nadváhy. Trúfnem si povedať, že u detí je to možno ešte o niečo horšie. Podpísala sa na tom aj pandémia covid-19 a dlhotrvajúce uzavretie všetkého. Máme teda veľký priestor na zlepšenie,“ uvádza predseda Českej obezitologickej spoločnosti a prednosta Centra diabetológie IKEM Martin Haluzík s tým, že výskyt pacientov s obezitou stále stúpa.

O to dôležitejšie je, že sa podarilo vytvoriť Národný obezitologický program, ktorý je v tejto chvíli v pripomienkovaní na ministerstve zdravotníctva. Ten by mal pokrývať celý prístup k obezite od prevencie po vlastnú liečbu.

Výsledky z Európskeho výberového výskumu o zdraví (EHIS). Zdroj: ÚZIS/Ladislav Dušek

„Máme veľmi dobré prvé lastovičky najmä v oblasti preventívnych programov u detí, kde je ideálne začínať,“ poukazuje Haluzík. Vo výbore Českej obezitologickej spoločnosti sú preto aj dvaja pediatri, Ján Boženský a Irena Hainerová. Už boli aj zahájené diskusie o tom, ako by sa mal zmeniť prístup v školách – mnoho detí totiž doma nedostáva správny príklad, takže by mala nastúpiť škola, aby sa deti nevydali v stopách svojich často obéznych rodičov.

Odzvoní bariatrickej chirurgii?

Pre boj s obezitou je zároveň zásadná spolupráca s praktickými lekármi, ktorí majú najviac príležitostí pacientom pomôcť. Podstatnú úlohu zohráva aj edukácia ľudí, ktorú sa snaží podporovať aj ministerstvo zdravotníctva a Štátny zdravotný ústav.

V neposlednom rade dnes začínajú hrať dôležitú úlohu lieky – antiobezitiká. „Ide o lieky, ktoré popri antiobezitickom efekte výrazne zlepšujú kompenzáciu diabetu, niektoré z nich znižujú kardiovaskulárne komplikácie, niektoré dokonca aj renálne komplikácie. Máme teda nástroje, ale zatiaľ nemáme úhradu. Musíme preto veľmi starostlivo diskutovať, u koho by úhrada bola nákladovo efektívna a vhodná,“ opisuje Martin Haluzík s tým, že návrh, u koho by bola na mieste farmakoterapie, je aj súčasťou obezitologického programu, zatiaľ ide ale o iniciálne štádium, ktoré je potrebné diskutovať s ďalšími špecializáciami a ministerstvom zdravotníctva.

Primár kardiologického oddelenia Nemocnice Na Homolke Petr Neužil.

„Mnoho moderných antidiabetických liekov dnes veľmi účinne ovplyvňuje obezitu a musím povedať, že ak by som bol bariatrickým chirurgom, tak by som sa začal báť o svoju klinickú prax,“ hovorí k tomu primár kardiologického oddelenia Nemocnice Na Homolce Petr Neužil.

Súčasťou obezitologického programu sú aj indikátory hodnotiace úspešnosť liečby, ktoré sa zameriavajú na znižovanie komplikácií, najmä kardiovaskulárnych a renálnych. Cieľom je pochopiteľne aj znižovanie úmrtnosti. Pri niektorých liekoch už pritom máme dáta o tom, že skutočne významne znižujú kardiovaskulárne komplikácie aj mortalitu.

Práca pre nutričného terapeuta

Lieky tak oproti minulosti začínajú mať v liečbe oveľa zásadnejšiu úlohu. Z hľadiska účinku dokonca majú potenciál posunúť sa do preventívnej roviny. „Stále je to ale barlička, hoci veľmi silná a významná, ktorá pacientovi umožní jesť menej – ovplyvní mu chute a zlepší celý rad ďalších parametrov, čím mu dovolí zmeniť životný štýl. Bránil by som sa ale tomu, že by sme mali všetkým preventívne dávať lieky,“ podotýka Martin Haluzík.

„Lieky však niektorí z nás skutočne potrebujú. Vyzdvihol by som ale aj úlohu nutričného terapeuta. Lieky pomôžu zmenu nakopnúť, ale nutričný terapeut to musí dotiahnuť. Aj tu je teda priestor na ďalšie zlepšovanie,“ dopĺňa Petr Neužil.

Čo by sme teda potrebovali urobiť na prevenciu obezity v súhrne? „Je potrebné zvýšiť zdravotnú gramotnosť populácie, aby chápala, že obezita je škodlivá, a keď s ňou nebudeme nič robiť, budeme mať diabetes, kardiovaskulárne komplikácie a budeme umierať skôr. Tam máme veľký priestor, pretože v tom česká populácia zaostáva. Krok číslo dva je, že pacientom, ktorí sa niečo snažia robiť so svojím zdravotným stavom, by sme na to mali vytvoriť podmienky – mali by sme ich pozitívne motivovať a nájsť prostriedky, ako to robiť. A v neposlednom rade musíme vytvoriť podmienky lekárom, aby mohli choroby liečiť. Ak nájdeme cestu, ako od praktických lekárov presunúť administratívu inam, budú mať viac času s pacientmi hovoriť, a musíme im dať možnosť, aby mohli priamo a ľahko oslovovať ďalších odborníkov, ako sú nutriční terapeuti a ďalší, ktorí sú nevyhnutní na to, aby sme obezitu úspešne liečili. Musíme tiež diskutovať o tých, ktorí potrebujú farmakoterapiu – ako dlho ju budú potrebovať, za akých podmienok ju môžeme hradiť a ako veľmi sa nám to oplatí nielen z pohľadu obezity, ale z pohľadu prevencie diabetu, kardiovaskulárnych komplikácií a ďalších ochorení,“ zhŕňa Martin Haluzík.

Michaela Koubová

Foto: Radek Čepelák

Poďakovanie za podporu konferencie patrí Všeobecné zdravotní pojišťovně ČR, Zdravotní pojišťovně Ministerstva vnitra ČR, Všeobecnej zdravotnej poisťovni SR a spoločnostiam Tiscali Media, ALK, Ewing, EUC, AKESO, Sprinx, Národní sportovní agentuře a športovému klubu Dukla.

Zľava: slovenský minister investícií Richard Raši, vydavateľ Zdravotníckeho denníka Ivo Hartmann, český tieňový premiér Karel Havlíček, redaktor The Financial Times Andrew Bounds a riaditeľ VZP Zdeněk Kabátek
Diskusný panel konferencie Ekonomika prevencie. Zľava: ekonóm Francesco Moscone z Brunel University v Londýne, podpredseda predstavenstva slovenskej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Matej Fekete, slovenský minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši, moderátor diskusie a vydavateľ Zdravotníckeho denníka Ivo Hartmann a český tieňový premiér Karel Havlíček
Vydavateľ Zdravotníckeho denníka Ivo Hartmann zahajuje konferenciu Ekonomika prevencie. Za ním zľava najlepší strelec českej futbalovej reprezentácie, víťaz nemeckej a belgickej futbalovej ligy Jan Koller, minister zdravotníctva Vlastimil Válek, štátny tajomník slovenského ministerstva zdravotníctva Ladislav Slobodník a šéfredaktor Zdravotníckého denníka Tomáš Cikrt
Konferenciu sledovalo viacero médií. Rozhovory s rečníkmi na mieste robili aj štáby CNN Prima News a Českej televízie. Priamy prenos zaisťovali okrem Českej televízie aj Česká tisková kancelář a Tlačová agentúra Slovenskej republiky
Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek pri neformálnej diskusii s prezidentom Poľskej spoločnosti pre verejné zdravie Andrzejom Mariusom Falom a vydavateľom Zdravotníckeho denníka Ivom Hartmannom
Neformálna diskusia v kuloároch, sprava riaditeľ českej VZP Zdeněk Kabátek, podpredseda predstavenstva slovenskej VšZP Matej Fekete, slovenský minister investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši a vydavateľ Zdravotníckého denníka Ivo Hartmann.
Diskusný panel konferencie Ekonomika prevencie. Zľava: ekonóm Francesco Moscone z Brunel University v Londýne, podpredseda predstavenstva slovenskej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Matej Fekete, slovenský minister investícií, regionálneho rozvoja a digitalizácie Richard Raši, moderátor diskusie a vydavateľ Zdravotníckého denníka Ivo Hartmann, tieňový premiér Karel Havlíček, redaktor The Financial Times Andrew Bounds, riaditeľ českej VZP Zdeněk Kabátek a člen Národnej ekonomickej rady vlády Aleš Rod
Auditórium štvrtého ročníka konferencie Ekonomika prevencie
Zľava: Najlepší strelec českej futbalovej reprezentácie, víťaz nemeckej a belgickej futbalovej ligy Jan Koller, minister zdravotníctva Vlastimil Válek, štátny tajomník slovenského ministerstva zdravotníctva Ladislav Slobodník a moderátor konferencie a šéfredaktor Zdravotníckeho denníka Tomáš Cikrt počúvajú online slovenskú ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú
Šéfredaktor Zdravotníckeho denníka Tomáš Cikrt sa pripravuje na diskusiu s poslancom zdravotníckeho výboru slovenskej Národnej rady Tomášom Szalayom a poslancom českej Poslaneckej snemovne Kamalom Farhanom, ktorí sú zároveň obaja tieňovými ministrami zdravotníctva.
Účastníci diskusie na summite Ekonomika prevencie (zľava) predseda Českej obezitologickej spoločnosti Martin Haluzík, riaditeľ Centra duševnej rehabilitácie Martin Hollý, prednosta kliniky tuberkulózy a respiračných ochorení Jiří Votruba, prezident Poľské spoločnosti pre verejné zdravie Andrzej Marius Fal, predseda Združenia praktických lekárov ČR Petr Šonka, primár kardiologického oddelenia Nemocnice Na Homolce Petr Neužil, odborník v oblasti závislostí a poradca predsedu vlády Jindřich Vobořil a moderátor konferencie a šéfredaktor Zdravotníckeho denníka Tomáš Cikrt
Predsedníčka zdravotníckého výboru v snemovni Zdenka Němečková Crkvenjaš (uprostred), hlavná hygienička Barbora Macková a tajomník zdravotníckeho výboru Martin Blažek pri neformálnej diskusii