Ilustračné foto: Wikimedia

Analgosedácia bola zaradená do katalógu výkonov. Gastroenterológovia začnú rokovania s poisťovňami

Slovenská gastroenterologická spoločnosť víta krok ministerstva zdravotníctva, ktorým zaradilo výkon tzv. procedurálnej analgosedácie do Katalógu zdravotných výkonov. Gastroenterológovia sa o to usilovali viac ako šesť rokov a poukazovali na to, že utlmenie pacienta pri endoskopických vyšetreniach je vďaka modernej medicíne v mnohých prípadoch súčasťou poskytovanej zdravotnej starostlivosti pacientom, ktorým sa vykonáva kolonoskopické alebo gastrofibroskopické vyšetrenie.

Po zaradení tohto výkonu do Katalógu zdravotných výkonov už nič nebráni tomu, aby zdravotné poisťovne začali tento výkon poskytovateľom zdravotnej starostlivosti uhrádzať. Vedenie Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti je pripravené na rokovania so zástupcami zdravotných poisťovní o podmienkach aplikačnej praxe a úhradách bezbolestnej kolonoskopie.

„Rakovina hrubého čreva a konečníka je vážny zdravotný problém, ktorý si ročne vyžiada stovky životov. Je to však zároveň diagnóza, ktorá ak sa podchytí v počiatočnom štádiu, pacient sa môže uzdraviť a žiť plnohodnotný život. Kolonoskopiu dnes vieme realizovať bezbolestne, avšak analgosedácia nebola až doteraz zaradená do Katalógu zdravotných výkonov. Po šiestich rokoch bol vypočutý náš apel, že medicína významne pokročila a analgosedácia jednoznačne patrí do Katalógu výkonov,“ povedal prof. Tibor Hlavatý, prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti.

Rakovina hrubého čreva je druhý najčastejší zhubný nádor u mužov a tretí najčastejší zhubný nádor u žien. Kolorektálny karcinóm je pritom druh rakoviny, ktorej sa dá pomocou pravidelných preventívnych opatrení vyhnúť. Na rakovinové ochorenia čriev by sa pri pravidelnej prevencii vôbec nemuselo umierať. Napriek tomu, má táto diagnóza na Slovensku stúpajúcu tendenciu. „Sme presvedčení, že preplácaním výkonu tzv. bezbolestnej kolonoskopie by pacienti nemali prirodzenú bariéru vyvolanú strachom podstúpiť takéto vyšetrenie,“ doplnil prof. Hlavatý.

Gastroenterológovia začínajú s účinnosťou od 1. novembra 2024 vykazovať analgosedáciu ako zdravotný výkon realizovaný počas náročných endoskopických výkonov a zároveň budú rokovať s poisťovňami o podmienkach úhrady tohto výkonu. „Považujeme za kľúčové zabezpečiť adekvátnu úhradu kolonoskopie v analgosedácii alebo celkovej anestézii formou jednodňovej zdravotnej starostlivosti. V modernej Európe je to štandard, Slovensko by nemalo zaostávať,“ uzavrel prof. Hlavatý.

(bre)