Foto: FNsP Žilina

Žilinská nemocnica otvorili novú ambulanciu. Dokončená je tiež rekonštrukcia budovy bývalej transfúznej služby

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina (FNsP) otvorila novú sonografickú ambulanciu na oddelení gynekológie a pôrodníctva. Nemocnica okrem toho dokončila rekonštrukciu budovy, v ktorej v minulosti sídlila Národná transfúzna služba. Zmodernizovaný objekt bude slúžiť ako nové administratívne centrum.

Na oddelení gynekológie a pôrodníctva žilinskej nemocnice bola nedávno otvorená nová a samostatná sonografická ambulancia. Bude poskytovať sonografické vyšetrenia, konzultácie či kontroly akéhokoľvek nefyziologického nálezu z ultrazvuku, ktorý objavia gynekológovia na svojich ambulanciách.

Sonografické pracovisko tiež slúži na skríningové ultrazvukové vyšetrenia budúcich mamičiek okrem prvého trimestrálneho skríningu. „Prevádzka ambulancie je zabezpečená atestovaným lekárom a objednávanie sa na vyšetrenie potrebné nie je. Pacientky sú prijímané ihneď, respektíve podľa poradia. Nová sonografická ambulancia sa nachádza v monobloku L na 3. poschodí a je k dispozícii každý pracovný deň od 9. do 14. hodiny,“ tvrdí FNsP Žilina.

Oddelenie taktiež ponúka možnosť online objednania do príjmovej gynekologickej i tehotenskej ambulancie na konkrétny čas. Dôvodom má byť zefektívnenie prevádzky obidvoch ambulancií a zamedzenie tvorby čakacích dôb. Objednávanie funguje prostredníctvom webovej stránky. Pokiaľ ide o vyšetrenie v príjmovej gynekologickej ambulancii, pacienti si lekára nájdu priamo cez vyhľadávač. Ambulancie prijímajú v prípade potreby aj akútne pacientky.

Nemocnica tiež dokončila významnú rekonštrukciu budovy, v ktorej v minulosti sídlila Národná transfúzna služba. Zmodernizovaný objekt je novým administratívnym centrom. Jeho súčasťou je 14 kancelárií pre nezdravotníckych zamestnancov. Do priestorov sa postupne presťahovalo oddelenie majetkovo-právnych záležitostí, oddelenie verejného obstarávania a odbor styku so zdravotnými poisťovňami. Mnohé administratívne priestory doposiaľ sídlili v hlavnej budove. Nemocnica však chcem mať v tejto budove výlučne ambulancie a nechať si priestor pre vznik nových ambulancií.

V objekte bolo potrebné zrealizovať búracie a murárske práce, nové omietky a nátery stien, kompletnú výmenu rozvodov elektriky a vody, výmenu starých okien, nové zárubne a dvere. Na poschodí sa vybudovala nová podlaha, stropné podhľady so svietidlami a počítačové rozvody. Väčšinu prác realizovali zamestnanci z oddelenia hospodárskych a stavebných činností FNsP Žilina.

Dávnejšie obnovou prešlo aj niekoľko ambulancií. Ide napríklad o priestory budúcej nefrologickej ambulancie. Nové zázemie tiež dostali algeziologická, hematologická a neurologická ambulancia, ktoré sídlia v hlavnej budove polikliniky.

(mhl)