Foto: Záchranná zdravotná služba Bratislava

Záchranky sú zahlcované menej naliehavými prípadmi. Rezort chystá zmeny, ktoré majú zlepšiť ich dostupnosť

Rezort zdravotníctva pod vedením ministerky Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) chystá zmeny v systéme záchrannej zdravotnej služby. Podľa ministerstva sú záchranky zahlcované, čo spôsobuje postupné znižovanie dostupnosti záchrannej zdravotnej služby. Na príprave zmien sa podieľa aj operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby. V pripomienkach sa však objavila obava, aby neboli pacienti za zbytočné privolanie záchranky pokutovaní.

Ministerstvo zdravotníctva chystá zavedenie takých zmien do systému záchrannej zdravotnej služby (ZSS), aby sa zabezpečila jeho udržateľnosť a zlepšila dostupnosť neodkladnej zdravotnej starostlivosti pre obyvateľstvo. Vyplýva to z predbežnej informácie o návrh zákona o záchrannej zdravotnej službe. Do krátkeho pripomienkovania informáciu predložil samotný rezort zdravotníctva. Predbežnou informáciou sa avizujú prípravy zmien v legislatíve.

Prípravu novely rezort odôvodňuje narastajúcim počtom volaní na linku tiesňového volania 155, narastajúcim počtom výjazdov a zahlcovaním systému takzvanými neemergentnými udalosťami. To podľa ministerstva spôsobuje postupné znižovanie dostupnosti záchrannej zdravotnej služby. „Tento návrh zavádza niekoľko opatrení, ktoré majú za cieľ stabilizovať systém ZZS a zabezpečiť jeho udržateľnosť a dostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ uvádza ministerstvo.

Bližšie detaily zatiaľ rezort neprezradil, no upozornil, že systém záchrannej zdravotnej služby je v jeho súčasnej podobe neudržateľný. „Napriek tomu, že stále dosahuje relatívne dobré výsledky, zmena demografie a znižovanie dostupnosti iných typov zdravotnej starostlivosti znamená, že je Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby, poskytovatelia záchrannej zdravotnej služby a iní poskytovatelia neodkladnej zdravotnej starostlivosti, pod čoraz väčším tlakom,“ uvádza ministerstvo.

Narastá totiž počet hovorov, ťahaný hlavne menej naliehavými prípadmi, a s nimi počet výjazdov, ktoré zahlcujú systém a znižujú tak dostupnosť ZZS pre tých, ktorí ju naozaj potrebujú. Sieť ZZS tiež podľa rezortu nereflektovala na zmeny v dopyte a demografii a tak nie je rovnomerne rozložená tak, aby sa zvýšila jej dostupnosť.

Súčinnosť pri tvorbe návrhu zmien Zdravotníckemu denníku potvrdilo aj samotné Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky. „Ide o jednu z našich priorít. O podrobnostiach budeme verejnosť informovať, akonáhle to bude možné,“ uviedla hovorkyňa operačného strediska Petra Klimešová.

Predbežnú informáciu mala možnosť komentovať aj verejnosť. V pripomienkach sa objavila obava, že pacienti budú za neopodstatnené privolanie záchranky pokutovaní. „Priemerná populácia nedisponuje potrebnými základnými vedomosťami na sebazhodnotenie vážnosti rôznych symptómov ochorení, a tak nie je schopná rozlíšiť, kedy je privolanie ZZS naozaj potrebné a kedy nie. Bolo by teda vrcholne nevhodné, keby novelizácia tejto úpravy viedla k tomu, že bude jednotlivec viac zodpovedať finančne za to, ak si privolá ZZS v neaktútnom prípade,“ uvádza sa v pripomienke.

(mhl)