Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. Foto: MZ SR

Z. Dolinková: Neustupujem dezinformáciám. Očkovať proti covidu budú aj v ambulanciách, nielen v nemocniciach

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) odmieta, že by ustupovala dezinformáciám. Počas štvrtkovej hodiny otázok v pléne Národnej rady SR tak zareagovala na otázku poslanca Ondreja Dostála (SaS), či je rezort pripravený vyvracať dezinformácie o očkovaní proti ochoreniu covid-19, keď ich šíria verejní činitelia. Tiež hovorila o rozširovaní očkovania, plnení míľnikov plánu obnovy alebo zmenách v limitoch na preplácanie bezlepkových potravín.

Dostál narážal na výroky vládneho splnomocnenca pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie covid-19 Petra Kotlára (SNS). Ten v júni povedal, že zo záverov jeho vyšetrovania vyplýva, že pandémia na Slovensku z hľadiska incidencie a ostatných merateľných parametrov nebola. Dostál sa obáva, že tieto informácie môžu negatívne ovplyvniť ochotu ohrozených skupín občanov zaočkovať sa proti najnovšiemu variantu ochorenia.

Ministerka zásadne nesúhlasí s tvrdením, že ustupuje dezinformáciám. „Svedčí o tom aj fakt, že ministerstvo zdravotníctva prijalo opatrenia na rozšírenie očkovacej siete proti covid-19 už túto sezónu a to nielen v štátnych nemocniciach, ale aj u súkromných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ povedala. Po skončení mimoriadneho stavu sa zmenili podmienky distribúcie vakcín a dospelí sa mohli proti covidu zaočkovať iba v štátnych nemocniciach a deti iba v jednej nemocnici v Banskej Bystrici. Od 1. októbra ministerka avizovala zazmluvnenie okolo 80 ambulantných poskytovateľov, ktorí budú očkovať proti ochoreniu.

Počká si na Kotlárovu správu

Dolinková sa vyjadrila aj k tvrdeniam splnomocnenca Kotlára o tom, že pandémia nebola. Ministerka povedala, že si v tomto počká na Kotlárovu finálnu správu, ktorá má byť prístupná v októbri. „Čiastkové informácie, ktoré unikajú, nebudem komentovať,“ poznamenala. V stredu poslanci v parlamente odmietli uznesenie k odsúdeniu Kotlárových výrokov, ktoré predložili Tomáš Szalay a Jana Bittó Cigániková (obaja SaS). Kotlár na zasadnutí WHO za Slovensko odmietol revidované dokumenty Svetovej zdravotníckej organizácie, avšak Dolinková tvrdí, že jej rezort ich stále preveruje. „Rozšírila som počet členov pracovných skupín k dokumentom z dielne WHO o zástupcov odborných spoločností, samospráv, Slovenskej akadémie vied a ďalších. Chceme dospieť k jednotnému postoju, ktorý bude v maximálnej možnej miere chrániť záujmy Slovenskej republiky a jej občanov,“ vyhlásila ministerka.

Zároveň sa ohradila voči viacerým tvrdeniam opozičných poslancov, ktoré označila za klamstvá. Namietala vyhlásenia o neplnení míľnikov z plánu obnovy. Ministerstvo zdravotníctva podľa nej v ich plnení patrí k najlepším. Nepravdivé sú podľa ministerky aj štvrtkové vyjadrenia poslancov KDH, ktorí kritizovali, že nepredložila avizovaný materiál o ozdravných opatreniach v zdravotníctve. Pripomenula, že jej rezort materiál pripravil už na tohtotýždňové rokovanie vládneho kabinetu, no pre jeho rozsiahlosť sa predloží až na osobitné zasadnutie. Podľa informácií Zdravotníckeho denníka mala koaličná rada o ňom rokovať v sobotu (28.9.), avšak toto rokovanie sa kvôli neprítomnosti predsedov koaličných strán neuskutoční. Na neurčito sa tak posúva aj mimoriadne rokovanie vlády. Premiér Robert Fico (Smer-SD) sa na Slovensko vráti až v utorok 1. októbra. 

Ministerku čaká odvolávanie

Ustupovanie dezinformáciám a spochybňovanie medicíny založenej na dôkazoch je jedným z argumentov opozičných poslancov, pre ktoré chcú odvolávať šéfku rezortu zdravotníctva z funkcie. V návrhu na odvolanie tvrdia, že Petrovi Kotlárovi umožnila, aby Slovensko ako jedinú krajinu na svete dištancoval od medzinárodných zdravotných predpisov, čím nám spôsobil medzinárodnú hanbu.

Ministerka v parlamente taktiež odpovedala na otázku o zmenení limitov na preplácanie bezlepkových produktov. Avizovala ich rozdelenie na potraviny a suroviny, vďaka ktorému podľa nej bude spôsob výberu týchto druhov dietetických potravín jednoduchší. Poslankyňa Martina Holečková (KDH) tvrdí, že pri znížení limitov na bezlepkový chlieb a cestoviny bude ich množstvo pre celiatikov nedostatočné. Dolinková tvrdí, že návrh prešiel širokou odbornou diskusiou.

(luh)