Foto: Pixabay

Výstavba zariadení pre seniorov z plánu obnovy sa začala. V súčasnosti je zazmluvnených už 67 projektov

V rámci investície z plánu obnovy v roku 2026 pribudnú po celom Slovensku pobytové zariadenia komunitnej sociálnej starostlivosti. V súčasnosti je už zazmluvnených 1439 miest v 67 projektoch, ktoré sa začali stavať alebo postupne spúšťajú stavebné práce na ich realizáciu. Najnovšie sa začala výstavba nového nízkokapacitného pobytového zariadenia pre seniorov v Hanušovciach nad Topľou. Informovalo o tom ministerstvo práce, ktoré projekty zastrešuje.

V rámci investície z plánu obnovy v roku 2026 pribudnú po celom Slovensku pobytové nízkapacitné zariadenia do 12 miest, sociálno-zdravotné zariadenia do 30 miest a rovnako tiež ambulantné sociálne služby. Mali by ponúknuť spolu viac ako 2 350 miest a rozšíriť kapacity komunitnej sociálnej starostlivosti. V súčasnosti je už zazmluvnených 1439 miest v 67 projektoch, ktoré sa začali stavať alebo postupne spúšťajú stavebné práce na ich realizáciu. Zazmluvnená suma predstavuje takmer 115 miliónov eur.

Investície by mali umožniť presun časti klientov z veľkokapacitných zariadení do menších zariadení komunitného typu. Zároveň bude časť nových kapacít určená pre nových prijímateľov. Celková alokácia na tento účel predstavuje 211 miliónov eur.

Najnovšie sa začala výstavba zariadenia pre seniorov v Hanušovciach nad Topľou za viac ako 3,7 milióna eur. Nové zariadenie pre seniorov by v meste malo vyrásť do prvej polovice roka 2026. „Nové pobytové zariadenie pre seniorov už o niekoľko mesiacov poskytne 30 nových miest pre ľudí odkázaných na pomoc v pokojnom, a najmä dôstojnom prostredí v komunite. Chcem aj z tohto miesta povzbudiť všetkých potencionálnych žiadateľov s projektami na výstavbu či rekonštrukciu zariadení, aby čo najskôr podali svoju žiadosť na ministerstve práce a mohli realizovať podobné zmysluplné stavby, aká vyrastie aj v Hanušovciach nad Topľou,“ uviedol minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Ministerstvo práce naďalej prijíma žiadosti v rámci vyhlásenej výzvy, avšak otvorená bude len do konca septembra tohto roka alebo do vyčerpania alokovanej výšky prostriedkov.

(mhl)