Ilustračné foto: Freepik

Výpovede z nadčasov je zatiaľ pripravených podať 2 635 lekárov. Pridajú sa aj zdravotné sestry, čaká sa na ozdravný plán rezortu

Lekárske odborové združenie (LOZ) už nazbieralo výpovede z nadčasovej práce od 2 635 lekárov z 24 nemocníc. Zber výpovedí stále pokračuje. Ako povedal predseda LOZ Peter Visolajský, ide najmä o kľúčové nemocnice. Kedy budú výpovede podané, záleží podľa neho od krokov vlády. Ak bude schválený konsolidačný balíček, chystajú sa odborári zbierať aj klasické výpovede. Podať výpovede z nadčasov sú už pripravené aj zdravotné sestry a pôrodné asistentky. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) už pripravila ozdravný plán, ktorým by sa mala zaoberať koaličná rada a potom by o ňom mala mimoriadne rokovať aj vláda.

Odborári takto reagujú na zrýchlené legislatívne konanie o konsolidačnom balíčku a jeho štvrtkové posunutie do druhého čítania. Ministerka zdravotníctva už pripravila ozdravný plán, ktorým by sa mala zaoberať koaličná rada a potom by o ňom mala mimoriadne rokovať aj vláda. Okrem iného sa v ňom spomína, že spomalenie valorizácie platov, ktoré kritizuje aj LOZ, by nemalo príliš ovplyvniť mzdy zdravotníkov, keďže ich majú zabezpečené aj v kolektívnych zmluvách.

LOZ v stanovisku uviedlo, že zrýchlenie konanie a hlasovanie odignorovalo upozornenia lekárov a sestier a je obrovským podrazom zdravotníkom a pacientom. „Teraz je jasné, že mimoriadne zasadnutie vlády k zdravotníctvu aj predstierané rokovania zo strany vlády, sú len dymovou clonou a nie reálnou snahou o riešenie. Odkazujeme slovenskej vláde, že v momente schválenia zákona začíname so zberom výpovedí lekárov z pracovného pomeru,“ vyhlásil Visolajský.

Vládna koalícia v polovici septembra schválila sériu opatrení na konsolidáciu verejných financií, o ktorých ešte bude hlasovať parlament. Okrem iného sa dotknú aj zdravotníckeho sektora. Štátne nemocnice sa majú zmeniť na akciové spoločnosti a spomalí sa valorizácia platov lekárov a sestier na tri percentá. Tieto kroky by mali štátu ušetriť 259 miliónov eur. Podľa LOZ však ide o porušenie memoranda, ktoré bolo podpísané medzi odborármi a vládou pred dvomi rokmi. Ohlásili výpovede z nadčasov a tiež, že sú pripravení aj na radikálnejšie kroky, teda ďalšie hromadné výpovede.

(bre, mhl)